Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2543618 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7200 на: 03 Мај 2013, 20:41:59 pm »
Oftopik ke bide ama, kaj nas dizelot i benzinot ustvari od kade doagaat? od koi rafinerii Okta samo? Lukoil od koja rafinerija nosi?
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4117
« Одговори #7201 на: 03 Мај 2013, 21:02:15 pm »
Веројатно од таа во Бургас, ама претпоставувам не знам точно.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #7202 на: 04 Мај 2013, 07:40:00 am »
Oftopik ke bide ama, kaj nas dizelot i benzinot ustvari od kade doagaat? od koi rafinerii Okta samo? Lukoil od koja rafinerija nosi?

Okta sekako ! Lukoil nesto nosi od svoi rafinerii barem toa e poznato.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7203 на: 04 Мај 2013, 08:19:11 am »
Мој близок пријател работи во Макпетрол, некоја мидл-менаџмент позиција, и тврди дека „Макпетрол“ и „Лукоил“ носат горива од исто место, т.е. дека горивата се идентични.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7204 на: 04 Мај 2013, 08:22:59 am »
Идентични во моментот на земање, но поослеее тоааа со што ги „крстат“ - којзнае .. ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #7205 на: 04 Мај 2013, 09:07:40 am »
Точно така ! Можеби е истото гориво, но што се случува потоа, колку, што и како се додава ?

Неколку пати имам спомнато, дека имам ставено 3 пати гориво од МП, чисто експериментално и моторот ДЕФИНИТИВНО ми реагира!

Не во поглед на снага или перформанси ами само во поглед на звук и почести циклуси на регенерација на ПДФ-от!

Не викам дека од Лукоил е подобро, исто го*но продаваат сите, само целофанчето е различно, но кај мене моторот дефинитивно реагира на нафта од МП.

Заклучок, крајниот производ што се продава на бензиските пумпи кај едните и кај другите НЕ Е ИСТ !

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7206 на: 04 Мај 2013, 09:19:49 am »
Јас имам видено на лукоил како од едно мало пикапче со приколка на него, со неколки мали боци, од да речеме од по 200-300 литри, како сипаат адитив директно во танкот на самата бензинска. После тоа сум сигурен дека није свеједно :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #7207 на: 04 Мај 2013, 09:21:43 am »
И јас имам видено нешто слично ама ни на крај памет не ми падна дека е тоа тоа?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7208 на: 04 Мај 2013, 09:24:49 am »
Pa toa e seriozno loso. Toa znaci deka gorivoto ne e sertificirano za minimum kvalitet i nema pominato kontrola. Fala na informacija, nikogas da ne stavam na lukoil

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7116
« Одговори #7209 на: 04 Мај 2013, 09:26:35 am »
А макпетрол не прават мучки ? ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7210 на: 04 Мај 2013, 09:28:43 am »
Kujznae moze pravat, ama barem ne zna za toa...

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #7211 на: 04 Мај 2013, 09:31:18 am »
А макпетрол не прават мучки ? ;D

Не они он  NASA и од Бајконур шо им останува експериментално високо октанско гориво за ракетите и врпланите го носат тука за да ги задоволат нашите високи стандарди!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7212 на: 04 Мај 2013, 09:32:59 am »
Никој никаде не вели дека пломбирано сгира горивото во танковите на бензинските. Пикапчето беше со некои мерни инструменти на танковите, веројатно за прецизно дозирање на количеството адитив.  За испитување и сертифицирање, гориво се зема директно од бенинска пумпа, не од нивните канистри за чување.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4117
« Одговори #7213 на: 04 Мај 2013, 10:31:25 am »
Од човек од Макпетрол (не е пумпаџија) електро инижинер е, добив инфо дека најдобро гориво имало на пумпата во Лисиче спроти Макоил. Не прашувам како и зошто, но сигурно во тоа резервоарите има добар талог од свашта во одреден период.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7214 на: 04 Мај 2013, 11:26:55 am »
Не знам како по осет при возење разликувате вакво-или-онакво гориво, искрено. Јас ништо не приметувам, дури ни кога околностите ќе ме натераат да турам гориво од „сомнителна“ бензинска.

Не, не велам дека се фурате и дека измишљате осетни разлики, само велам дека јас не ги осеќам. Колата ми иде и звучи исто. И важи за сите бензинци и дизелаши кои сум ги возел до сега.

Што приметувате? Може некој конкретно да ми објасни, без фигуративен говор и преносни значења?