Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2552434 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #8730 на: 26 Јуни 2013, 12:22:10 pm »
Добри си се и бензинците и дизелите, изборот помеѓу дизел и бензин стана личен афинитет според стилот на возење и убедувања на некој, или пак некој услови кој го  наметнуваат едниот пред другиот(фирма, овластени цени...)
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #8731 на: 26 Јуни 2013, 12:24:58 pm »
Добри си се и бензинците и дизелите, изборот помеѓу дизел и бензин стана личен афинитет според стилот на возење и убедувања на некој, или пак некој услови кој го  наметнуваат едниот пред другиот(фирма, овластени цени...)

Kонечно нешто што наликува на разумна пропозиција. Фала Саше!

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
« Одговори #8732 на: 26 Јуни 2013, 12:25:47 pm »
Од иста раб. зафатнина бензинскиот мотор си има подобри перформанси.

Од иста раб. зафатнина двотактниот мотор си има уште подобри перформанси. И што ни кажува тоа? Дека двотактен е бољи од четиритактен? Или не?

Оставете ги сега двотактните и ванкелите и авионите и чамците/бродовите локомотивите. Тие мотори се исклучоци во автоиндустријата ако сеуште постојат.

Дали ќе се сложиме за:

1. Од иста раб. зафатнина бензинскиот мотор си има подобри перформанси. (побрз е ме боли, што троши)
2. Од иста раб. зафатнина дизел моторот си има подобра ефикасност. (помалце торши доволно ми е брз да не плаќам бензин)
3. Цената на бензинските и дизел возилата со вакви мотори со иста кубикажа од ист производител се разликуваат за не повеќе од 5%.

Ако не се сложуваме кажете ми зошто (заборавете на звукот, смрдеата, загадувањата, трошењето уље, гуми, ламели што еи да е.. ЗА МОМЕНТ додека ги гледаме овие точки). Не ми кажувајте кој е подобар. Ако ова е јасно кај сите да преминеме на останатото.

Во 600 старни дискусија се прават спирали и јас пак не доаѓам до есенцијата на ненавивчките аргументи.

Нема ни да дојдеме доколку користиме фалични аргументи. А такви ВРИЕ.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies

И го избегнавме одговорот на прашањето....
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8733 на: 26 Јуни 2013, 12:26:53 pm »
Мислам дека кај третата точка е грешка. 5% разлика во цената? Мислиш само на моторот или на возилото?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #8734 на: 26 Јуни 2013, 12:28:15 pm »
Неќам да споредувам 1000 кубика пиво со 1000 кубика ракија пошто е глупо. Ако брамовски го преформулира прашањето па наместо „иста зафатнина“ каже „иста цена“ или „иста коњажа“, може да праиме муабет.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
« Одговори #8735 на: 26 Јуни 2013, 12:29:06 pm »
Цената е дефинирана во точка 3.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #8736 на: 26 Јуни 2013, 12:29:28 pm »
Мислам дека кај третата точка е грешка. 5% разлика во цената? Мислиш само на моторот или на возилото?

Гледав неколку ценовници, тука е асимптотоата. Кај нас понудите се ограничени ама поради тоа што VW групацијата доминира во сегментот „доверба“ еве пробајте со цените на PASSAT.

Станува збор за цела кола. TFSI е поскап за 5%.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #8737 на: 26 Јуни 2013, 12:29:45 pm »
Абе двоктатниот си има други негативи кои го бутаат, затоа не е во дискусијава. Перформансите не му се сигурно негатива. Што има врска со било каков муабет. Што е битно тоа што го спомнуваш стално, објасни се?

Битно е за да се покаже дека мотори од различен тип не се споредуваат според кубикажа. АКО ото мотор е бољи од дизел ЗАТОА ШТО при иста кубикажа ото моторот вади поише коњи, ТОГАШ нужно следи дека двотактниот мотор е бољи од четиритактен мотор од истите причини: со иста кубикажа двотактниот вади поише коњи.

Ова е прост силогизам, не е виша математика ебаго. Секој би требало да може да го разбере.

Би бил подобар, нормално, доколку ги немал негативностите кој ги има. Што на пример ниту дизелот нити бензинецот кој се во дискусијава ги немаат. И сега како таков го одбацуваме од дискусијата. Што не е јасно?

Неќам да споредувам 1000 кубика пиво со 1000 кубика ракија пошто е глупо.

Ако ова ти е пример како треба да гледаш на моториве боље не се логирај на форумов.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8738 на: 26 Јуни 2013, 12:32:55 pm »

Гледав неколку ценовници, тука е асимптотоата. Кај нас понудите се ограничени ама поради тоа што VW групацијата доминира во сегментот „доверба“ еве пробајте со цените на PASSAT.

TFSI нели е со турбо и суперчарџер? Ако е така тогаш не спаѓа во споредбата. Треба да се спореди со TSI.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8739 на: 26 Јуни 2013, 12:36:19 pm »

TFSI нели е со турбо и суперчарџер? Ако е така тогаш не спаѓа во споредбата. Треба да се спореди со TSI.

Ај пак да не ја разводнуваме. Супер чарџерот на пример го нема во Мерцедес и не му недостига. 

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #8740 на: 26 Јуни 2013, 12:39:15 pm »
Ја ќе одморам малце од темава. Не можам да верувам дека сеушт ене ејасно она со истата кубикажа. Џабе везам. okpozz

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #8741 на: 26 Јуни 2013, 12:40:00 pm »
TFSI и TSI немаат разлика во суперчарџеризмот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8742 на: 26 Јуни 2013, 12:40:48 pm »
Не ја разводнуваме, само те прашувам дали примерот не одговара. TFSI моторот е поскап од другите турбобензинци. Ако е тоа така тогаш дизелот по мене би требало да е најмалку 10% поскап.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #8743 на: 26 Јуни 2013, 12:47:33 pm »
Ne bi da vregam, ana ako se desi nekad da menuvam OctaviJava i se dvoumam sto da zemam Lambogini ili Ferari mislam deka na ovoj podforum ke ve i pisam za  konsultacijaa  ;)  ;D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8744 на: 26 Јуни 2013, 12:53:36 pm »
Едно пробувам да разберам од оние што аргументираат за дизелите, а тоа е да ги изедначам основните карактеристики што можам. И од тој момент натак да видам како оди работата.

1. Цената е иста ( 5% во корист на дизел)
2. Торкот е ист (поголем распон кај бензинот 30%)
3. Волуменот и ист (100%)
4. Вртежите се исти (оние кои љубат да ги спордуваат секојдневните, инаку смешна е изјавата)

Иако моето субјективно толкување вели дека истото не е баш исто односно  во точка 2 и 4 добивам повеќе, па си велам TB има подобри исти или подобри перформасни од дизелот.

Она што не ми се смени е:

1. Дизелот е поефикасен и затоа за истите перформанси ќе потроши помалце гориво.

Поставив две прашања и на то добив одговор дека лоши аналогии правам и нема да ми се даде одоговор аргументиран. Пак не открив каде.