Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2179493 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #9135 на: 01 Јули 2013, 14:34:39 pm »
и врти сучи, цело време доаѓаме до единствениот аргумент на ќумбињата дека е само потрошувачката... и ништо повеќе... :)

она „...и ништо повеќе“ е проблематично. Ниската потрошувачка си има импликации. Не е „помалку троши и толку!“ туку „помалку троши и затоа бла бла...“

Ниската потрошувачка значи РЕАЛНО поголема снага, затоа што повеќе ќе се стиска. Ниската потрошувачка значи дека на аутопут не ми е гајле колку ќе ја стиснам. Ниската потрошувачка значи повеќе возење. Не е „и толку“. Ниската потрошувачка значи ПОГОЛЕМА ПРОСЕЧНА СНАГА и ПОГОЛЕМА ПРОСЕЧНА БРЗИНА.

Следниот пут кога ќе искочиш на аутопут број ги оние кои шибаат и не ги штедат аутата. Колку од нив се дизелаши, а колку бензинци?

Ова тотално нема врска!!! РЕЛАНО ова важи за ТЕБЕ и за оние hyper-miler - и ко тебе што цело време се ѕвери во еконемоетарот дур вози. Јас возам исто брзо и исто долго. Пресметувам потрошувачка на бензинска, и знам дека плаќам повеќе за бензин отколку зна нафта.

Ниту снагата ми е помала ниту просечната брзина.

Следниот пут кога ќе ускочам на аутопут нема да гледам кој како вози оти на аутопут тие што ги поминувам или ме поминуваат ниту ги слушам ниту гледам што туриле во резервоар .. ќе гледам кој како чади. Не дека сакам, едноставно се гледа или не се гледа.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #9136 на: 01 Јули 2013, 14:37:10 pm »
Najbitno e ona dole da ne ti e pomalo, seri se na potrosuvackata ! ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #9137 на: 01 Јули 2013, 14:44:27 pm »
Стварно, Симо, да те прашам нешто.

Доколку на прашањето „Што е подобро бензин или дизел“ ти одговараш „Подобар е бензин ЗАТОА ШТО најскапите и најјаките изведби на колите се бензин“.

дали тогаш на прашањето „Што е полошо бензин или дизел“ би го прифатил одговорот „Полош е бензин ЗАТОА ШТО најефтините и најслабиде изведби на колите се бензин“?

Toa se desilo sakas da kazes?

(звук на штурци во ноќта)

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #9138 на: 01 Јули 2013, 14:46:46 pm »
Ова нема крај,
подобро да се затвори темава, стварно  е драпање.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #9139 на: 01 Јули 2013, 14:48:25 pm »
Benzin treba da se zabrani da postoi za aplikacii pod 300ks. A i dizel pod 200ks.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #9140 на: 01 Јули 2013, 14:56:23 pm »
Има толку многу разлики помеѓу еден и друг бензински и еден и друг дизел мотор што било каква генерализација на бензин и дизел е глупа и безпредметна. Понатаму, ваквата глупа генерализација се злоупотребува од фановите на едниот односно другиот тип на мотори, при што се зема еден инфериорен мотор од едната и друг супериорен мотор од другата страна, се споредуваат и се „извлекуваат“ „заклучоци“ кои понатаму се земаат како закон во сите останати споредби...Ова е најкарактеристично за дизелашите кои сите споредби ги прават помеѓу најсовремен турбо дизел и неколку генерации застарен атмосферски бенизнец. СелскиПатишта има докторирано на оваа проблематика која се коси со заокните на физиката. Ама не е сам, има јака потдршка од дизелаш-фановите.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #9141 на: 01 Јули 2013, 14:56:29 pm »
Benzin treba da se zabrani da postoi za aplikacii pod 300ks. A i dizel pod 200ks.

Сакаш да кажеш дека дизел со 200 кс ќе го прави истото што го прави бензин со 300кс?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #9142 на: 01 Јули 2013, 15:01:08 pm »

Сакаш да кажеш дека дизел со 200 кс ќе го прави истото што го прави бензин со 300кс?
Ne. Pisav toa sto mislev.

Deka koli benzinski pod 300ks ne smee da postojat, isto kako i dizeli pod 200ks.

Togas ke moze da pravime muabet. Se dodeka postojat 1.4, 1.6 i slicni benzinci so naduvani konjski sili - benzinecot ke e tapa.

Ima logika zosto golfot na Edo go nosi NAJSLABIOT benzinec koj se prodava vo kanada. 2500cc 150ks e najslabiot golf. I apsolutno se sloUvam deka poslab motor od toj za taa kola ne smee da postoi.

I ke mi kazes pak deka 1.6 pravi merak posto e benzin? Ne valjda... Ustvari mozda vo kola pod 600kg.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #9143 на: 01 Јули 2013, 15:04:11 pm »

Следниот пут кога ќе ускочам на аутопут нема да гледам кој како вози оти на аутопут тие што ги поминувам или ме поминуваат ниту ги слушам ниту гледам што туриле во резервоар .. ќе гледам кој како чади. Не дека сакам, едноставно се гледа или не се гледа.
Нека каже Chlink како чадеа двете BMW ињата дизели што ги следеше :)
На кој што му одговара во моментот тоа ке си вози :)
И едното и другото над 140-150 коња е пристојно возило, кое нема да те измачува при возењето.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #9144 на: 01 Јули 2013, 15:05:52 pm »
ima veke dizel motor koj vrti i do 7000 rpm, iako so cip, inaku vrti 5000, motorot e od ALFA :), rabotele diznite na povisok pritisok na povisoki vrtezi i ide do 200 ks 1.9 jtdm.....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #9145 на: 01 Јули 2013, 15:06:33 pm »

Нека каже Chlink како чадеа двете BMW ињата дизели што ги следеше :)
На кој што му одговара во моментот тоа ке си вози :)
И едното и другото над 140-150 коња е пристојно возило, кое нема да те измачува при возењето.

Односно 140-150кс по тон.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #9146 на: 01 Јули 2013, 15:08:00 pm »
Гладна кокошка просо сонува :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #9147 на: 01 Јули 2013, 15:09:11 pm »
Гладна...

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #9148 на: 01 Јули 2013, 15:10:32 pm »
Каков мерак ќе направи 1.6 турбо-бензин...

BTW, Дени, не знам дали пушиш или јадеш нешто јакко кога ги пишуваш цифриве 200-300КС, ама мора јако да откачуваат...
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #9149 на: 01 Јули 2013, 15:11:28 pm »
Пуши три клипаш на плин ;D