Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2538824 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7395 на: 10 Мај 2013, 14:56:20 pm »
3. Секој мотор со ист број на цилиндри кои се иста големина што ќе извади повеќе на дело, на асвалт е поефикасен. Срцето на моторот е тоа а технологијта различна, тоа што технологијата на дизелот е по назадна не значи дека треба 1.4 со 1.9 да спореуваме. Цилиндри, клипови, вентили, радилица...

ова не е никаков факт. Ниту формално, ниту содржински. Содржи паушални гледишта (технологијата на дизелот била по назадна) па така ова може да биде евентуално твое мислење. Факт е друго.

FilipV,

Подобри перформанси има од 4 тактен, и моќност и вртежен момент. Ама моторот ТРОШИ многу повеќе, загадува многу повеќе поради исфрлањето на дел од свежото полнење низ ауспух и поради лошото плакнење има полош процес на согорување. Зошто некој би возел таков мотор со толку недостатоци? Доколку се елиминираат, можно е негова масовна употреба, а се дотогаш ќе си го возат на моторчиња. :)

Значи, се согласуваме дека при споредба на два мотори перформансите сами по себе изразени како максимална снага не ја кажуваат целата приказна, така? Дека не секогаш мотор кој вади повеќе коњи од иста кубикажа е бољи. Дали се согласуваме?

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #7396 на: 10 Мај 2013, 14:57:56 pm »
Каков неоспорен факт е тоа не си свесен. У школо како пример за факт треба да го даваат.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #7397 на: 10 Мај 2013, 15:01:40 pm »
Значи, се согласуваме дека при споредба на два мотори перформансите сами по себе изразени како максимална снага не ја кажуваат целата приказна, така? Дека не секогаш мотор кој вади повеќе коњи од иста кубикажа е бољи. Дали се согласуваме?

Моторите во литература ги споредуваат по моќноста, бидејќи се погонски машини и (условно) не им е битно што ќе се случува во нив, само на излез да добијат толку и толку коњи и толку и толку вртежен момент.

Арно ама, кога некој може од 2.0 зафатнина да извади перформанси на 3.5 (од друг производител, друг циклус), тогаш неможе тоа да не се спомне. Мене не ми е тешко да го довртам моторот (бензинец) и да си ги добијам декларираните перформанси (кога ми се потребни). Нормално кога потрошувачката не би ми играла улога.  

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7398 на: 10 Мај 2013, 15:04:50 pm »
Бидејќи не се прифаќа споредбата според кубикажа, јас предлагам да споредуваме бензин вс дизел според обртен момент. Па да видимо чија мајка црну вуну преде...

Шознам. Обртен момент се трансформира со мењач. Мотор со 200 нм на 6000 рпм ќе има исти перформанси како мотор со 400 нм на 3000 рпм.

А и тоа не ти одговара.. ;D ;D ;D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #7399 на: 10 Мај 2013, 15:04:54 pm »
Каков неоспорен факт е тоа не си свесен. У школо како пример за факт треба да го даваат.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7400 на: 10 Мај 2013, 16:52:30 pm »
Abe kosilicari, imate li rezervna guma? :D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #7401 на: 10 Мај 2013, 16:57:05 pm »

Јас имам.. И на двете коли да ги наречеме косилици.

Пошто дизел споро оди, намераваш место нормална големина гуми да ставиш од тие малите резервни па затоа прашуваш или? :) (така и уште помалку ќе троши :) )

Дарко

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7402 на: 10 Мај 2013, 16:58:08 pm »
A sto, ti ne vozis na plin???

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7403 на: 10 Мај 2013, 17:00:13 pm »

А зашто би возел на плин? Не е само потрошувачка главен критериум за избор на возилото (иако сум сосема задоволен од потрошувачката за моите возила со оглед на тоа што немам АПСОЛУТНО НИКАКВИ СКАПИ ПРОБЛЕМИ нити се замарам дали ќе се затнат дизните или нема да се отпуши DPF -to, или дали нафтата е тапа или не..

Дарко

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7404 на: 10 Мај 2013, 17:59:00 pm »

И на косилицата  и на плинашот. На двете - фул сајз резервна.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7115
« Одговори #7405 на: 10 Мај 2013, 18:33:19 pm »

Сеа ни ја направија првомајска, со мерак се полни плинче за 33 денари ;D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7406 на: 10 Мај 2013, 20:29:30 pm »
http://www.honestjohn.co.uk/faq/diesel-vs-petrol/

Само интересен линк. Во суштина ова важи за во Англија, ама сепак има некои вистини што важат и на глобално ниво.

И еве уште пар линкови од истиот site

http://www.honestjohn.co.uk/askhj/answer/39772/which-fiesta-engine-

http://www.honestjohn.co.uk/askhj/answer/39478/diesel-or-petrol-for-my-long-commute-

Дарко

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7407 на: 10 Мај 2013, 20:34:04 pm »
Ова многу боли:
Цитат

It's used for trucking, shipping, railways, heating, farming, etc.

So really, everyone who uses it in private cars is putting up the cost of diesel for more essential uses, which puts up the price of everything.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #7408 на: 10 Мај 2013, 20:35:15 pm »
Ова многу боли:
Цитат

It's used for trucking, shipping, railways, heating, farming, etc.

So really, everyone who uses it in private cars is putting up the cost of diesel for more essential uses, which puts up the price of everything.

Тоа ми беше главната поента :) Демек штедиш а во суштина за тоа штедење (ако воопшто штедиш кога ќе се споредат поскапите сервиси и скапите потенцијални проблеми) плаќаш све друго поскапо.. Дури и тие што воошто не возат кола плаќаат све поскапо поради тоа.

А еве што вели на прашањето за Форд Фиеста и толку фалениот 1.4 ТДци мотор во споредба со 1.4 Бензин (некој прашува каква Фиеста да купи од 2012 година. Дали дизел или бензин?

"Petrol. The 1.4 diesel is a bit of a dog and now has a DPF. But if you insist on a diesel, go for the vastly better 1.6."

И за крај некој прашува што вози Hyundai IX35 каква АУДИ А3 да купи (дали дизел дали бензин):

http://www.honestjohn.co.uk/askhj/answer/43360/buying-an-audi-a3---which-one-

Го имате линкот ама еве го одговорот:

"I have not yet heard of any DPF problems on Hyundais or KIAs, unless you can make me the wiser.

But if going for an A3, it's either the 1.4TSI 122 or the 1.8TSI 180."

Дарко

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7409 на: 10 Мај 2013, 20:41:10 pm »
Демек штедиш а во суштина за тоа штедење (ако воопшто штедиш кога ќе се споредат поскапите сервиси и скапите потенцијални проблеми) плаќаш све друго поскапо.

На крај ќе испадне дека главен адут на дизелите е задоволството во возењето, звукот и слично наместо потрошувачката. И оп, 700 форумски страни отишле во вода.