Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2183693 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #11070 на: 30 Август 2013, 15:20:46 pm »
Имаш црнила под ауспух, од што се?

црнила залепени на асфалтот (не се у слободен лет у ваздух)

ако издувува бензинецот надоле - и под него ќе се напраи флека после некое време, ама сива (како бојата на асфалтот) и нема до толку да се познава (ќе се маскира со позадината). Ни бензинот не согорува скроз 100% перфектно без гајле. Ама помалку се гледа.

Најголемиот проблем со чадот кај дизелите е што е црн ко ноќ и двои од средината (кај колите без дпф) :)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #11071 на: 30 Август 2013, 15:27:05 pm »
Спореткс ај биди муж снимај го ауспухот и турирај го тракторот, баш да видиме дали ти чури..... мозокот :D

Ela obleci bela maica i zastani zad auspuh kaj men, ako ti se iscrni jas kakva sakas ke ti kupam, za taa so spies ke ti kupam La Coste ako sakas! A da snimam i da turim moze, ama kako kazi mi ? Ja ne sum oktopod nitu pak kurot mi e tolku golem za da go ispruzam do auspuh nazad i da go vrzam telefonot na nego ! Treba nekoj da snima, koga ke najdam zdravje, ako dotogas ne mi porasne kurot!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #11072 на: 30 Август 2013, 15:31:56 pm »
Ќе ти порасне ќе ти порасне...

Стави камера позади, намести ја да го снима издувот, влези во кола, запали ја и туража патос.

Ај кур, ама памет да се нема....

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2244
« Одговори #11073 на: 30 Август 2013, 15:40:55 pm »

Имаш црнила под ауспух, од што се?

12 Години на истото место се пали,па и ти да пуфкаш 12 години на исто место ке направис црнко  ;D  ::)
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #11074 на: 30 Август 2013, 15:42:52 pm »
Ќе ти порасне ќе ти порасне...

Стави камера позади, намести ја да го снима издувот, влези во кола, запали ја и туража патос.

Ај кур, ама памет да се нема....

E si mislis ti ja kemri imam tuka na raspolaganje so stativ ebate....! A mozes ti dojdes da go podrziz.........

.....telefonot ili kamerata ! ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11075 на: 30 Август 2013, 18:14:07 pm »
Спореткс ај биди муж снимај го ауспухот и турирај го тракторот, баш да видиме дали ти чури..... мозокот :D

Еве едно видео од еден  20  годишен трактор.На бројчаникот пишува некаде околу 150 000км,дали се толу еден господ знае.

Изглеа издувната грана ти е врзана со некој оџак кој фрла црно над гаража. Видеово ти е фејк ;D

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #11076 на: 30 Август 2013, 18:55:23 pm »
Абе што тропате... У коментарите убаво си кажа дечкото дека 9 години по ред палење и работење на тоа место, го поцрнело бетонот... :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11077 на: 30 Август 2013, 18:59:45 pm »
Прекини бе ти ало, бензинаш си свесен ли си.... ? Фуј!

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #11078 на: 30 Август 2013, 19:34:06 pm »
А секта сте биле вие :D. Се е јасно сега. :D

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #11079 на: 30 Август 2013, 20:39:16 pm »
Секој дизел си чурнува при мушко притискање на педалата. Си чурнува, не прави облаци од црн дим да се разбереме.
Негледам дека тоа е проблем.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #11080 на: 30 Август 2013, 20:44:31 pm »
Скоро секој дизел си чурнува повремено, НО во врска со кладбат ана Куоре и Спортекс ќе кажам само дека секој современ дизел со исправен ДПФ филтер, како што е на Спортекс никогаш нема да црни низ ауспухот, се додека е исправен.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #11081 на: 30 Август 2013, 20:46:25 pm »
Кога тогаш ќе почне. Нема да трае уште многу долго тоа.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11082 на: 31 Август 2013, 00:33:38 am »
Кога тогаш ќе почне. Нема да трае уште многу долго тоа.

Aко колата редовно се сервисира - нема.

Како тоа во австрија, немачка, швицарска, шпанија, италија, франција... не видов НИТУ ЕДЕН дизел да чади? А дизели имаше колку сакаш: по автопатиштата повеќе на број од бензинци, особено во италија и франција (таму бензинците се воглавно или ултра мали гратски кутивчиња со 4 тркалца, или ферари-мерари... „нормалните“ коли се воглавно дизели)

Не видов да чури затоа што таму луѓето можат да си дозволат редовно by the book сервисирање, тоа е мојата теза.

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #11083 на: 31 Август 2013, 00:54:38 am »
Znaci zboram deka ako ubavo go zgnes ke si curne i makedonskiot i evropskiot dizel.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11084 на: 31 Август 2013, 01:15:40 am »
Znaci zboram deka ako ubavo go zgnes ke si curne i makedonskiot i evropskiot dizel.

Е, ова најискрено не знам, но можно е дека си во право. Баш би проверил и со загледување у нови коли што чадат, но како да знам дали и се извадени катализатор+дпф или не? Кај нас некои луѓе тоа го прават, изгледа толерира полиција (а не би смеело! ако ти чади колата треба да идеш у сервис, а не у веро!).

Олеснителна околност е што дизелите најголемиот дел од работата ја завршуваат многу ниско во вртежите, при што горивото (кај современите и исправни системи за вбризгување!) многу фино ссогорува и нема чад. Со други зборови, дизелите кои чадат чадат ретко. Но и понатаму е грозна карактеристика на дизел моторите која, еве, дури во последниве 10-15 години и најдоа какво-такво чаре. Озбилно, нов дизел купен сеа од продавница чади помалце отколку најчистиот бензинец од пред 20-тина години.... а можеби и не :) но ете да се изразам хиперболично.

Инаку, само уште еднаш би спомнал дека во западна европа не сум видел да чади, ни дизел ни бензинец. Не, не викам дека такво нешто не постои во во зап еврпа*, само викам дека јас лично не сум видел, што инаку не значи ништо, чисто како куриозитет.

---

* иако ништо чудно и навистина да нема коли што чадат: каде ќе се возат тие коли? таму властите (но и обичните граѓани!!!) се ригорозни при непочитување на еко-меко-шмеко прописите, кои што само ги зголемуваат, надополнуваат и комплицираат речиси секоја година!