Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531684 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12990 на: 19 Октомври 2013, 20:18:47 pm »
Ако сакаш да возиш кола во вистинска смисла на зборот ќе си го платиш бензинот бе брат. Ако си стипса ќе си купиш турбо-дизел ;D
Do prviot golem servis i posle ke bide kukanje i celata suma sto si ja zastedil ke otide po servisot. Ili opcija 2 stavas kineski delovi i ja prodavas.

Па што има везе бензинот,ја праиш на плинче,сервисите и се џабе пошто е нели бензинец итн итн

Ima veze na plin ne moze zasto ima osetlivi ventili t.e.  motorot posle 50000Km vo kanta t.e. dzabe e. Plinski sistem za V6 e x1.5 od cenata za 4 cilindricniot.
I na kraj koga ke dojde vreme da menjas rebrast :D :D :D ako ima rebrast de.
Ne daj boze da dojde red da menjas lamela potisna :D
Sepak Honda e a kilometrazata e veruvam barem 4XXXXX Km :D (vratena e garant).
ајде пошто си толку мангуп и разбираш се јас ке дојдам ЛИЧНО со хондата пошто исто како да е моја на прв братучед е што е во цх и оставена е кај нас, ке одиме КАДЕ ТИ САКАШ да провериме километража и ако е точна колку што ја пишува на табла и во сервисна книшка да заќутиш на форумов едно месец дена а ако не е точна ке си возиш хонда без пари! ЗА БУГАР
« Последно менување: 19 Октомври 2013, 20:50:10 pm achtung »

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #12991 на: 19 Октомври 2013, 20:54:26 pm »
:) Реални коњи??????????
Еве камионот вози со 50 на угорница со која брзина ке претицаш со дизелот?
Јас да сум со бензинец со 105 еве со 90 кс во пример хундаи аццент ќе ставам у 2 ра и ќе чекам погоден момент. У втора можам да го возам до 85
Епа за тоа збори он...може ке треба у втора пола саат да возиш 85 (и да ти пукне мозок) за да дојде погодниот момент, а со дизелот си возиш како и обично и не се уструќаваш.
Односно дизелот во опсегот во кој вообичаено се вози е најспремен.
Бензинците не гледам низ град а и по отворен пат да ги пукаат на 6000 обртаи , него како дизел да возат...(освен вие од форумов и уште некои исклучоци ;D ) . Од друга страна тоа не значи дека бензинецот е послаб од дизелот, но за мене моментално е понелогичен избор.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #12992 на: 19 Октомври 2013, 21:03:22 pm »
Јас да сум со бензинец со 105 еве со 90 кс во пример хундаи аццент ќе ставам у 2 ра и ќе чекам погоден момент. У втора можам да го возам до 85
Епа за тоа збори он...може ке треба у втора пола саат да возиш 85 (и да ти пукне мозок) за да дојде погодниот момент, а со дизелот си возиш како и обично и не се уструќаваш.
Бензинците не гледам низ град а и по отворен пат да ги пукаат на 6000 обртаи , него како дизел да возат...(освен вие од форумов и уште некои исклучоци ;D ) . Од друга страна тоа не значи дека бензинецот е послаб од дизелот, но за мене моментално е понелогичен избор.
Very nicely put.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #12993 на: 19 Октомври 2013, 21:05:25 pm »

Што побогу сакаш да кажеш?
Иначе друго е муабетот.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #12994 на: 19 Октомври 2013, 21:06:24 pm »
Што е муабетот? Кој ќе тепа на драг рејс?

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #12995 на: 19 Октомври 2013, 21:08:52 pm »
Ако сакаш да возиш кола во вистинска смисла на зборот ќе си го платиш бензинот бе брат. Ако си стипса ќе си купиш турбо-дизел ;D
Do prviot golem servis i posle ke bide kukanje i celata suma sto si ja zastedil ke otide po servisot. Ili opcija 2 stavas kineski delovi i ja prodavas.

Па што има везе бензинот,ја праиш на плинче,сервисите и се џабе пошто е нели бензинец итн итн

Ima veze na plin ne moze zasto ima osetlivi ventili t.e.  motorot posle 50000Km vo kanta t.e. dzabe e. Plinski sistem za V6 e x1.5 od cenata za 4 cilindricniot.
ајде пошто си толку мангуп и разбираш се јас ке дојдам ЛИЧНО со хондата пошто исто како да е моја на прв братучед е што е во цх и оставена е кај нас, ке одиме КАДЕ ТИ САКАШ да провериме километража и ако е точна колку што ја пишува на табла и во сервисна книшка да заќутиш на форумов едно месец дена а ако не е точна ке си возиш хонда без пари! ЗА БУГАР

Kako mozes da bides siguren vo kilometraza na uvezeno vozilo. Sigurno vo Svajcarija ja vozela baba.
Znam deka vo Svajcarija ne se vrakja kilometraza ama otkako kolata ke dojde vo MK cudesni transformacii nastanuvaat po nea.
Ne mora da mi objasnuvas jasno mi e. sum bil vo CH i znam kako e. kolite koi imaat garantirana kilometraza se sekogas poskapi od drugite.
Tocno e deka se najsocuvani i odrzuvani no ima i arabat (citaj od balkanci, arapi, indijci, pakistanci ili cii sopstvenici se lica od tretiot svet.
Se sum se iznagledal.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #12996 на: 19 Октомври 2013, 21:13:30 pm »
Турбо бензинец и дизел имаат иста сила во опсегот во кои најчесто се возат. Бензинците имаат поголема сила во погорниот опсег, дизелот има помала потрошувачка. Толку е просто.

Има и исклучоци на ова правило, но во најголем дел од понудите, таква е ситуацијата. Пред да почнете да вриштите споредувам мотори со иста цена и зафатнина.

пр.

У меѓувреме... Иста зафатнина, ист „начин на дишење“:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

So long, and thanks for the fish.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #12997 на: 19 Октомври 2013, 21:16:29 pm »
Иста цена може да е со 170кс, не со 140.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #12998 на: 19 Октомври 2013, 21:27:13 pm »

Ima veze na plin ne moze zasto ima osetlivi ventili t.e.  motorot posle 50000Km vo kanta t.e. dzabe e. Plinski sistem za V6 e x1.5 od cenata za 4 cilindricniot.

Kako mozes da bides siguren vo kilometraza na uvezeno vozilo. Sigurno vo Svajcarija ja vozela baba.
Znam deka vo Svajcarija ne se vrakja kilometraza ama otkako kolata ke dojde vo MK cudesni transformacii nastanuvaat po nea.
Ne mora da mi objasnuvas jasno mi e. sum bil vo CH i znam kako e. kolite koi imaat garantirana kilometraza se sekogas poskapi od drugite.
Tocno e deka se najsocuvani i odrzuvani no ima i arabat (citaj od balkanci, arapi, indijci, pakistanci ili cii sopstvenici se lica od tretiot svet.
Se sum se iznagledal.
бугарче што си сигурно во се во твојот живот- колата е повеќе години кај братучед ми,секое лето си доаѓа со неа во мкд, веќе му е регистрирана до 2017 во цх и немој да трубиш и да бидеш сигурен во нешто што не си ни го видел.. дојди види ја па после  сери и јади а не вака на суво.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #12999 на: 19 Октомври 2013, 22:48:13 pm »
Мхм, имале 2-3-4 награди освоено.

Не се 2-3-4. Повеќе се. Пошто тебе те мрзи да ја читаш табелата, а јас веќе ја прочитав, еве кога и каде „тепал“ дизел:

Најдобар нов мотор: 2008
Eкономичен мотор: 1999
1.0 до 1.4 литри: 1999, 2001
1.8 до 2.0 литри: 1999, 2010, 2011
2.0 до 2.5 литри: 1999, 2000, 2001, 2002, 2005, 2009
2.5 до 3.0 литри: 1999, 2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2013
3.0 до 4.0 литри: 1999, 2000

Кои се другите награди ако не е тајна? Зборувам за моторите, не зборувам за трките.

Појма неам искрено. Само претпоставував дека ваљда има и некои други награди.

WTF????!!!????

Велиш Porsche-то дизел е, а?

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #13000 на: 19 Октомври 2013, 23:37:36 pm »
Иста цена може да е со 170кс, не со 140.

OK се прифаќа. Незнаев дека ги нема тие два мотори со исто ниво на опрема.

Друг добар пример што го забележав во ценовникот е Голф 7 со 1.4TSI и 1.6TDI има иста цена со исто ниво на опрема. Скоро идентични перформанси при ниски вртежи, како се иде нагоре во опсегот, бензинецот е се повеќе во предност. Потрошувачката, се разбира на страна на дизелот.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #13001 на: 19 Октомври 2013, 23:40:16 pm »
филип... нели гледаш дека цело време си ти вс сите други? одвреме навреме добиваш една судиска свирка како помош од лп и толку... дури и заљубените дизелаши ти кажуваат дека не е така ти ко што викаш ама ти не сваќаш или намерно не сваќаш, т.е. душевна храна ти е да се инатиш?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #13002 на: 19 Октомври 2013, 23:45:08 pm »
Убаво е човек да е упорен. Само напред филипчо, кога може ќе падне некоја дискусија.  :):):)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #13003 на: 20 Октомври 2013, 07:39:35 am »
филип... нели гледаш дека цело време си ти вс сите други?

јбг... што сум ја крив што повеќето тука (не, не сите како што велиш) невалидно аргументираат?

дури и заљубените дизелаши ти кажуваат дека не е така ти ко што викаш

што не е така? Можеш да бидеш по конкретен?

Башка, и тебе ти викале дека не си у право. Ама каков критериум е тоа? Дали тоа било доволно да си кажеш „ау не сум у право стварно“? Или не? Таман работа да ми требаат други со гласање да одредуваат дали сум у право или не. Тоа се вика http://en.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_populum.

ама ти не сваќаш или намерно не сваќаш,

Што не сфаќам? Можеш да бдиеш по конкретен?

т.е. душевна храна ти е да се инатиш?

Не. Само не попуштам кога сум у право, па колку сакаат нека ми викаат „не си у право“. Она што на мене може да ми го смени мислењето е валидноста и јачината на контрааргументот, а не бројноста и гласноста на толпата. Популарното мнение охохо колку пати знае да згреши. Со други зброви, ме здоболе куроф ако некој ми вика „не си у право“. Тоа точно ништо не ми значи. Она што барам е „не си у право во ова-и-ова, а заради овие-и-овие причини“. Не очекуваш ваљда ко мутав некој да си речам „аууу филипе, види колку луѓе ти викаат дека не си у право. Чим се толку на број мора да не си у право“.

Велиш Porsche-то дизел е, а?

sorry, во брзање ми се видело cayenne наместо cayman, башка она "D" во името... бриши 2013!

Убаво е човек да е упорен. Само напред филипчо, кога може ќе падне некоја дискусија.  :):):)

Нема одмора док траје обнова! (возног парка)
« Последно менување: 20 Октомври 2013, 08:00:39 am filipv »

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #13004 на: 20 Октомври 2013, 08:35:51 am »
Цело стадо овци еден волк ги јаде.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need