Автор Тема: Проблем со палење на дожд  (Прочитано 7029 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
Проблем со палење на дожд
« на: 27 Октомври 2012, 16:33:43 pm »
Момци, значи насловот кажува се, кога врне дожд и времето е лигаво што би се рекло, за жива глава не пали опелов, ни на бензин, ни на плин, ни со саух ни без саух. Вчера беше суво, палеше од прва, денес времево врне, нејке да запали.
Сега едвај со таткоми на влечење го запаливме, едно 200 метри го влечевме и едвај запали. И кабли ке му смениме, свекици, кондензатори се и сешто, и пак иста приказна кога ке врне надвор.

Еве сеа на работа сум, незнам вечер дали ке запали, плус и ми сецкаше сега кога идев накај работа, излеа малку и пресисан е, оти и во вожња кај последна 24 во кисела вода ми изгаси, па срека надолно е, ја пуштив надоле и запали, а на клуч исто не сакаше

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: Проблем со палење на дожд
« Одговори #1 на: 27 Октомври 2012, 16:52:06 pm »
Отвори ја разводната капа види дали има внатре кондензација. Ако има кондензација смени ја капата и види од некаде да не не дихтува па да влегува влага. после тоа провери палецот да не е многу изеден па да почне да кородира. Истото важи и за платината. Ако платината е изедена ќе кородира местото. Особено ако платината си ја платил 250-300 денари. Треба да ставаш платина од минимум 500-600 денари. Мене кадетот на ладно ми пали подобро отколку на топло, веројатно оти помалку испарува бензинот од лончето во карбураторот.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #2 на: 27 Октомври 2012, 17:01:14 pm »
Момци, значи насловот кажува се, кога врне дожд и времето е лигаво што би се рекло, за жива глава не пали опелов, ни на бензин, ни на плин, ни со саух ни без саух. Вчера беше суво, палеше од прва, денес времево врне, нејке да запали.
Сега едвај со таткоми на влечење го запаливме, едно 200 метри го влечевме и едвај запали. И кабли ке му смениме, свекици, кондензатори се и сешто, и пак иста приказна кога ке врне надвор.

Еве сеа на работа сум, незнам вечер дали ке запали, плус и ми сецкаше сега кога идев накај работа, излеа малку и пресисан е, оти и во вожња кај последна 24 во кисела вода ми изгаси, па срека надолно е, ја пуштив надоле и запали, а на клуч исто не сакаше

Уште разводната види ја каква е и пред палење со сува крпа избриши ја и/или со нешто метално изгребај ги контактите/WD40.

Јас вака еднаш си ја чешав главата пола саат кога неможеше Бубата да ми запали после перење. И после со едно суво крпче ја отворив разводната...ги избришав контактите...прснав малку WD40...запали од прва :D

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #3 на: 27 Октомври 2012, 17:20:49 pm »
Ова значи дека секогаш кога ке врне, јас ке се бафтарам со вадење на капа од разводник, бриши, па стави ја, плус тоа да ти врне како со кофа. Работава боље со точак да одам, помалце ке ме наврни  :)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #4 на: 27 Октомври 2012, 17:23:35 pm »
стај и чадор на разводната ;D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #5 на: 27 Октомври 2012, 17:23:59 pm »
Ииииииили...дур не смениш разводна :)

стај и чадор на разводната ;D

И онака аУтомацки да се отвора на дожд...со сензори на воздушен притисок...  ;D ;D ;D ;D

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4997
« Одговори #6 на: 27 Октомври 2012, 17:28:40 pm »
Земи хируршка ракавица од аптека, ќе си дупнеш дупчиња на прстите таман 5 кабли 5 прсти :). че си наместиш тоа фино лепо врз разводната и не би требало да имаш проблем

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #7 на: 27 Октомври 2012, 17:32:06 pm »
Сеа на работа кога дојдов и тој колегата порано имал кадет и му кажувам вака и вака, и ми вика еее ја на времето на вакво време, особено на магла, ке отворев хауба навечер, ке го покриев со кебе цел мотор ке го завиткав, сабајлето тргам кебето, одма палеше. Го глеам, му викам абе ја така не се покривам дома, колата ке ја покривам  ;D

Земи хируршка ракавица од аптека, ќе си дупнеш дупчиња на прстите таман 5 кабли 5 прсти :). че си наместиш тоа фино лепо врз разводната и не би требало да имаш проблем

Интересно ова, ке му го покажам вечер на таткоми па да видам што ке рече

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #8 на: 27 Октомври 2012, 17:36:10 pm »
со некој стар партал покриај ја шофершајбната и хаубата да видиш што е рај во зима доколку ја чуваш колата надвор

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #9 на: 27 Октомври 2012, 17:49:06 pm »
Имам една тераса, под неа ја ставам, али не ја заштитувам комплет.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #10 на: 27 Октомври 2012, 17:55:52 pm »
така де,кај мене имаме 2 коли,едната оди во гаража другата надвор под завет,али ако ја покриеш со некоја стара черга отсабајле е мерак,ни да чистиш снег ниту проблем со палење,ништо :)

Отсутен bobi 903

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 135
« Одговори #11 на: 27 Октомври 2012, 21:10:23 pm »
смени разводна капа и терај до неа е проблемот

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #12 на: 27 Октомври 2012, 21:44:35 pm »
Еднаш е мењавана, бакалитна е, али има доста сигурно едно 4-5 години откако е сменета. Јас мислам дека може и каблите да зезаат пошто каде што се спојуваат со свекиците, немаат голема гумена заштита, не ги покрива целосно свекиците, туку само горе каде што се спојуваат со свекиците, а и тешко се наога кабли за чудово наше, многу долги се, разводникот стои од левата страна, а свекиците од десна и каблите преку мотор поминуваат, најмалку 60 сантима се долги, а скоро сегде има пократки кабли

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #13 на: 27 Октомври 2012, 22:48:58 pm »
имаше некој во бутел ми се чини дека правел кабли и тоа многу добри и квалитетни,прашај во рекла-кажала не ми текнува кој член го предложи

Отсутен bobi 903

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 135
« Одговори #14 на: 27 Октомври 2012, 23:10:54 pm »
има да се наоѓа до Зегин аптеката во трговскиот во бутел 1 со добар квалитет се