Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2543922 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7035 на: 01 Мај 2013, 11:16:02 am »
Може само ја „дотанкал“, чест случај кога треба да отидам некаде подалеку, а веќе имам гориво во танк.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #7036 на: 01 Мај 2013, 11:16:57 am »
Само плинаши се јавивте. :) Не дека не ве поддржувам и јас сум плинаш, ама на бензин дур беше колава поминуваше едвај пола од километрите годишно. Уште памтам колку кошта да возиш бензинец остај ти.

Пред некој ден полнам ДО КРАЈ и ми ставија 875 денари. Максимум собира едвај 1400. Можда зимно време малце повеќе. Тоа е тоа танкање. А со тие пари бензин, само ќе мрдне сказалката за една единица нанапред. Фала, ама не фала!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7037 на: 01 Мај 2013, 11:22:54 am »
Стилото никад не го новертирав на плин, јебига, мене не ми трошеше многу, иако поминував по 20-тина иљадарки годишно :) Да бев подобро ситуиран ни алфава немаше да ми троши многу. 5% од домашниот буџет месечно за гориво, не е многу. Ама немам таков буџет... :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7038 на: 01 Мај 2013, 11:29:44 am »
Може само ја „дотанкал“, чест случај кога треба да отидам некаде подалеку, а веќе имам гориво во танк.

по по ... се сложувам...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #7039 на: 01 Мај 2013, 12:44:17 pm »
Pogolem del od nas vozat prosecni koli kosilici od 1.2 do 1.6 , a kao da smee na trki se nesto ne ni se dopagaat kosilicite :))
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #7040 на: 01 Мај 2013, 12:56:22 pm »

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #7041 на: 01 Мај 2013, 14:41:04 pm »
А дефиниција за косилица? ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7042 на: 01 Мај 2013, 18:44:38 pm »
Mr. Bubbles

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #7043 на: 01 Мај 2013, 18:58:27 pm »
Спарк е правата кола за во СК. Услов е да има клима.

Со газење на Маздата од Солун до Кожани и назад до Солун, со константна брзина од 160km/h до 190km/h(освен на патарина) извадив просек 19l/100km плин. Мерено и полнето на иста бензинска пумпа. Објасни ми повеќе за тоа како ви паѓа стрелката...

Ko da vozis 3.0 motor ! A tvojata e 1.8.. Zamisli da ja izvozis cela taa relacija so nekoj 3.0TDI...... 200Ks a potrosnja 6-7l/100Km. Dizelot vo toj slucaj bi bil poekonomicen.

мало сутра дека тој дизел на стискање со брзина од 190-200 ке троши 6-7 литри... и тој ке отиде минимум 15.

знаеш како вика боро за новиве генерации на дизели?

фала богу малку од малку ги оправија дизеливе.... ;D

Се слагам дека и дизел знае да потроши и 15л/100км, мегутоа ако сакаме да се правиме будали ќе кажуваме дека троши 6л/100км со стискање.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7044 на: 01 Мај 2013, 19:03:49 pm »
Има :)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #7045 на: 01 Мај 2013, 22:03:45 pm »
А дефиниција за косилица? ;D
Mr. Bubbles
Maшинка за бричење ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #7046 на: 01 Мај 2013, 22:17:27 pm »
Vistina e be gojdo. Ti inati se ako sakas. I jas sum imal rastrosni benzinci, i cesto mi se slucuvalo posle 3-4 minuti brkanje strelkata da padne nekolku mm, i da ne se kaci poveke. Da bidam poprecizen ova ne se slucuvase nekogas, tuku sekogas. 

Верувам дека дизелите кои се возеле кога ти си ги имал тие растрошни бензинци биле цивилизирани, култивирани и не фрлале ,,Чернобил" низ ауспух...

Али да, коа не ви одговара на ,,религијата", може да се зимаат вакви примери. Се разбираме.

vo devedesettie godini koga seuste vozev rastrosni benzinci, dizelite bea pristojni, kulitvirani i ne cadea. Seuste mozam da najdam primerok na dizel od devedesettite sto e potivok i poprijaten za vozenje od tvojot nov lancer (bez aftermarket izolacija). Inaku, jas se iznavozev dizeli od devedesettite. Prekrasni masini bea, ne baraa nikakvo odrzuvanje, trosea premalku i se vozea odlicno ( vo sporedba so togasnite benzinci).

Vie ne znaete sto znaci odrzuvanje na atmosferski dizel so mehanicka pumpa za gorivo. Menuvas samo maslo i filtri, nisto drugo. Jas bev isklucok zatoa sto redovno si koristev i aditivi za nafta, no zatoa moite dizeli nikogas ne cadea, ni na velesko so polna gas. Redovno so moite dizeli bev pobrz od benzincite po patistata, ne zatoa sto bev pojak, tuku zatoa sto mozev da si dozvolam. Nieden dizel ne nadminal 5.5 litri so brzo vozenje, odnosno so vozenje sto rezultiralo so >11 litri na moite benzinci. Vo devedesettite godini benzincite trosea 12 niz grad (sum imal benzinci sto trosele i 20), vo devedesettite godini dizelite trosea (povtorno) 6-7 niz grad.

A da ne go zaboravime faktot sto vo devedesettie godini se slucuvase TD, CR i PD revolucijata. Ti si se vozel vo nov passat tdi. Passat od 1998 TDI e na isto ramniste kako toj Passat. Vo bucnost i rafiniranost.

Фино, браво за тебе. А дека ќе најдеш покултивиран дизел од тоа време, од истата класа на возила, ќе се прашаме...

П. С. Појма немаш што се' сум возел у животов и плус, поистоветување на Пасат у врвно ниво на опрема, со претходникот од пред 10 години е као делење со нула т.е. нема смисла.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #7047 на: 01 Мај 2013, 22:30:53 pm »
Ама едно нешто мора да се сложите и вие љубителите на бензин, дизел за узгорници е мајка и нема конкуренција (товарен или не, небитно)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7048 на: 01 Мај 2013, 22:39:50 pm »
Мислам дека нема да се сложиме. Кај се дизелите на ридско-брзински трки ако беа толку добри?  :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #7049 на: 01 Мај 2013, 22:47:25 pm »
Мислам дека нема да се сложиме. Кај се дизелите на ридско-брзински трки ако беа толку добри?  :)

Everyday used cars зборам, нормално дека некој 3000цц бензинец нема да осеќа узгорници ама 1.4 или 1.6 што е стандарден во коливе и воедно најзастапен бензинец осеќа узгорнина и тоа како, поготово разликата од товарено и празно е многу поизразена кај бензинецот без оглед на обртајите во кои се вози...