Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2542514 пати)

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 541
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6975 на: 29 Април 2013, 17:57:56 pm »
„Таков мотор не постои. Таков CC не сме продале. Постои CC со ~200 коња, ама тој е турбо-бензинец, со една турбина. Битурбо дизелот се вградува во Амарок и Транспортер.“
- Бренд Менаџер за Volkswagen во Porsche Macedonia. Човеков знае VW во мал прст, пошто тоа му е работа.

Пак ќе речам, не викам дека Nikola X лаже, ама очигледно е погрешно информиран.

До добивање скенирана слика или додека не скенирам не се докажувам за да не ја одолговлекуваме и караме за џабе, а и да сум глув или првпат кола да возам па да ме сумњате дека незнам што е дизел ќе ви кажам дека е гравирано до 5000рпм, ако има таков бензинец бензинец е

А за битурбото?

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4117
« Одговори #6976 на: 29 Април 2013, 17:59:27 pm »
До добивање скенирана слика или додека не скенирам не се докажувам за да не ја одолговлекуваме и караме за џабе, а и да сум глув или првпат кола да возам па да ме сумњате дека незнам што е дизел ќе ви кажам дека е гравирано до 5000рпм, ако има таков бензинец бензинец е

Нема потреба од нервози, лесно се проверува. Оди на бензинска наполни полн резервоар дизел и ако оди немаш проблем, ако застане бемлига... ќе се зачисти и никому ништо :D :D :D :D

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #6977 на: 29 Април 2013, 18:00:32 pm »
А за битурбото?

Па за с'е комплет

Нема потреба од нервози, лесно се проверува. Оди на бензинска наполни полн резервоар дизел и ако оди немаш проблем, ако застане бемлига... ќе се зачисти и никому ништо :D :D :D :D

Дизел е бе 100%

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6978 на: 29 Април 2013, 18:12:46 pm »
Де не го пишеше овде немаше ни да проверувам да видам дали стварно нема таков :) Ама ко што викаш, нарачуеш во фабрика да ти скрпат еден ко за тебе оти во ценовник низ Европа го нема :)

Ајде чекаме сите скан, фото, тест, возење, полнење резервоар со дизел пред публика ... се што треба да се убедат овие неверници :)

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6979 на: 29 Април 2013, 18:15:40 pm »
Де не го пишеше овде немаше ни да проверувам да видам дали стварно нема таков :) Ама ко што викаш, нарачуеш во фабрика да ти скрпат еден ко за тебе оти во ценовник низ Европа го нема :)

Ајде чекаме сите скан, фото, тест, возење, полнење резервоар со дизел пред публика ... се што треба да се убедат овие неверници :)

Кажав ќе биде, значи ќе биде, не бегам од тоа што сум кажал. Него мене друго ме интересира, дали ако на ТДИ-во мое му ставам адитив ќе се осети многу разлика во потрошувачка? знам луѓе што ставале во бензинци и се фалат ама незнам дали ова ќе биде случај и со дизел?

Едит: Ако има некоја тема со оваа проблематика линк ставете да си читнам :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6980 на: 29 Април 2013, 18:21:45 pm »
Нема да се случи ништо :) Ставав јас во Лагуната некој Castrol за подобрување на цетанската вредност и за спречување на парафинизирање и реално ништо значајно во перформанси и потрошувачка не се осети.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6981 на: 29 Април 2013, 18:27:15 pm »
Нема да се случи ништо :) Ставав јас во Лагуната некој Castrol за подобрување на цетанската вредност и за спречување на парафинизирање и реално ништо значајно во перформанси и потрошувачка не се осети.

Од мрзнење на -20 знам дека ни господ не те спасува ама мислев за адитиви чисто за потрошувачка не за против мрзнење ама ок чим викаш дека тој ни малце не намалил значи само маркетинг трик е :)

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #6982 на: 29 Април 2013, 18:30:50 pm »
Циркуларно повторување на едни те исти прашања, во голем процент, поставени, не за да се дознае нешто, туку за впуштање во невозможна мисија - да им се покаже на другите дека грешат.

Преку таквото веќе,секој попаметен од другиот..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #6983 на: 29 Април 2013, 18:34:14 pm »

Од мрзнење на -20 знам дека ни господ не те спасува ама мислев за адитиви чисто за потрошувачка не за против мрзнење ама ок чим викаш дека тој ни малце не намалил значи само маркетинг трик е :)

Го ставав во текот на цела година. Ништо драматично.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6984 на: 29 Април 2013, 18:44:11 pm »

има адитиви за заштита од мрзнење на нафтата.. како низ белиов свет возат дизели кај што пага и до -40? јас знам една финта... а 30 литри нафта, 200 денари бензин и пали чак мак.. ама тоа може на стариве дизели, со класика бош пумпа... со новиве да не направи срање некое електрониката да се збуни...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6985 на: 29 Април 2013, 18:46:56 pm »

има адитиви за заштита од мрзнење на нафтата.. како низ белиов свет возат дизели кај што пага и до -40? јас знам една финта... а 30 литри нафта, 200 денари бензин и пали чак мак.. ама тоа може на стариве дизели, со класика бош пумпа... со новиве да не направи срање некое електрониката да се збуни...
Па и јас слушнав некоја таква финта ама ми кажа мајсторов не се заебавај ќе е*еш нешто ;D Затоа викам дали ако ставам некој адитив дали вурт или нешто такво ќе смени нешто пошо пишува на нив смирува мотор, намалува потрошувачка и подобро подмачкува

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #6986 на: 29 Април 2013, 18:48:46 pm »

Па и јас слушнав некоја таква финта ама ми кажа мајсторов не се заебавај ќе е*еш нешто ;D

Probaj me zanima sto ke se desi ako vo Sovrsenite common rail se stavi takva smesa :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6987 на: 29 Април 2013, 18:48:48 pm »
нема везе бе... во сите возила турам бензин во нафтата кога ке дојдат оние критични периоди кои пак не се нешто многу долго. збориме за 10-15 дена... прошлава зима ниеднаш не турив, ама затоа лани 1,5 месец турав и во фордот и во комбето... никаков проблем до сега, 15 години го практикувам ова... ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #6988 на: 29 Април 2013, 18:51:17 pm »
Da kaj starite dizeli a kaj CDTI, CDI, D-4D..... hmm bas bi sakal da vidam.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15124
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6989 на: 29 Април 2013, 18:52:54 pm »
Ништо нема да се деси ако ја замешаш нафтата со малку бензин па и на најнов дизел мотор.
И за АдБлу велеа дека ако не се користи моторот ке работи со одреден % намалена снага,па на крајот испадна резервоарот за АдБлу во аут и си вози камионот без мака. ;) :D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D