Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2183341 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #9900 на: 04 Август 2013, 09:20:04 am »
Така де, тука правиме муабет за локомотиви и трактори, не за спортски автомобили.

А што, за спортски автомобили правиме муабет?! Тогаш насловот е утнат! Треба да биде „бензинци вс дизелаши кај спортски автомобили“. Тогаш, барем јас, многу поинаков муабет ќе праев на оваа тема.

Јас тредов единствено вака можам да го сфатам и тоа да има некоја смисла: некој рандом читател сака да купи кола. Има, да речеме, 15.000 евра. И прашува „дечки дали да купам дизелаш или бензинец“? Така и само така муабетот може да има смисла. Што фајде има он што за иста кубукажа бензинецот е појак? Како тоа му помага во неговата дилема? Никако. Што фајде ако ферари фф и голф кец? Како тоа му помага во неговата дилема? Никако.

Не го предизвикувај, сега и тоа ќе почне да го тврди.

Зошто да не? Во некои класи на спортски автомобили дизелот е супериорен. Не рипајте одма, убаво реков „во некои“.

Поентата ми е дека зборувањето за дизел во спортски контекст не е тотално бесмислено како што сакате да сугерирате.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #9901 на: 04 Август 2013, 09:20:27 am »
Сакате да зборуваме за спортски автомобили сега?
Се закани, а? :D  (да да, знам леман ќе го верглаш 24 часа...) ;D ;D

Ок, бидејќи за момент помислив дека сакаш да кажеш како бензинецот е подобар за трки ;D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #9902 на: 04 Август 2013, 09:23:21 am »
Така де, тука правиме муабет за локомотиви и трактори, не за спортски автомобили.

А што, за спортски автомобили правиме муабет?! Тогаш насловот е утнат! Треба да биде „бензинци вс дизелаши кај спортски автомобили“.

Јас тредов единствено вака можам да го сфатам и тоа да има некоја смисла: некој рандом читател сака да купи кола. Има, да речеме, 15.000 евра. И прашува „дечки дали да купам дизелаш или бензинец“? Така и само така муабетот може да има смисла.

Тогаш одговорот ќе биде :

- За твоите пари, ако сакаш повеќе перформанси земи си бензинец.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #9903 на: 04 Август 2013, 09:25:48 am »

Ееее да си жив и здрав. Дали сега, конечно сполај му на горниот амин, може ТАА тема да ја полемизираме? Зошто? Затоа што не сум убеден дека реалните, секојдневни перфоманси ќе бидат значајно подобри.

Па, да почнеме КОНЕЧНО со смислена дискусија на оваа тема. За почеток, те молам најди два исти автомобили, едниот б другиот д, кои имаат слична цена.

Конечно! Да ти кажам ми олесна. Сега со нова доза ентузијазам ќе се распишам.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #9904 на: 04 Август 2013, 09:26:49 am »

А што, за спортски автомобили правиме муабет?! Тогаш насловот е утнат! Треба да биде „бензинци вс дизелаши кај спортски автомобили“.

Јас тредов единствено вака можам да го сфатам и тоа да има некоја смисла: некој рандом читател сака да купи кола. Има, да речеме, 15.000 евра. И прашува „дечки дали да купам дизелаш или бензинец“? Така и само така муабетот може да има смисла.

Се прифаќа!

Чекај малку, мора да купиш и плински уред. НЕЕЕЕЕ!

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #9905 на: 04 Август 2013, 09:27:35 am »

Се прифаќа!

Чекај малку, мора да купиш и плински уред. НЕЕЕЕЕ!

седи сеа и ти... ќе дојдеме до таму. Полека, жифти све, таман тргна муабетот у правец кој не е глуп.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9906 на: 04 Август 2013, 09:36:49 am »

Ееее да си жив и здрав. Дали сега, конечно сполај му на горниот амин, може ТАА тема да ја полемизираме? Зошто? Затоа што не сум убеден дека реалните, секојдневни перфоманси ќе бидат значајно подобри.

Па, да почнеме КОНЕЧНО со смислена дискусија на оваа тема. За почеток, те молам најди два исти автомобили, едниот б другиот д, кои имаат слична цена.

Конечно! Да ти кажам ми олесна. Сега со нова доза ентузијазам ќе се распишам.

Значајно нема да бидат, никој не е глуп да ти нуди значајно повеќе перформанаси за исти пари, не е автоиндустријата биро за социјални работи.  Сепак, перформансите се подобри кај соодветно ценовно пласиран бензинец.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #9907 на: 04 Август 2013, 09:42:10 am »
Значајно нема да бидат, никој не е глуп да ти нуди значајно повеќе перформанаси за исти пари, не е автоиндустријата биро за социјални работи.  Сепак, перформансите се подобри кај соодветно ценовно пласиран бензинец.

За последново можеме да полемизираме... дали подобрите перформанси доаѓаат до израз само при цедење до црвено, како што обично никогаш никој не вози, но нејсе. Отом потом. Да се вратиме на твојата прва реченица:

ако добро те разбирам, сакаш да кажеш дека при иста набавна цена, перфомансите на дизел и бензинец нема да се разликуваат значајно, така? Добро те читам?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9908 на: 04 Август 2013, 10:03:40 am »
Провери некои ценовници па ќе правиме муабет.

На пример, Grande Punto M-Jet 120hp вс ЈТД 90hp, Polo 1.2 TSI 105hp, vs 1.6 90hp и слични модели ценовно исто пласирани. Или GTI вс GTD, или Октавија RS дизел вс бензин.....

Како што кажав еднаш, целиот вртежен ранг ми е на располагање на секоја машина. кога ми се потребни 15кс за глајдање низ град со 50 на саат, користам многу помалку вртежи отколку кога ми се потребни перформанси. Тоа не ми е јасно како не може да го сватиш...
Дизелските вртежи помножи ги со грубо 1.5 фактор, ќе добиеш бензински реални вртежи. И при тие вртежи се вози бензинец.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #9909 на: 04 Август 2013, 10:30:23 am »
ОК, ОК, ајде од почеток. Претходно рече:

Значајно нема да бидат, никој не е глуп да ти нуди значајно повеќе перформанаси за исти пари, не е автоиндустријата биро за социјални работи.  Сепак, перформансите се подобри кај соодветно ценовно пласиран бензинец.

Дали сеуште стоиш на ова тврдење, или сега - откако размисли - би го сменил? можни одговори: а) сеуште стојам и б) не, се предомислив)

Дали „за исти пари нема да има значајно повеќе перформанси“ е сеуште твојот став? можни одговори: а) да и б) не

Ajде да пробаме вака кратко и концизно да дискутираме, ги излижавме више тастатурите. Повели!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9910 на: 04 Август 2013, 10:36:29 am »
1. За мене „значајна разлика“ во перформанси е очигледно различна работа од она што е за тебе. Разликата во перформанси е евидентна, но не е значајно голема. Останувам на моето тврдење, дека ако во било кој момент од твоето возачко искуство ти се битни перформансите, за исти пари е подобро да земеш бензинец.

2. Да.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9911 на: 04 Август 2013, 15:06:04 pm »
На село, тракторче од Југословенско производство што коштало 5000 марки на времето. Влечење 4х4, 700 кубика двоцилиндричен четиритактен со воздушно ладење. 3 брзини бавни напред, 3 брзини брзни напред, 2 брзини рикверц бавни и 2 брзини рикверц брзи. На него приколка со плуг за ринење снег напред и плуг за снег назад.

Толку едноставна машина абе мерак да ти е. Од нафта и зејтин се затнале каналите и радијаторите од кај што се лади.
Кога му опнав WAP-от под притисок, 5 кила уље+прашина извадив од него. Па си поиграв низ двор. 700 кубика, 28кс, дупло повеќе торк од Баблс. Селанецов вика со 14 литри нафта (толку собира резоервоарот) возам товарен од Сретково до Тајмиште ,таму работам пола ден со него и назад враќам 400-500 кила товар и во резорвоарот остануваат уште 3-4 литри.

Чао пријатно. Ем убаво мириса, ем гласно е, ем кеиф праи ем дизелот ефтин е, ем со WAP-от пепел го праиш и пак пали од прва скоро без верглање. Бонбона.

Иначе 20 години машина, се договоривме на пролет ремонт да му праиме. i gotta get me one of these.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #9912 на: 04 Август 2013, 15:07:27 pm »
Зашто не направите тест за да ја решите дилемата. Земете неколку коли слични според некој критериум и споредувајте тркајтесе итн итн.
После резултатите ќе се објават на порталот и најверојатно ќе биде прва ваква споредба.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9913 на: 04 Август 2013, 15:10:49 pm »
После резултатите ќе се објават на порталот и најверојатно ќе биде прва ваква споредба.

Хаха, па срам да пукне. Некој да рече: абе манијациве споредувале бензин со дизељ.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #9914 на: 04 Август 2013, 15:13:27 pm »
Нема зашто да пукне. Може ќе се дојде до некој добар заклучок. Тоа ќе го знаеме после тетсот.
Може да се земат две исти коли слични по перформанси една дизел друга бензин.