Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531426 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12660 на: 16 Октомври 2013, 21:38:04 pm »
Si nasol dizel za vozenje toa e isto kako da vozis lada na benizn i da sporedis so site drugi kosilici ! ke ti mavne 15 vo grad, mnogu normalno!
Во голема конкуренција на ЛП и ФилипВ поштено се избори за медаљата!  ;D

Ако Common Rail со директно вбризгување, турбо со променлива геометрија, интеркулер, две брегасти и пиезо инјектори се Лада, тогаш мојата Мазда е парна локомотива од 19 век?

Mazda 12.5 benzin bre na plin +2l = 14.5 i pod toa nema logika.
12.5 плин, 10.5 бензин.
Цитат
E i plus Fresh lube masloto.
Тоа се плус три шишња од по 600 денари на 10000km и минус 3 литри уље од 500 денари и минус филтер за нафта од 2800 денари. Значи -2500 денари на 10000km, т.е. -25 денари на 100km.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #12661 на: 16 Октомври 2013, 21:39:05 pm »
Зошто гњавиш толку? Ова е кафански муабет, на форум вака не се дискутира. Кажи што ти е поентата, да расчистиме во два поста.

За да се набуџаат 25 страни за еден ден со ништо ново (содржински битно) кажано, I guess ?

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12662 на: 16 Октомври 2013, 21:41:43 pm »
Si nasol dizel za vozenje toa e isto kako da vozis lada na benizn i da sporedis so site drugi kosilici ! ke ti mavne 15 vo grad, mnogu normalno!
Во голема конкуренција на ЛП и ФилипВ поштено се избори за медаљата!  ;D
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Ако Common Rail со директно вбризгување, турбо со променлива геометрија, интеркулер, две брегасти и пиезо инјектори се Лада, тогаш мојата Мазда е парна локомотива од 19 век?

Ne vadi od kontekst kako i sekogas. Mojata sporedba se odnesuva na potrosuvackata na toj dizel motor, od tamu i sporedbata so lada!

A medaljata mozes da si ja obesis na edno mesto! ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #12663 на: 16 Октомври 2013, 21:50:43 pm »
Зошто гњавиш толку? Ова е кафански муабет, на форум вака не се дискутира. Кажи што ти е поентата, да расчистиме во два поста.

Јас својата поента ја кажав во минатите неколку стотини страни. Не ме мрзи пак да ја повторам: помалата специфична потрошувачка во реалноста зналчи поголема просечна снага. Но, бидејќи оваа поента беше оквалификувана како „глупости“ и „свашта“, чувствувам потреба одново да ја презентирам, овој пат во разбирлив чекор-по-чекор облик.

Но, наместо тоа, гледам патерн: секогаш кога ќе се доближиме до поентата која сакам да ја пласирам, дискусијата насилно се прекинува со сарказам, со „не се дискутира вака“, со „не ми се збори за банални работи“, со „ахахаха“ итн. итн. Тоа ми го зборува следново: чувствувате каде сакам да одам со поентата, сфаќате дека сум во право и за тоа да не се познае - не дозволувате да завршам со маевтичкиот пристап.

Но, кога веќе спомна, објасни ми: како се дискутира на форум? Како во кафана? Поточно, дали во дискусија на форум треба да се запазат правилата за дискутирање кои тука ги постирав во повеќе од една пригода?

Или, уште подобро: дали на форум се дискутира во форма „прашање - одговор“? Или не?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12664 на: 16 Октомври 2013, 21:51:40 pm »
Брзината на возилото не е функција само на снагата. Возило може да добива на брзина и без ангажирање на снага ако оди надолу или ако дува ветер од;зади.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #12665 на: 16 Октомври 2013, 21:52:31 pm »
Кажи ајде што ти е поентата!? Сите чекаме...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12666 на: 16 Октомври 2013, 21:53:31 pm »
Болдирано е погоре: помалата потрошувачка во реалноста зналчи поголема снага.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12667 на: 16 Октомври 2013, 21:54:00 pm »
И да не мислеше збир на сите сили кои додаваат кинетичка енергина на колата под снага?
А што е со сите контра-фактори на брзината? каква е нивната врска со снагата?

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #12668 на: 16 Октомври 2013, 21:54:26 pm »
Болдирано е погоре: помалата специфична потрошувачка во реалноста зналчи поголема просечна снага.

За кого? За колата или за човекот што ја вози?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12669 на: 16 Октомври 2013, 21:55:52 pm »
Па сигурно не мислам на снага на бицепси, крф му јебем

Koлата оди онолку колку што човекот ќе ја стисне папучата за гас. Колата и човекот се неразделно поврзани во чинот на возењето. Ниту без едното ниту без другото не е возможно возење кола.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #12670 на: 16 Октомври 2013, 21:58:08 pm »

Не значи. Ако до толку сакаш да заштедиш и со штедлива кола можеш да се влечеш со 90 по автопат. И пак моторот ќе испорачува исто количество на сила до тркалата, само што ќе потрошиш помалку гориво затоа што имаш поефикасен мотор.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #12671 на: 16 Октомври 2013, 21:59:46 pm »
Ама колата има поголема реална снага а ти пшто немаш пари употребуваш помала. И со тоа окажуваш само ништо. Односно збориме за можности на коли кои се движат на различни горива и кој се нивните можности а не тоа колку има да потроши Јанко и Станко.

Теоријава ти вришти. Исто ко да ми кажеш дека е боље да дупиш шимејл зошто додека го маваш можеш да го држиш за стапот и да не ти трза. Не фала друже вакви теории не држат вода, се е џабе кога ти се повраќа од нешто.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #12672 на: 16 Октомври 2013, 23:01:20 pm »

Bulshit.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #12673 на: 17 Октомври 2013, 00:53:55 am »
помалата специфична потрошувачка во реалноста зналчи поголема просечна снага.

На пример Mercedes SLS-AMG 6.3 Bi Turbo со нормално возење троши меѓу 20 и 25 литри на 100km градска вожња. Значи неговата просечна снага е мизерно мала.

Од друга страна, Kia Rio 1.0 CRDi со нормално возење троши меѓу 4.5 и 5 литри на 100km градска вожња. Значи просечната снага му е огромна.

Јака логика, нема што. :D

Е дури сега ми стана јасно што сакаше да каже ЛП со постот од пред 435 страни...
Дизелот со многу помалку коњи завршил слична работа како бензинецот, кој е многу поскап и посилен, и потрошил 4-5 пати помалку гориво.

Ете конечно почна да се одврзува клопчето...
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12674 на: 17 Октомври 2013, 07:29:04 am »
помалата специфична потрошувачка во реалноста зналчи поголема просечна снага.

На пример Mercedes SLS-AMG 6.3 Bi Turbo со нормално возење троши меѓу 20 и 25 литри на 100km градска вожња. Значи неговата просечна снага е мизерно мала.

Од друга страна, Kia Rio 1.0 CRDi со нормално возење троши меѓу 4.5 и 5 литри на 100km градска вожња. Значи просечната снага му е огромна.

Јака логика, нема што. :D

Се разбира дека се подразбира дека колите треба да бидат споредливи (од ист ценовен ранг) за да важи релацијата. Зарем треба, побогу, секој ебан пат тоа да го потенцирам?