Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531625 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #11820 на: 16 Септември 2013, 13:49:42 pm »
... [ канти ропаат ] ...

Се додека не го прифатите фактот, дека турбо бензинецот има подобри перформанси, исто како што сите го прифаќаат фактот дека дизелот троши помалку гориво, нема поента од муабет со вас на темава.

Се додека не одговориш на моите прашања од погоре, нема поента од муабет.

Зошто не одговори? Толку ли се тешки прашањата?

И батали „вие“ и „ние“. Може ја и ти да си праиме муабет, како индивидуалци?

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #11821 на: 16 Септември 2013, 14:05:40 pm »
Кога кажав вие, мислев на сите што го бранеа графикот што покажува предност на дизелот, кога се работи за перформансите.

Сто пати сме дискутирале за тоа и уште не сме стигнале до решение на проблемот, како се споредуваат мотори. Како се дефинира класа. Дали е по зафатнина, по цена, или по максимум на киловати.

Цел свет ги споредува по првите два критериума, вие ги споредувате по последната.

Зошто? Затоа што торкот кај дизелот паѓа на крајот на вртежите, побрзо одколку кај бензинецот, а тоа е токму областа кај која се добива најголемиот број за киловатите на еден мотор. Со тоа сакате да ги израмните двата мотори во опсегот во кој вашиот мотор (оној за кој навивате) е хендикепиран.

Според тоа многу е лесно да се победи дизелашот по таа категорија. Едноставно со нова програма на микроконтролерот, можеме да го хендикепираме турбо бензинецот, за неговата торк крива да падне пострмно при крајот на вртежите и ќе ја намалиме неговата максимална сила, но ќе можеме да отидеме и да си го мериме со многу послаб дизел заради тоа (според вашиот критериум).

Затоа таа споредба е нерационална и никој не ја користи. Автомобилите не се ограничени според бројот на киловати, туку според просторот, цената. Затоа цел свет така ги прави споредбите.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #11822 на: 16 Септември 2013, 14:09:54 pm »
Или што би рекле International Engine of the year - МОТОРИ (а не бензинци или дизели) од толку до толку кубици :) И таму има и дизели и бензинци и плинаши/метанаши.

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11823 на: 16 Септември 2013, 14:28:10 pm »
Затоа таа споредба е нерационална и никој не ја користи. Автомобилите не се ограничени според бројот на киловати, туку според просторот, цената. Затоа цел свет така ги прави споредбите.

ОК. Ајде да ги споредуваме по цена.

А сега, те молам, одговори ми на останатите прашања кои ги поставив. И, те молам, доколку не ти е проблем, кратко и јасно.

Симо, јас се противам на споредување на перформансите на б и д со иста кубикажа како критериум. Од друга страна, International Engine of the Year не е награда за перформансите. Таму перформансите се само еден од повеќето критериуми. Доказ? Првопласираниот мотор не е секогаш најјакиот.

Дали барем некој на форумов се согласува со мене дека кога се споредуваат перформансите на б и д кубикажата не може да биде критериум заради различноста? Има некој? Или само ја сум?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11824 на: 16 Септември 2013, 14:29:08 pm »
Се додека не го прифатите фактот, дека турбо бензинецот има подобри перформанси, исто како што сите го прифаќаат фактот дека дизелот троши помалку гориво, нема поента од муабет со вас на темава.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11825 на: 16 Септември 2013, 14:30:56 pm »
Но споредбата се врши во категории „од - до“ кубици. Нити ги интересира турбо нит, погонско гориво- ништо!

BTW, споредбата по продажна цена на возилото е таман на место. Бурјум, распукајте се :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11826 на: 16 Септември 2013, 14:35:18 pm »
Но споредбата се врши во категории „од - до“ кубици. Нити ги интересира турбо нит, погонско гориво- ништо!

Да, но - да повторам - international engine of the year не е награда за најбољи перформанси! Да беше така секогаш ќе победуваше најјакиот мотор од толку-до-толку кубици, но тоа не е случај. Со други зборови, international engine of the year НЕ Е контрааргумент за моето тврдење дека споредбата на перформансите на б и д не се прави со мотори со иста кубикажа. Затоа, те молам престани да го користиш international engine of the year како контрааргумент. Фала!

BTW, споредбата по продажна цена на возилото е таман на место. Бурјум, распукајте се :)

Toj критериум за споредба го имам посочено едно 10^6 пати до сега. Се чудам како тоа V не го приметил. Но, нејсе, да не го деконцетрирам дечкото, нека одговори на прашањата кои му ги поставив на претходната страна.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11827 на: 16 Септември 2013, 14:36:25 pm »
можда не сака да одговри, не го сили и ти сеа...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11828 на: 16 Септември 2013, 14:38:07 pm »
Во право си. Затоа го замолив да одговори ако сака. Не го терам.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #11829 на: 16 Септември 2013, 14:39:21 pm »
International Engine of the Year не е награда за перформансите. Таму перформансите се само еден од повеќето критериуми. Доказ? Првопласираниот мотор не е секогаш најјакиот.

Ок де. Нека е и првопласираниот мотор дизелаш, тој победил заради добрата комбинација на сите фактори. Односно имал перформанси 10% помали од бензинците иако трошел 20% помалку и бил со иста цена.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11830 на: 16 Септември 2013, 14:51:46 pm »
V,

1. КОИ два тд и тб мотори ги споредуваме? се договривме дека ќе споредуваме по малопродажна цена на возило со идентично ниво на опрема... иста цена, све исто, само едниот мотор б другиот д? Договорено?

Еве што остана неодговорено:

2. Збориме за максимални или просечни перформанси?

2.а. Дали воопшто признаваш дека постои дистинкција меѓу тие две нешта?

3. дали се согласуваш дека реалните перфоманси, за разлика од максималните, зависат од тоа колку е стисната папучата за гас?

Те молам за директни, кратки и недвосмислени одговори на овие прашања.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #11831 на: 16 Септември 2013, 15:02:43 pm »
3. дали се согласуваш дека реалните перфоманси, за разлика од максималните, зависат од тоа колку е стисната папучата за гас?

Само третово планирам да ти го одговорам. Се надевам ќе се задоволиш со одговорот, зашто мислам дека го опфаќа и второто прашање.

Кога правиш график во кој ставаш поле за перформанси и поле за потрошувачка, двете ги испитуваш независно. Односно перформансите ги гледаш при тестови на забрзување во различни брзини (со подалата до под), а потрошувачката при возење во исти услови (автопат при 100, 120, 140, низ град со исто ниво на сообраќај и слично). При тие тестови, желбата или потребата на возачот да штеди не игра улога.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11832 на: 16 Септември 2013, 15:03:31 pm »

ОК. Ајде да ги споредуваме по цена.

А сега, те молам, одговори ми на останатите прашања кои ги поставив. И, те молам, доколку не ти е проблем, кратко и јасно.

Симо, јас се противам на споредување на перформансите на б и д со иста кубикажа како критериум. Од друга страна, International Engine of the Year не е награда за перформансите. Таму перформансите се само еден од повеќето критериуми. Доказ? Првопласираниот мотор не е секогаш најјакиот.

Дали барем некој на форумов се согласува со мене дека кога се споредуваат перформансите на б и д кубикажата не може да биде критериум заради различноста? Има некој? Или само ја сум?

Што си запнал за кубикажата? Во било кој ранг на кубикажи бензинецот има подобри перформанси од соодветниот дизел.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #11833 на: 16 Септември 2013, 15:10:20 pm »
Irelevantno e kolku ks i kakvi performansi ima motorot na 6000 vrtezi. Toa e i poveke od jasno. Bitno e kolku ima pri 2000-4000. Zosto toj opseg se koristi.
A vtora i uste povazna rabota e kolku trosi.

Znaci i vo realni performansi i vo potrosnja dizelot e podobar. Soglasno toa mojata sledna kola ke bide dizel. Benzinot neka si ostane vo 20tiot vek kade bese graciozen i moken.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11834 на: 16 Септември 2013, 15:18:52 pm »
Бензинецот има исто толку торк при 2000 колку и дизелот, често и повеќе.
Но дизелот нема воопшто торк при 4500 до 6500 за разлика до бензинот.

СУма сумарум, и во теоретски и практичен случај бензинецот има подобри перформанси од дизелот.

2. Збориме за максимални или просечни перформанси?

Според тоа збориме и за едното и за другото во исто време.
Ти притискаш за максимални или просечни зошто тд паѓа на максимални а аб паѓа на просечи. Ама затоа ТБ победува и при максимални и при просечни.