Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2530909 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7800 на: 03 Јуни 2013, 09:57:21 am »
П.С: Чекам коментар: Дизелот може да оди на прегорено масло од понфрит, и тоа да биде врвот на глупавоста од тебе..Другар срамота е бе, чита цела МК па и пошироко...Стави прст на глава и размисли што пишуваш првин ебаго.

ај и тебе прво една образовна... не е поНфрит туку поМфрит...

второ, јас сум окорели бензинаш-плинаш... меѓутоа поради потребите во фирмата имам и дизел возила во кои не се чуствувам баш нај лагодно кога ги управувам но што е тука... поентата ми беше дека дизел возило ВОЗИ НА ПРЕГОРЕН ЗАЈТИН ОД ПОМФРИТ... јас тестирав и извозев преку 40.000 километри на прегорен зејтин од сендвичра зиман... се разбира само добро исцеден... возев се додека не ми секнаа изворите, бидејки прејдоа скоро сите на палмово масло... да повторам дека МРЗАМ ДИЗЕЛИ ама со 60 денари во зејтин прегорен возев рамно 100км градска т.е. 110 км отворена вожња. за 60 денари од центар на скопје до центар на куманово и назад и при тоа плаќав 160 денари за патарини...

мачки ми го лишеа ауспухот, кучиња ми спиеа под возило, мрави се собираа околу капачето од резервоарот, апа возилото палеше чак-мак како што реков повеке од 40.000 километри.

ТИ сериозен си или ме заебааш?
ептен сериозен... не е мајтап ако алудираше на тоа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7801 на: 03 Јуни 2013, 11:59:06 am »
Лажеш ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7802 на: 03 Јуни 2013, 14:54:37 pm »
Колку ли бедно се осеќаат дизлешите кога ќе отидат во сервис ...
Сеа ќе испадни муабетот дека бензинците се поиздржливи од дизелите.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7803 на: 03 Јуни 2013, 15:58:54 pm »

групна терапија искочи тредов

ако

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #7804 на: 03 Јуни 2013, 18:01:00 pm »

Ај изведи ми ја равенката како „ќе испадне“? Што е „издржливо“?

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 520
« Одговори #7805 на: 03 Јуни 2013, 19:15:50 pm »
Што е „издржливо“?

Колку ке истрпи дизелот во обид да го победи бензинот.  :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #7806 на: 03 Јуни 2013, 19:18:34 pm »
Дизел мотор има подолг век на трајност во споредба со бензискиот мотор. :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #7807 на: 03 Јуни 2013, 19:26:11 pm »
Можеби, но мене сите бензинци ми траеле колку што сум ги имал, и уште траат кај тие што сега ги имаат (освен заставата коа не истараја многу но тогаш немаше застави дизел да ти споредам). Неиден не ми се распаднал а веќе сигурно Пунтото и ZX далеку поминале 200к и никој не ги отворил. Така да трајноста на моторите во автомобилите со мојот начин на употреба не ми изгледаат како мерило за или против едни и други.

Ако возам многу повеќе веројатно дизлеот посипалтлив ќе биде но во моите 25-30kkm годишно едвај. Една бризглака на репарирање или турбина отиде ќарот од горивото.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7808 на: 03 Јуни 2013, 19:32:29 pm »
Ги има на старо, по одпади, не е така страшно ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #7809 на: 03 Јуни 2013, 19:32:55 pm »
Се научивте едно две бризгалки,бошот,турбото како тоа нон стоп да се расипува.Досега од 4 камиони и 5 коли дизел,само на една кола направив минимална интервенција на бошот и тоа на над 250Ккм.
Ниту турбо ми откажало ниту дизни/инјектори ниту ништо.
А од друга страна една бензин кола си замина и на другата 2 мотори сменети. :)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7810 на: 03 Јуни 2013, 19:35:44 pm »
Можеби, но мене сите бензинци ми траеле колку што сум ги имал, и уште траат кај тие што сега ги имаат (освен заставата коа не истараја многу но тогаш немаше застави дизел да ти споредам). Неиден не ми се распаднал а веќе сигурно Пунтото и ZX далеку поминале 200к и никој не ги отворил. Така да трајноста на моторите во автомобилите со мојот начин на употреба не ми изгледаат како мерило за или против едни и други.

Ако возам многу повеќе веројатно дизлеот посипалтилв ќе биде но во моите 25-30kkm годишно едвај. Една бризглака на репарирање или турбина отиде ќарот од горивото.

Dizel kupuvas za da uzivas, i zatoa se isplati od prviot kilometar. Potoa go vozis so brzinski tempa za koi samo si sonuval so kosilicata, i op vtoroto iznenaduvanje, pri gazenje trosi samo 5-6 litri.

групна терапија искочи тредов

ако

Kolku dobro formulirano. Jas cesto pati velev lecenje kompleski, ama ova e bas grupna terapija ;D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7811 на: 03 Јуни 2013, 19:39:49 pm »
Се научивте едно две бризгалки,бошот,турбото како тоа нон стоп да се расипува.Досега од 4 камиони и 5 коли дизел,само на една кола направив минимална интервенција на бошот и тоа на над 250Ккм.

Лесно ти е тебе, зема алфа дизел, па не ти се расипува ;D ;D

Dizel kupuvas za da uzivas, i zatoa se isplati od prviot kilometar. Potoa go vozis so brzinski tempa za koi samo si sonuval so kosilicata, i op vtoroto iznenaduvanje, pri gazenje trosi samo 5-6 litri.

Цар! ;D ;D ;D

Секако, уште од првиот километар кога ќе го купиш, им се исплати на дилерите! ;D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7812 на: 03 Јуни 2013, 19:40:24 pm »
Ако возам многу повеќе веројатно дизлеот посипалтлив ќе биде но во моите 25-30kkm годишно едвај. Една бризглака на репарирање или турбина отиде ќарот од горивото.

аман со тие бризгалки...  не купуваат сите стари канти со враќани миљон километри од кои пола извозени на лож уље и сервисирани по принципот „не мора ова, терај вака“

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7813 на: 03 Јуни 2013, 19:45:05 pm »
Никој не ја спомна километражата. А и мислам дека bramovsk зборува за автомобили со помалку од 100.000 км и помалку од 6-7 години, купени на ново.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #7814 на: 03 Јуни 2013, 19:49:18 pm »

На два Pasat-и 2.0 TDI (легендата на трајност) едниот на мој „роднина“ 2007 и еден од моја пријателка 2009 им отиде целата заштеда на pumpde dize и на сегашните подобрени CR бризглаки.

Првиов си го замени (со солидна доплата) сега во Prsche со беден Golf7 1.2 85ks, ни на сон не би посмилил дека некој доа таму ќе ја дотера. Ама едноставно човекот рече „доста ми е од дизелов“. Јас сеуште мислам дека не треба да се менува таква кола за ова и дека попаметно еда се проба да се оправи. Ама некому на секое излегување и одење на одмор да му засветуе некој engine control shit веројатно ќе му се смачи. Вотриот остана на „поправка“ модел, но со 70 kkm на бројчаник две бризгалки веќе ги земаа сите пари од заштедата. Првиот Pasat е чуван повеќе од неговите внуци што ги пази со сите доасаѓања по сервиси (гарант сервисерине кога ќе го видат се кријат) па сепак колата си го наплати горивото. Воторово го вози жена без голема грижа за кола, но од друга страна и без силувања и напрегања. Повеќе би очекувал спони рамња да попуштат отколку бризгалка. Ама ете...

Поентата е дека тоа што моторите се расипуваат веројатно нема да престане. Прашањето е што се расипува, колку често и колку чини да се поправи и да се одржува ..

Значи онолку примери колку што ти имаш за бензинците сигурно  ќе се најдат за дизелите.