Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2764451 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #17145 на: 27 Октомври 2016, 15:05:21 pm »
Моето Пежо 1.1 вадеше бољи звук.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #17146 на: 27 Октомври 2016, 15:09:06 pm »
Но здравје, нема да умре дизелот брзо. Полека и болно ќе умира :)

..слично на останатите мвс.

Верувај ми, без антагонизам зборувам за звукот.

Ма шта кажеш! A за другото? Да ти веруваме?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45185
  • Il Moderatore
« Одговори #17147 на: 27 Октомври 2016, 15:11:31 pm »

..слично на останатите мвс.

Ќе го чувам муабетов за 5-6 години, кога ќе заврши Euro6 и ќе стапи на сила Euro7 норматив. :) Ќе ги споредиме тогаш продажбите на дизел/бензин/електро :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17148 на: 27 Октомври 2016, 15:12:51 pm »

Ако некој умира полека и болно тоа е бензинецот. До средината на деведесетите возеа на карбyратор и трошеа по 15 градска. Да не беше дизелашот  да го измисли и развие port i direct fuel injection, уште ќе си возевте на карбуратори.  Последниве 20 години ги одржуваат во живот со имплементирање на сите дизелски технологии, најново ја исфрлате и клапната. Само уште 2 разлики има во моторите. Овие бензинци денес не се ОТО мотори. И покрај целата украдена технологија, во 2006та дизелот дебитира на Леман и пак пепел ги направи неОто бензинците.  

Да ги слушаш неколку часови во текот на два дена, ќе сфатиш дека има убаво и поубаво. Овие дизелите не се истакнаа со убавината на звукот. Верувај ми, без антагонизам зборувам за звукот.

Не можам да ти верувам пошто на слушалки доста добро звучат:
Уствари ти не лажеш, едноставно тебе не ти се свиѓа ваков моќен и пригушен звук. Сакаш гласни мотори.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17149 на: 27 Октомври 2016, 15:15:36 pm »
Имате среќа што Apple не ги држи патентите на дизелските технологии, инаку одамна ќе бевте укинати као диносауруси ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17150 на: 27 Октомври 2016, 15:25:12 pm »

Ако некој умира полека и болно тоа е бензинецот. До средината на деведесетите возеа на карбyратор и трошеа по 15 градска. Да не беше дизелашот  да го измисли и развие port i direct fuel injection, уште ќе си возевте на карбуратори.  Последниве 20 години ги одржуваат во живот со имплементирање на сите дизелски технологии, најново ја исфрлате и клапната. Само уште 2 разлики има во моторите. Овие бензинци денес не се ОТО мотори. И покрај целата украдена технологија, во 2006та дизелот дебитира на Леман и пак пепел ги направи неОто бензинците. 
Ааа дизелот ќе умре брзо и славно! Лајк! :D

Цитат
Да ги слушаш неколку часови во текот на два дена, ќе сфатиш дека има убаво и поубаво. Овие дизелите не се истакнаа со убавината на звукот. Верувај ми, без антагонизам зборувам за звукот.

Не можам да ти верувам пошто на слушалки доста добро звучат:
Уствари ти не лажеш, едноставно тебе не ти се свиѓа ваков моќен и пригушен звук. Сакаш гласни мотори.

Пак ти кажувам, едно е на слушалки кога ја слушаш САМО таа кола. Друго е кога имаш споредба со 20-30 други возила околу.

Јави се за 7 минути со констатација за звуците:
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #17151 на: 27 Октомври 2016, 15:25:37 pm »
Единствената среќа е што дизелот се користи од стопанството и не може да му се додадат акцизи како на бензинот.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #17152 на: 27 Октомври 2016, 15:26:32 pm »
Единствената среќа е што дизелот се користи од стопанството и не може да му се додадат акцизи како на бензинот.

Многу лесно можат да му се додадат. На запад си има посебни бензински за комерцијални возила.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17153 на: 27 Октомври 2016, 15:30:08 pm »
Пак ти кажувам, едно е на слушалки кога ја слушаш САМО таа кола. Друго е кога имаш споредба со 20-30 други возила околу.

Јави се за 7 минути со констатација за звуците:

После 3 минути слушање...Тоа ти е добар пример, овде и моцарт да го ставиш нема да дојде до израз.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #17154 на: 27 Октомври 2016, 15:30:35 pm »
Ќе го чувам муабетов за 5-6 години, кога ќе заврши Euro6 и ќе стапи на сила Euro7 норматив. :) Ќе ги споредиме тогаш продажбите на дизел/бензин/електро :)

Каква сега продажба? Нели ќе умираше?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17155 на: 27 Октомври 2016, 15:34:32 pm »

Каква сега продажба? Нели ќе умираше?

dying: gradually ceasing to exist or function; in decline and about to disappear.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17156 на: 27 Октомври 2016, 15:36:42 pm »
Да му умре козата на комшијата ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #17157 на: 27 Октомври 2016, 15:40:49 pm »
Иначе, не знам дали сите приметивте дека дискусијата „дизел вс бензин“ некако на шашма и муфте се трансформира во „дизел вс бенз. хибриди“?

Затоа, морам да потенцирам: Дизелите и нехибридните, „обични“ бензинци - за кои што зборувавме во поголемиот дел од оваа нишка - ќе умрат у мање-више исто време. Нема да има точка во иднината во која на пазарот ќе има нехибриден бензинец, а нема да има дизел.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17158 на: 27 Октомври 2016, 15:44:47 pm »
И да е така, (што искрено се сомневам), хибридната технологија ќе им го продолжи векот на производство на бензинските МВС. Дизелите ќесумрат :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17159 на: 27 Октомври 2016, 15:48:17 pm »
Бензинашите значи, цело време играат на таа карта:
-економичност: плин беее, исто ко дизел се фаќа. (ако си ја ебал пола кола)
-моќност: турбо бензинец 2.0 300кс (ако не фаќа плин, ако сите возат 1.4 косилици)
-расипливост: бензинец со карбуратор ти е пример, застава 101 од 72ра пример за издрживост.
-екологија: се фалат на цел глас како се почисти, а GDI загадуваат повеќе од дизел. МПИ ќе земат,ама тогаш тој нема економија.
-иднина: нема дизел!!! Само електрика. Победивме!!

Патетики :)

Е затоа со дизелашот си добиваш се во едно: моќност, економичност и релијабилност и не е касапена со плински боци и инсталации. Одма веднаш, во една кола, сега и тука.