Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531689 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #11850 на: 16 Септември 2013, 16:53:39 pm »
Зошто има повеќе просечна сила во опсегот во кој работи.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #11851 на: 16 Септември 2013, 17:15:57 pm »
ОТ

V ми е моментално омилен лик на форумов !

Поздрав друже  ;)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #11852 на: 16 Септември 2013, 17:23:04 pm »
Фала друже.

ОТ. Само што означив да не ми дава нови известувања за темава и пак добив известување. Исто сум означил да добијам известување во теми во кои не сум пишал и пак не сум добил известување. Само јас имам такво искуство или и кај другите не функционира тој дел од форумов?

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11853 на: 16 Септември 2013, 17:37:31 pm »
ОТ(се извинувам),Ракун поќе да не се пијанчиш како говедо ти штети.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11854 на: 16 Септември 2013, 20:10:57 pm »
Убава споредба на конкуренти по цена.
Цитат
Audi R8 - stock, 525 HP, 530Nm, 1620 kg
Audi Q7 - tuned, 560 HP, 1200Nm, 2710 kg
...absolutely different car categories and fuel diversity drag race battle but interesting. R8 won of course weight and aerodynamics decided.
(audi-klub.sk rally 2010)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #11855 на: 17 Септември 2013, 07:19:49 am »
ОТ. Само што означив да не ми дава нови известувања за темава и пак добив известување.

Еи? Престана да ти се праи муабет? Шо така? А моите прашања?

Еве, да не се мачиш да кликаш по претходните страни, ова остана неодговорено:

2. Кога ќе кажеш дека е „факт“ дека тб има подобри перформанси од тд, зборуваш за максимални или просечни перформанси?

2.а. Дали воопшто признаваш дека постои дистинкција меѓу тие две нешта?

3. дали се согласуваш дека реалните перфоманси, за разлика од максималните, зависат од тоа колку е стисната папучата за гас?

Не знам што е толку незгодно во овие прости прашања. Можеби одговорот и нужните импликации? Ајде, само храбро: aко навистина е факт, тогаш е многу, многу лесно да се одбрани. Не се предавај! Можеш ти!

Ако ги погледнеш твоите прашања од мој агол, ќе видиш дека можеш да стигнеш до истиот заклучок. Не може да ти се одговори со да/не, на прашање во кое имаме разлики околу сфаќањето на терминологијата

ОК. Се согласувам дека дискусијата е бесмислена доколку претходно не се усвои заедничка терминологија. Па, ајде, да се фатиме за работа: кои се тие термини кои ги сфаќаме различно?

кои се темелат на претпоставки за кои не се согласуваме.

Кои се тие претпоставки? Во твоето прашање „те знаат ли дома дека си педер“ претпоставката е дека јас сум педер. Која е претпоставката во моите прашања?

А овие прашања се одговорени во постовите кога се држевме до некои бројки, кога се постираа торк криви од разно разни бензинци и дизелаши. Немам намера пак да се повторувам

Не, моите последни прашања до тебе не се одговорени со кривите. Кривите се „цртаат“ со педала до под, но во реалноста ретко се вози со педала до под.
« Последно менување: 17 Септември 2013, 07:30:55 am filipv »

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #11856 на: 17 Септември 2013, 17:32:22 pm »
Еве, да не се мачиш да кликаш по претходните страни, ова остана неодговорено:

2. Кога ќе кажеш дека е „факт“ дека тб има подобри перформанси од тд, зборуваш за максимални или просечни перформанси?

2.а. Дали воопшто признаваш дека постои дистинкција меѓу тие две нешта?

3. дали се согласуваш дека реалните перфоманси, за разлика од максималните, зависат од тоа колку е стисната папучата за гас?

Ај уште еднаш. Се надевам дека ова ќе биде последен пат како се спомнуваат фрази како „реални перформанси“, „максимални перформанси“ и „просечни перформанси“.

Сега читај внимателно.

одговор на 2. Зборам за перформанси. Без никакви претставки. Тоа се оние перформанси што се добиваат во хипотетичката ситуација кога цената на горивото не е важна.

одговор на 2.а. Да направиме претпоставка дека имаш на располагање Ферари 458 и Ауди А4 2.0 ТДИ. Притоа имаш 500 денари за гориво со кои треба да стигнеш од Скопје до Маврово. Со А4 со толкава количина на гориво ќе можеш тој пат да го поминеш со многу брзо возење (под услов дека нема да те застане полиција), а со 458 ќе се влечеш како полжав и ако си верник ќе се молиш да не те остави без гориво на некоја опасна делница.

Е сега, доаѓаме до важниот дел. Внимавај. Овој расплет на настаните е последица на економичноста на моторите, не на нивните перформанси (што точно се прформанси е дефинирано во одговорот на 2.).

Ако едно возило троши 300 денари на 100km при 120km/h, а друго троши 300 денари при 100km/h на истата делница првото ќе стигне побрзо (тука ти веројатно би пишал ќе има поголеми „реални перформанси“) од второто при тоа патување, под услов двајцата да имаат само 300 денари на располагање за тој пат.

Оваа е директна последица на економичноста на возилото и управувањето со ограничени ресурси и не се нарекува „реални перформанси“ ниту пак „просечни перформанси“, туку се вика потрошувачка на гориво при одредени услови. На сите спецификации за возила така е наведено. Тука апсолутно неважна е моќноста на моторот и колкав вртежен момент има при х вртежи.

Само потрошувачката е доволна за да се опише режимот на возење на моторите со таа дадена потрошувачка при таков ограничен буџет. Само кога буџетот ќе ја надмине цената на горивото за патот, без разлика на режимот на експлоатација, во игра влегуваат торк кривите и сите други работи што влегуваат во категоријата перформанси, се до тогаш потрошувачката е пресудниот фактор.

одговор на 3. прочитај го одговорот на 2.а

Се надевам ќе расчистиме конечно со овие глупости и веќе нема да се прекрстуваат поими зашто така ви изгледаат по кул (пр. „потрошувачка“ во „реални перформанси“).

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11857 на: 17 Септември 2013, 17:36:18 pm »
Хаха Филип, да му отидеш на V дома и како Cable guy да му тропаш по вратата и да му се дереш: Прашањата!!!! Прашањата да ми ги одговориш!!!! Прашањатаааа!!!

;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11858 на: 17 Септември 2013, 17:39:18 pm »
Перформансите на возилото достапни над 6000 вртежи не се само терет на потрошувачката. Колку мислиш дека ќе издржи моторот со понашање до 6000 секојдневно за да се извадат тие перформанси?

И да имаш бесконечно пари нема да можеш со Мондео 1.6 да отидеш 10 пати до Охрид со корнење на 6000 цело време зошто некои делови од моторот нема да го издржат тоа константно оптеретување.
Согласно тоа реалните перформанси на Мондео 1.6 се послаби од максималните перформанси кои се декларирани за таа кола. Без спомнување на потрошња. Согласно тоа, колку пониско е развиена моќноста - тоа подобро, порелаксирано, потивко...

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #11859 на: 17 Септември 2013, 18:33:44 pm »
THE NUMBERS MASON WHAT DO THEY MEAN ?!?!!?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #11860 на: 17 Септември 2013, 19:52:53 pm »
би било интересно да има во анкетата и опција да се види какви возила поседуваат членовите кои гласале,пошто сум на мислење дека голем процент од гласачите не поседувале или возеле автомобил спротивно од тоа што гласале

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11861 на: 17 Септември 2013, 20:24:25 pm »
би било интересно да има во анкетата и опција да се види какви возила поседуваат членовите кои гласале,пошто сум на мислење дека голем процент од гласачите не поседувале или возеле автомобил спротивно од тоа што гласале
Тоа е поприлично пати напоменато во темава.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #11862 на: 17 Септември 2013, 20:32:54 pm »
Перформансите на возилото достапни над 6000 вртежи не се само терет на потрошувачката. Колку мислиш дека ќе издржи моторот со понашање до 6000 секојдневно за да се извадат тие перформанси?

И да имаш бесконечно пари нема да можеш со Мондео 1.6 да отидеш 10 пати до Охрид со корнење на 6000 цело време зошто некои делови од моторот нема да го издржат тоа константно оптеретување.
Согласно тоа реалните перформанси на Мондео 1.6 се послаби од максималните перформанси кои се декларирани за таа кола. Без спомнување на потрошња. Согласно тоа, колку пониско е развиена моќноста - тоа подобро, порелаксирано, потивко...

Не е така, збориме за максимален дозволен број на вртежи, што значи дека ако се 6500 - можеш до Берлин и назад да возиш без било каква опасност по моторот (го докажав тоа со Матиз...).

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7112
« Одговори #11863 на: 17 Септември 2013, 20:36:52 pm »

Еве ја за што сум гласал:

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #11864 на: 17 Септември 2013, 20:54:35 pm »
Тоа е поприлично пати напоменато во темава.

Уште подобро е, имале прво тиња кола и после подобра, и одма подобрата е врвот во технологијата.