Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2543744 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7215 на: 04 Мај 2013, 12:18:52 pm »
Не знам како по осет при возење разликувате вакво-или-онакво гориво, искрено. Јас ништо не приметувам, дури ни кога околностите ќе ме натераат да турам гориво од „сомнителна“ бензинска.

Не, не велам дека се фурате и дека измишљате осетни разлики, само велам дека јас не ги осеќам. Колата ми иде и звучи исто. И важи за сите бензинци и дизелаши кои сум ги возел до сега.

Што приметувате? Може некој конкретно да ми објасни, без фигуративен говор и преносни значења?
-различен звук на машината
-променета моќ на влечење
-промена во потрошувачка
-различен мирис на издувни гасови

начелно овие се тие работи кои се осеќаат. за последното треба да излезеш од кола и да провериш се разбира....
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #7216 на: 04 Мај 2013, 14:24:44 pm »
Од човек од Макпетрол (не е пумпаџија) електро инижинер е, добив инфо дека најдобро гориво имало на пумпата во Лисиче спроти Макоил. Не прашувам како и зошто, но сигурно во тоа резервоарите има добар талог од свашта во одреден период.
Mislam deka bi bilo dobro da ja razrabotime temava,... Ke iskopame nekoja regulativa sigurno ima za derivative, sto koj pravi vo slucajot.
    Rafinerijava Okta ne sekogas gi prerabotuva derivatite vo rafinerijava, gi uvezuva na sto drzavata kuti (imase nekoj spor pred nekoja godina!?)... So prodazba na rafinerijata obvrzani sme nekoja kolicina na derivati da mora da se kupuva od rafinerijata Okta. Ako e taka kako sto mislime deka e :D , togas derivatite na Okta nikogas dosega ne se pojavilo ili zmale pari odgovornite da ne kazat deka ne go zadovoluva kvalitetot. MMislam deka od kosovo im vratija nekoi cisterni so los kvalitet, ama i tamu e diva liga mozda barale reket za da ne gi vratat i ne dale...

Sega so ovie dodatoci sto gi pravat velat deka zadovoluva EURO 5. Togas derivatite sto gi zadovoluvaat nasite regulativi ne gi zadovoluvaat Evropskite !!?? :)

Lukoil isto taka kazuva deka so dodatoci pravi EKTO dizel/benzin
http://lukoil.com.mk/mk/pages/products/ekto-dizel
http://lukoil.com.mk/mk/pages/products/ekto-benzin

Istoto sto e navedeno vo Lukoil go veli i vo Makpetrol
http://makpetrol.com.mk/ultradiesel_mk.asp
http://makpetrol.com.mk/ultra100_mk.asp

Na Okta webot ne rabotit za prvomajskite praznici :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #7217 на: 04 Мај 2013, 15:51:03 pm »
@filipv - Јас искрено особено значителни знаци немам приемтено. Иако на пример приметив дека Мерцедесот со 100ката на Макпетрол имаше малце „недефинирани“ тапи моменти но ништо сериозно за да ме замисли. Со 95-ката се ОК, со онаа 98 на Лукоил нешто подобро но повеќе би рекола placebo. Воглавно имам ставано горива само на Макпетрол и Лукоил во државата, надвор најчесто OMV од бившо ЈУ. Реално одинствена промена што знам дека сум ја осетил во рзлика на гориво е на вермето Punto-to кога го возев. На една тура низ Европа со него, сватив дека нашиве овде не работат.  

За дискусијава друг топик треба, да не ја омекнеме оваа :)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #7218 на: 04 Мај 2013, 16:11:25 pm »
Треба да ја дадеш колата на друг да ти  ја наполни па да видиш разлики без да знаеш од кој бензин возиш.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7219 на: 04 Мај 2013, 16:56:55 pm »
Треба да ја дадеш колата на друг да ти  ја наполни па да видиш разлики без да знаеш од кој бензин возиш.

Токму така. Ако субјективниот тест не е слеп тогаш не е тест.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7220 на: 04 Мај 2013, 17:21:29 pm »
На работата на моторот може да направат разлика 5 степени температурна разлика на воздухот, така да само подолгорочно користење на едното па другото гориво (2-3 резервоари) може да доведат до некој заклучок. Оваков слеп тест ништо не би значел, со оглед на тоа дека и самата прилагодба на ECU-то кон горивата (ако ecu-to има таква можност) може да потрае и неколку 10-тици потрошени литри гориво.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7221 на: 04 Мај 2013, 17:46:04 pm »
На работата на моторот може да направат разлика 5 степени температурна разлика на воздухот, така да само подолгорочно користење на едното па другото гориво (2-3 резервоари) може да доведат до некој заклучок. Оваков слеп тест ништо не би значел, со оглед на тоа дека и самата прилагодба на ECU-то кон горивата (ако ecu-to има таква можност) може да потрае и неколку 10-тици потрошени литри гориво.

Но, што е со оние кои тврдат дека осеќаат кога е подобро а кога полошо горивото. Звук, мирностабилност, ово, оно?

ја за тоа прашувам, за субјективните и непосредни одлики на подоброто гориво. За работи кои се осеќаат одма, а не после година-две

За дискусијава друг топик треба, да не ја омекнеме оваа :)

+1

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7222 на: 04 Мај 2013, 17:50:47 pm »
Можно е, не велам дека не е можно. Оди во грчка, стави BP 100-че петрол, инстант, одма, наеднаш се осеќа дека некои работи се на подобро :) Но за блајнд тест, не е изводливо, затоа што треба да внимаваш на многу други фактори, како темп. на воздух, притисок и сл. работи.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #7223 на: 04 Мај 2013, 18:11:51 pm »
Најприметлива разлика сетив кога го наполнив цел резервоар со Шел В-Пауер дизел. Дури и брат ми кој е тотален лаик за се околу коли ме праша зошто толку тивко работи колата да не сум сменил нешто на пат кога бев. Инаку 1 месец(компензација) во годината морам да ставам гориво од една приватна бензинска во Велес и приметувам дека ми троши за нијанса повеќе од тоа гориво, него ли кога ставам од Лукоил.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #7224 на: 04 Мај 2013, 18:48:00 pm »
Најприметлива разлика сетив кога го наполнив цел резервоар со Шел В-Пауер дизел.

Исто искуство само што во овој случај и јас и татко ми приметивме и двајцата ја возевме и се осеќаше помоќна. Крајна брзина +10 (има зашто е поскап него нормалниот дизел)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #7225 на: 04 Мај 2013, 21:58:39 pm »
Значи пак све зависи од адитивите што ги ставаат во горивото.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15124
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7226 на: 04 Мај 2013, 21:59:48 pm »
Нафта + Керозин = добитна комбинација.Има снага,не чади...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #7227 на: 04 Мај 2013, 22:02:24 pm »
Нафта + Петролеј

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15124
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7228 на: 04 Мај 2013, 22:04:45 pm »
:D :D :D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #7229 на: 05 Мај 2013, 05:44:21 am »
Нафта + Керозин = добитна комбинација.Има снага,не чади...

Не е штетно нешто ?

И во колкав соодност се става ?