Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 503273 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45243
  • Il Moderatore
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #900 на: 13 Септември 2014, 08:48:54 am »
Онак, тоа го кажуваат за возила кај кои постои можност за рецесија на лежиштата на вентилите во главата, а како последица потоа се јавува и горење на вентилите.

http://www.transtechenergy.com/LPG-NGL-Storage-News/bid/41183/Liquid-Propane-Autogas-Injection-FAQS-Valve-Recession

Цитат
When gasoline is injected into an engine it is atomized with the intake air charge, but it is still in a liquid form. The gasoline as it enters the combustion chamber and passes the intake valve it helps to cool the valve since the liquid hits it and evaporates on contact. A side effect of this process is carbon deposits from the dirty gasoline on the valves as it evaporates on the valve. You have probably seen images of this at your local gas station pump where newer gasoline is being marketed with cleaning agents to help keep this carbon build-up from occurring. CNG and Vapor AutoGas conversions are injecting a vapor into the combustion chamber. This is great since these cleaner alternative fuels eliminate the carbon build-up on the valves, but because of this there is no evaporating of the fuel on the intake valve to help cool it. To add fuel to the fire these gaseous alternative fuels burn hotter than gasoline and cause the intake valves to become even hotter.

The intake valves in an engine become very hot during operation. The only time they have to dissipate that heat is when the valve closes and is seated in the head. During this time the heat from the valve is transferred into the head and from there transferred into the cooling system of the engine. Since these gaseous alternative fuels don’t offer an evaporative cooling and burn hotter than gasoline; the intake valve overheats. Once the intake valve overheats, when it is seated in the head, that heat is so great that it begins to melt the aluminum of the head at the valve seat and to “recess” into the head. Over time this causes leaks at the seat which in turn causes uneven cooling of the valve and ultimately causes the valve to melt at the leak. This process is commonly referred to by mechanics as burning a valve.
Like the removal of lead from gasoline, this issue is easily fixed by installing hardened intake valves and hardened intake valve seats. This is the exact fix that was done by the OEM’s on the exhaust valves with the implementation of unleaded gasoline. Some OEM’s are actually already preparing for these new alternative fuels to take over the market by offering CNG/AutoGas engine prepped motors from the factory. For a very small option price these prepped motors come with hardened intake valves and hardened valve seats straight from the factory to eliminate valve recession.

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #901 на: 13 Септември 2014, 10:46:51 am »
Онак, тоа го кажуваат за возила кај кои постои можност за рецесија на лежиштата на вентилите во главата, а како последица потоа се јавува и горење на вентилите.

друже... јас многу добро знам за што и како кажуваат... ме интересираше конкретниот текст што му го кажале во плимонт... причината што е кажана од плимонт. сигурно не му кажале, не вози над 4.000 обртаи.. и толку... зашто? па ете така, не вози над тоа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20897
« Одговори #902 на: 13 Септември 2014, 11:01:47 am »
Не е препорачливо поради причините што ги наведе Симо.

И мене истото ми го кажаа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #903 на: 13 Септември 2014, 11:07:40 am »
Some OEM’s are actually already preparing for these new alternative fuels to take over the market by offering CNG/AutoGas engine prepped motors from the factory

какви глупости,почнаа да ставаат меки и ефтини матријали во мотор па сега ќе ги припремале за плин
а коли 20+ години стари си цепаат на плин без проблем

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20897
« Одговори #904 на: 13 Септември 2014, 11:09:42 am »
Производниот процес (употребени материјали, начин на изработка итн итн) на коли од пред 20+ години е поразличен од денешниот.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #905 на: 13 Септември 2014, 11:11:12 am »

друже... јас многу добро знам за што и како кажуваат... ме интересираше конкретниот текст што му го кажале во плимонт... причината што е кажана од плимонт. сигурно не му кажале, не вози над 4.000 обртаи.. и толку... зашто? па ете така, не вози над тоа...

Јас од дваипол пати во плимонт што сум отишол, еднаш го имам слушнато муабетот кога му објаснуваа на клиент кој сакаше на Toyota Corolla 1.4vvti да инсталира плин. Не му го збореа муабетот по инсталацијата, туку напротив, прелиминарно се интересираше клиентот за процедурата и можностите. Не е нешто што го кријат, туку одма ти ги кажуваат ризиците, па ти одлучи си сам - сакаш/не сакаш. Отприлика објаснувањето кореспондираше со текстот што го постирав. Сите искуснии монтери ќе ти ги кажат ризиците, исто така и Плимонт. Што толку тупење не ми е јасно...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55351
  • Махер
« Одговори #906 на: 13 Септември 2014, 16:23:20 pm »
Му рекле да не вози над 4000, и он сфатил да стави шајче на 4000 за да не оди натаму моторот. Наместо да сфати дека не треба да вози КОНСТАНТНО и ДОЛГО над 4000 на автопат или на угорници. Мање више, кој како сака нека вози.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #907 на: 14 Септември 2014, 00:13:48 am »

Јас од дваипол пати во плимонт што сум отишол, еднаш го имам слушнато муабетот кога му објаснуваа на клиент кој сакаше на Toyota Corolla 1.4vvti да инсталира плин. Не му го збореа муабетот по инсталацијата, туку напротив, прелиминарно се интересираше клиентот за процедурата и можностите. Не е нешто што го кријат, туку одма ти ги кажуваат ризиците, па ти одлучи си сам - сакаш/не сакаш. Отприлика објаснувањето кореспондираше со текстот што го постирав. Сите искуснии монтери ќе ти ги кажат ризиците, исто така и Плимонт. Што толку тупење не ми е јасно...

не ја сваќаш поентата... кај отиде она сликичето што го постираше зеро... со ти и поентата и стрелка на страна...

Му рекле да не вози над 4000, и он сфатил да стави шајче на 4000 за да не оди натаму моторот. Наместо да сфати дека не треба да вози КОНСТАНТНО и ДОЛГО над 4000 на автопат или на угорници. Мање више, кој како сака нека вози.

точно тоа сакав да го извлечам од човекот, да го каже со свои зборови и да дојде до крајната констатација, за да нели се развие дискусија по одредена проблематика, ама симо мораше да испаметува и да го нарече ТУПЕЊЕ... само еден тупи во моментов, а тоа не сум јас...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #908 на: 14 Септември 2014, 08:23:53 am »
Ахм, добро, имало поента... не било само натегање... ::)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #909 на: 27 Септември 2014, 17:47:07 pm »
добар ден... нешто колава на плин трокира... на бензин иде одлично, ама на плин трокира, и тоа одприлика над 2500 обртаи почиња, колку повисоки обртаи, толку поише трокира...

после детална проверка, ме прашуваат, колку сум прошол со колата од мењавање фитер за плин...

паааа.. овааааај.... околу 30.000 км...

абе суртук, филтер се мења максмум на 20.000

упс... знаев, ама сум подзаборавил... ;D ;D ;D

еве како изгледаше:

а еве како изгледа новиот:

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #910 на: 09 Октомври 2014, 22:44:36 pm »
плински уред со свои дизни од систем со вбризгување на ТЕЧЕН ПЛИН

во однос на бензин и вбризгување на плин во гасовита состојба, добиено подобри резултати и во сила (наспроти бензин) и во економија (наспроти класичен плин)

возилово имаше прво обичен плин на дизни, па го доби овој. затоа и може да се направи споредба.. значи со овој уред е дури и посилен и поснажен во однос на бензин... чунки, лпг има од 120 па нагоре октани...  ;D ама и самово машиниште е доволно зверско.. возачот е повеке од доволно исчукан за да го вози со педала до доле повекето од времето и така...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20400
« Одговори #911 на: 09 Октомври 2014, 22:45:17 pm »
RIP

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #912 на: 09 Октомври 2014, 22:48:55 pm »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20400
« Одговори #913 на: 09 Октомври 2014, 22:59:02 pm »
Се шалам. Жал ме фаќа малце кога големолитражни мотори се преправаат на плин. ;D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #914 на: 09 Октомври 2014, 23:01:21 pm »
не е било кој плин.... течен плин е тоа... на овој мотор турање течен плин кошта околу 2.000 евра да се инсталира... и добиваш на снага.. значи како тјунинг му доаѓа на некој начин... :)

глеаш на сликата, и мувите го сакаат ;D ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk