Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531508 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12690 на: 17 Октомври 2013, 09:59:28 am »
Yup, Chlink (нека ми извини што го спомнувам) Повеќе стиска на бензин отколку на плин.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #12691 на: 17 Октомври 2013, 09:59:54 am »
Не знам. Не поседувам информации кој колку стиска, затоа што стискањето на *возачот* и конверзијата на плин *нема врска* со техничките карактеристики на моторот.

Но, ќе се согласиш дека колку навистина оди колата не зависи само од техничките карактеристики, туку и од начинот на возење? Дека реалните перформанси не зависат само од моторот, туку и од возачот? Сигурно и самиот безброј пати си видел како кола со послаби спецификации претекнува кола со подобри спецификации, нели?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12692 на: 17 Октомври 2013, 10:01:27 am »
Твојата теорија на „реални перформанси “ е различна од мојата. Исто недокажливи се и двете. Така да не можеме тука да се согласиме.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #12693 на: 17 Октомври 2013, 10:01:47 am »
емпириските нешта не се предмет на верување/неверување. тоа се гледа на патиштата.

а ако некој не сака да верува - тоа си е негова работа, за тоа нема да дискутираме. Ја кога ви викав да му дадете задача на совозачот со ливче и пенкалце - ми се смеевте.

Кога Онак и уште некои потврдија (санки требаше потврда за нешто евидентно, но ај...) дека колата навистина ја стискаат повеќе откако се пребациле на плин - комплетно го игнориравте.

Епа што повеќе да сторам?

Кој НЕЌЕ да верува - со здравје нека си остане.

Јас тука ништо не измислувам. Напротив, се обидувам да ви презентирам колку-толку кохерентна хипотеза која треба да го објасни она што е евидентно. Во тоа очигледно не успевам, но тоа нема да ја смени ситуацијата на теренот.

уште еден доказ за твојата филозовска манипулација на темава... да, потврдив дека на плин стискам повеќе, но тоа не е заради ништо друго туку заради потрошњата т.е. ПАРИТЕ а не заради торкови, снаги (фиктивни-реални) и слични пресметки... по слободен сум да си терам ќејфови на педала... а со тоа уште еднаш само потврдив дека дизелите не предничат во ништо друго освен во потрошувачката т.е. ПАРИТЕ на пројден километар во однос на бензинците, за кое исто така нема потреба да се докажува дека кога ке конвертираш на плин и таа ПОСЛЕДНА ставка како предност паќа во вода...

доказ е и твојата нервоза од вчера околу цените на држачите кои треба да си ги купиш за колата.. да дадеш преку 1000 евра за 3 држачи на дизел со 1.5 мотор е смешно банална ситуација, која може да му се деси само на дизел. јас за тие пари на мојот БЕНЗИНЕЦ 2.5 му правам ремонт со се нови држачи...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #12694 на: 17 Октомври 2013, 10:17:45 am »
Прашај за 3-4години старо Волво бензинец во овластен сервис колку се држачите па ќе правиме муабет.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12695 на: 17 Октомври 2013, 10:19:48 am »
Цената на држачите нема врска со муабетот. Поголемата веројатност дека на дизел побрзо ќе отидат отколку на безнинец - веќе има.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #12696 на: 17 Октомври 2013, 10:46:21 am »
За цената се спомна,дека дизелот имал поскапи држачи па сега не чинел,глупости.Неможиме да споредиме 20 години стара кола со 3-4 години стара кола.
Друга работа е што држачите кај дизелите се поцврсти одколку кај бенинците,а нивното ‘паѓање‘ зависи од многу фактори,но да побрзо одкажуваат.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12697 на: 17 Октомври 2013, 10:48:42 am »
Твојата теорија на „реални перформанси “ е различна од мојата. Исто недокажливи се и двете. Така да не можеме тука да се согласиме.

Симо,

Ќе се согласиш ли дека колку навистина оди колата не зависи само од техничките карактеристики, туку и од начинот на возење? Дека реалните перформанси не зависат само од моторот, туку и од возачот?

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #12698 на: 17 Октомври 2013, 11:01:37 am »

Симо,

Ќе се согласиш ли дека колку навистина оди колата не зависи само од техничките карактеристики, туку и од начинот на возење? Дека реалните перформанси не зависат само од моторот, туку и од возачот?

Finally, voice of reason. Сите мерат торкови, снаги, потрошњи, глупости, на никој не му текнуе у математиката да ја вклучи најбитната „алка“ поради која сите други критериуми може да паднат во вода.

Сори што упаднав. Продужете.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12699 на: 17 Октомври 2013, 11:18:58 am »
како бе „фајнали“, ова го пљампам во различни облици последниве 200+ страни. Пена ми фати тастатурава.

Нејсе, како велат старите, better late than never.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12700 на: 17 Октомври 2013, 11:24:31 am »
Цената на држачите нема врска со муабетот. Поголемата веројатност дека на дизел побрзо ќе отидат отколку на безнинец - веќе има.

На ниту еден дизел не сум сменил држач на мотор и мењач. На 2 бензинци сменив. Шо шрајме сеа?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #12701 на: 17 Октомври 2013, 11:31:28 am »
како бе „фајнали“, ова го пљампам во различни облици последниве 200+ страни. Пена ми фати тастатурава.

Нејсе, како велат старите, better late than never.

Можда ова е проблемот ::)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12702 на: 17 Октомври 2013, 11:35:23 am »
Можда.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #12703 на: 17 Октомври 2013, 11:39:46 am »
дизелашите во реалноста ќе извадат поголема просечна снага. Т.е. просечната брзина ќе им биде поголема од онаа на бензинците.

Alfa Giulietta 1.4TB 170 забрзување 0-100km/h = 7.8s, 218km/h максимална брзина
Alfa Giulietta 1.6M-Jet 105 забрзување  0-100km/h = 11.3s, 185km/h максимална брзина

Passat 1.4TSI 160 забрзување 0-100km/h = 8.5s, 218km/h максимална брзина
Passat 1.6TDI 105 забрзување 0-100km/h = 12.5s, 197km/h  максимална брзина

И баш поради поголемата просечна снага на дизлашите им треба 50% повеќе време за да убрзаат од 0 до 100km/h...  ::)
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12704 на: 17 Октомври 2013, 11:40:50 am »
Moже ли некој да објасни зошто на малите косилици Пунто, Јарис, Фиеста, Ц3, 206, 307 мора да се менува комплет ламела веќе на 60.000км?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need