Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2551085 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #8715 на: 26 Јуни 2013, 11:43:05 am »
Не е подобар, затоа викам перформанси, а не карактеристики ;D

Kако како? Чекај, нешто не ми се слуша на ова уво, чекај да го свртам другото. Како рече? Постои дистинкција помеѓу „перформанси“ и „карактеристики“???

Ауууу, отидоа 600+ страни дискусија јабана. Ајде јово на ново.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #8716 на: 26 Јуни 2013, 11:44:06 am »
Зошто не е подобар? Зошто повеќе троши и повеќе загадува?! Па мама нибаа авионине што летаат со загадување и потошња, да не нечинат случајно? :)
Ете за тоа, зошто повеќе троши и повеќе загадува ;D
Тие си требаат за далек пат, и полно луѓе. За овие има алтернатива ете :D
филип под перформанси ми е моќност и вртежен момент, под карактеристики и потрошувачка, загадување, трајност итн.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #8717 на: 26 Јуни 2013, 11:47:03 am »
Зошто не е подобар? Зошто повеќе троши и повеќе загадува?! Па мама нибаа авионине што летаат со загадување и потошња, да не нечинат случајно? :)

Две забелешки:

1. Пер песинџер мајл, патничките авиони помалку загадуваат од кола. Извози 400 души во 100 коли од Скопје до Москва и ќе ја усмрдиш атмосферата повеќе отколку тие 400 души да ги начукаш во b747.

2. Кога споредуваме дизел и бензин многу ти е значајно загадувањето, па смрдело чистењето на дпф ово оно... Но, кога правиме друг муабет (4т вс 2т, или загревање у лер или не...) тогаш загадувањето одма станува неважно, мр. уберобјективност? :-)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #8718 на: 26 Јуни 2013, 11:51:13 am »
Абе двоктатниот си има други негативи кои го бутаат, затоа не е во дискусијава. Перформансите не му се сигурно негатива. Што има врска со било каков муабет. Што е битно тоа што го спомнуваш стално, објасни се?

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #8719 на: 26 Јуни 2013, 11:52:52 am »

тоа е тоа што се бара

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #8720 на: 26 Јуни 2013, 11:55:48 am »
Од иста раб. зафатнина бензинскиот мотор си има подобри перформанси.

Од иста раб. зафатнина двотактниот мотор си има уште подобри перформанси. И што ни кажува тоа? Дека двотактен е бољи од четиритактен? Или не?

Бољи е.

Eте го, почитувани гледачи, тој инат и навивачкото губење контакт со реалноста.

Имаш некој муабет да фрлиш или ќе се вадиш на (непостоечки) инает? Ѕирни го линчево.... уствари побарај на гугл за модерните двотактни мотори...

http://www.yamahaoutboards.com/outboards/2-Stroke-HPDI/overview

Две забелешки:

1. Пер песинџер мајл, патничките авиони помалку загадуваат од кола. Извози 400 души во 100 коли од Скопје до Москва и ќе ја усмрдиш атмосферата повеќе отколку тие 400 души да ги начукаш во b747.

2. Кога споредуваме дизел и бензин многу ти е значајно загадувањето, па смрдело чистењето на дпф ово оно... Но, кога правиме друг муабет (4т вс 2т, или загревање у лер или не...) тогаш загадувањето одма станува неважно, мр. уберобјективност? :-)

За првата забелешка - do your own math. CO2/км за автомобилите ги имаш при рака на нет.

CO2 emissions per passenger kilometre

Emissions of passenger aircraft per passenger kilometre vary extensively, according to variables such as the size of the aircraft, the number of passengers on board, and the altitude and distance of the journey as the practical effect of emissions at high altitides may be greater than those of emissions at low altitudes. Some representative figures for CO2 emissions are provided by LIPASTO's survey of average direct emissions (not accounting for high-altitude radiative effects) of airliners expressed as CO2 and CO2 equivalent per passenger kilometre:[13]

Domestic, short distance, less than 463 km (288 mi): 257 g/km CO2 or 259 g/km (5.6 oz/mile) CO2e
    Domestic, long distance, greater than 463 km (288 mi): 177 g/km CO2 or 178 g/km (3.7 oz/mile) CO2e
    Long distance flights: 113 g/km CO2 or 114 g/km (2.5 oz/mile) CO2e

For perspective, per passenger a typical economy-class New York to Los Angeles round trip produces about 715 kg (1574 lb) of CO2, but is equivalent to 1,917 kg (4,230 lb) of CO2 when the high altitude “climatic forcing” effect is taken into account.[14] Within the categories of flights above, emissions from scheduled jet flights are substantially higher than turboprop or chartered jet flights. The emissions above are similar to a four-seat car with one person on board;[15] however, flying trips often cover longer distances than would be undertaken by car, so the total emissions are much higher. About 60% of aviation emissions arise from international flights, and these flights are not covered by the Kyoto Protocol and its emissions reduction targets.[16]

Per passenger kilometre, figures from British Airways suggest carbon dioxide emissions of 0.1 kg for large jet airliners (a figure which does not account for the production of other pollutants or condensation trails).[17]

За втората забелешка, не ми е битно загадувањето и најмалку на него обраќам внимание. Да, ми пречи и не би сакал бензинци на оловен бензин да ми се движат во околина.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #8721 на: 26 Јуни 2013, 11:56:50 am »
Абе двоктатниот си има други негативи кои го бутаат, затоа не е во дискусијава. Перформансите не му се сигурно негатива. Што има врска со било каков муабет. Што е битно тоа што го спомнуваш стално, објасни се?

Битно е за да се покаже дека мотори од различен тип не се споредуваат според кубикажа. АКО ото мотор е бољи од дизел ЗАТОА ШТО при иста кубикажа ото моторот вади поише коњи, ТОГАШ нужно следи дека двотактниот мотор е бољи од четиритактен мотор од истите причини: со иста кубикажа двотактниот вади поише коњи.

Ова е прост силогизам, не е виша математика ебаго. Секој би требало да може да го разбере.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8722 на: 26 Јуни 2013, 11:59:12 am »
Нормално. Не е виша математика. Секој би требало да го разбере. Ако од нуклеарна централа вадам теравати повеќе енергија отколку од хидроценрала, глупо е да навивам за хидроцентрала.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #8723 на: 26 Јуни 2013, 11:59:52 am »
CO2 emissions per passenger kilometre

Tи ли беше или некој друг? Кога праевме муабет за тоа кој колку загадува и кога реков дека дизел емитира помалце цо2 од бензинец, некој (правилно) посочи дека цо2 не е единственото штетно нешто што искача од ауспух?

Или повторно на една тема едни критериуми, на друга други?

Нормално. Не е виша математика. Секој би требало да го разбере. Ако од нуклеарна централа вадам теравати повеќе енергија отколку од хидроценрала, глупо е да навивам за хидроцентрала.

Eксперт си за вакво „аргументирање“, стварно.

http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8724 на: 26 Јуни 2013, 12:03:53 pm »
Не е битно кој бил, не се сеќавам веќе, но дали авионите испуштаат чист CO2 при согорување на керосен?? Или се соочуваат со истите проблеми како и кај моторите со внатрешно согорување, да има купишта други глупости попатно? CO2 во овој случај може да ти служи како основа за да оцениш загадување. Па ете, во најдобра случај 1 патник има карбон футпринт колку 1 кола (кај колите е просечна емисија, на автопат е сразмерно со потрошувачката помала).
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8725 на: 26 Јуни 2013, 12:06:40 pm »
Што ќе се објаснива, р’чкало невидено. Сеа други теми задираме :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #8726 на: 26 Јуни 2013, 12:16:13 pm »
Од иста раб. зафатнина бензинскиот мотор си има подобри перформанси.

Од иста раб. зафатнина двотактниот мотор си има уште подобри перформанси. И што ни кажува тоа? Дека двотактен е бољи од четиритактен? Или не?

Оставете ги сега двотактните и ванкелите и авионите и чамците/бродовите локомотивите. Тие мотори се исклучоци во автоиндустријата ако сеуште постојат.

Дали ќе се сложиме за:

1. Од иста раб. зафатнина бензинскиот мотор си има подобри перформанси. (побрз е ме боли, што троши)
2. Од иста раб. зафатнина дизел моторот си има подобра ефикасност. (помалце торши доволно ми е брз да не плаќам бензин)
3. Цената на бензинските и дизел возилата со вакви мотори со иста кубикажа од ист производител се разликуваат за не повеќе од 5%.

Ако не се сложуваме кажете ми зошто (заборавете на звукот, смрдеата, загадувањата, трошењето уље, гуми, ламели што еи да е.. ЗА МОМЕНТ додека ги гледаме овие точки). Не ми кажувајте кој е подобар. Ако ова е јасно кај сите да преминеме на останатото.

Во 600 старни дискусија се прават спирали и јас пак не доаѓам до есенцијата на ненавивчките аргументи.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #8727 на: 26 Јуни 2013, 12:17:23 pm »
Нема ни да дојдеме доколку користиме фалични аргументи. А такви ВРИЕ.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #8728 на: 26 Јуни 2013, 12:18:44 pm »
Кажи ми во трите точки каде има грешни да ја опраиме.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #8729 на: 26 Јуни 2013, 12:19:27 pm »
Според анкетата јасно е кој наступа со фалични аргументи..