Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2538269 пати)

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6630 на: 25 Април 2013, 17:56:52 pm »
^ Купвање било каква кола е жив зијан уште од старт. Не ти носи ништо друго освен задоволство. Зашто да одберам нешто што ќе го платам прво поскапо, па поскапи делови и сервис и при секое влегување и палење на колата да слушам кркотење, кога можам на почеток да платам поевтино, да имам поевтин сервис и при секое влегување во колата едвај да слушнам звук, а ако ми троши многу, ќе монтирам плин и ќе си уживам 3 пати повеќе од сите вас дизелаши.

Е сега ако се прави споредба помеѓу АТМО вс. АТМО и ТБ вс. ТД ондак треба да се стават на хартија добрите страни и лошите страни на моторите. Кога ќе се стават на хартија сите тие работи, на страната на дизелот не гледам повеќе од 2 работи во кои е подобар од бензинецот.
Пак ќе кажам, ако размислувам да купам кола и уште во старт си викам "ама дали ќе ја продадам" ќе размислам пак и ќе купам или точак или месечна карта за автобус.

Колата е втора по големина инвестиција во животот, по твоево купуваш стан поради тоа што не крцка паркетот кога ќе газиш а не е битно што после 5 години цената ќе му падне 50%

А за споредбата кажав не е битно според мене што е, дали е турбо или атмо битно е колку голта за да ми заврши работа. Бензинец со 75кс голта 7,5-8 литра град, дизел 75кс голта 6л, разликата е голема

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6631 на: 25 Април 2013, 17:57:16 pm »
И тоа е прифатено од нас кои поржуваме бензинци. Дека доколку се прават над 20к км. годишно, се исплати  дизелот.
Во спротивно, за 200 евра годишно, не се исплаќа да си го кршам задоволството и се да ми биде поскапо освен светата нафта.

Koe zasovolstvo sto vozis sto si tolku zadovolen ?

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7115
« Одговори #6632 на: 25 Април 2013, 17:59:57 pm »
И тоа е прифатено од нас кои поржуваме бензинци. Дека доколку се прават над 20к км. годишно, се исплати  дизелот.
Во спротивно, за 200 евра годишно, не се исплаќа да си го кршам задоволството и се да ми биде поскапо освен светата нафта.

;D Со 200 евра некој 3 месеци тера ;D

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #6633 на: 25 Април 2013, 18:02:06 pm »
Колата не е инвестиција затоа што не добиваш ништо, а губиш многу меѓу другото и здравје. Колата е скапо задоволство, колку и да се вртиш и што и да купиш цената секојдневно паѓа, а тоа што државава ни е полна со луѓе заљубеници во светиот Голф е главната причина поради високите цени на голфовите со 8 0000000000000 километри. Таков Голф, извозен до пичке си мајкине извини ама не ми треба, штета што народот во Македонија нема пари за да си го дозволи квалитетот и се фаќа за 2.5 литри сок за 15 ден. и голф со милијарда километри, незнаејќи дека и двете работи само ќе му нанесат штета.
Разликата од 10 денари помеѓу бензин и дизел не е голема. Разликата од 30 денари помеѓу плин и дизел е голема.
Бензинец со 75 коња троши 8, турбо бензинец со 120 коња троши 7. Турбо дизел со 140 коња троши 6.

ЕДИТ за Спортекс, не видов на време.

Моментално задоволство ми е што колата не тропа како цигла во центрифуга и не тресе ко да се ебе некој позади. Не испушта црна топка кога ќе дадам гас нагло. А си возам нормално и пак ми троши (скромни) 7.5 литри на 100км.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6634 на: 25 Април 2013, 18:05:33 pm »
So cozis kazi mi ne mi begaj od poentata ?

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6635 на: 25 Април 2013, 18:05:59 pm »
Колата не е инвестиција затоа што не добиваш ништо, а губиш многу меѓу другото и здравје. Колата е скапо задоволство, колку и да се вртиш и што и да купиш цената секојдневно паѓа, а тоа што државава ни е полна со луѓе заљубеници во светиот Голф е главната причина поради високите цени на голфовите со 8 0000000000000 километри. Таков Голф, извозен до пичке си мајкине извини ама не ми треба, штета што народот во Македонија нема пари за да си го дозволи квалитетот и се фаќа за 2.5 литри сок за 15 ден. и голф со милијарда километри, незнаејќи дека и двете работи само ќе му нанесат штета.
Разликата од 10 денари помеѓу бензин и дизел не е голема. Разликата од 30 денари помеѓу плин и дизел е голема.
Бензинец со 75 коња троши 8, турбо бензинец со 120 коња троши 7. Турбо дизел со 140 коња троши 6.

ЕДИТ за Спортекс, не видов на време.

Моментално задоволство ми е што колата не тропа како цигла во центрифуга и не тресе ко да се ебе некој позади. Не испушта црна топка кога ќе дадам гас нагло. А си возам нормално и пак ми троши (скромни) 7.5 литри на 100км.

Треба ли да ти објаснувам колку твојава математика за потрошна од 1л помалце на ТУРБО бензинец е нелогична ??? Да не правиме муабет дека таа потрошња што е на хартија кај бензинците е најчесто недостижна односно ти треба лабараториско возење за да ја постигнеш. Стави жена во бензинец и и троши 2-3 литра повеќе од пропишаното, стави ја истата жена во дизел и и троши 1л макс. повеќе него на хартија...

И жити се седни во дизел понов од 5 години и кажи ми дали некој се *** во ѓепек и дали има цигла во машината... Кога ќе се загрее дури и мојот дизел што е 3 цилиндра и по секоја логика најбучен не се осеќа нешто посебно поготово на обртаји над 1300-1400

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #6636 на: 25 Април 2013, 18:06:38 pm »
Ау не видов де дека си ме прашал тоа. Фиеста 2010 година косилица 1.4 96 коња.

@Никола, види ги сликте од Marjanot. ;) Ивини ама споредбава со жената ти е тотално промашена.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6637 на: 25 Април 2013, 18:08:18 pm »
Ne znam koe zasovolstvo go gledas ! ;D

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6638 на: 25 Април 2013, 18:09:22 pm »

@Никола, види ги сликте од Marjanot. ;) Ивини ама споредбава со жената ти е тотално промашена.

Сум ги видел и дискутирал, затоа кажав изводливо во лабараториско возење- реткост кај нашите возачи

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #6639 на: 25 Април 2013, 18:09:44 pm »
Мир, тишина, без тропање, без црни облаци позади, 7.5. За моите едвај 8к км. годишно ми е таман и повеќе од добро :)

Сум ги видел и дискутирал, затоа кажав изводливо во лабараториско возење- реткост кај нашите возачи
Ама можно зарем не ? Мојата по каталог е 7.6 во град, а моментално по борд е 7.3, да заокружиме на 8 дека лаже.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #6640 на: 25 Април 2013, 18:10:45 pm »
@Nikola X  објасни кој е субјективен + во споредбата на 1.2 тси со 1.9 сди?

Мене искрено ме заболе дали има турбо моторот, битно е колку снага има и колку ме кошта мене таа снага на 100км, а кажав погоре дека плинот ми смета од субјективна причина односно не сакам нешто што не е фабрички ставено во колата а кој нема таков проблем си фура безпари.

Сди возев и според мене е срање пошо е огромен мотор а има снага ко обичен 1.2 бензинец (без њутн метри) кога го возев на ибица на водно нагоре беше ѕвер поради фактот што превеше без турбо ама за низ град ми беше глупо да влечам мотор од 1900цц со 70 кс ако не и помалце...

Значи 1.2 TSI има ОБЈЕКТИВНИ плусеви во однос на 1.9 SDI? Или лошо те разбрав?
Инаку што се однесува до жени и бензинци, апсолутно неточно дека „жената ја качува потрошувачката“. Тоа ти е фејк муабет (као и повеќето твои досегашни на оваа тема)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6641 на: 25 Април 2013, 18:10:48 pm »
Ocigledno ne si vozel sovremen turbo dizel samo trolas bez vrska kolku da se najdes u mubaet !

Posledno so si vozel od dizel sprema tvoite postovi e toma vinkovic trkator !

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6642 на: 25 Април 2013, 18:11:41 pm »
Мир, тишина, без тропање, без црни облаци позади, 7.5. За моите едвај 8к км. годишно ми е таман и повеќе од добро :)

Треба да те повозам во поло-то кое е бучно во однос на Бмв-то, здравје ќе те седнам во второво и ќе сватиш што сакам да ти кажам. Со отворен прозор повеќе се слуша турбото него дизелот, на лер гас да се осеќа ама кога ќе се движиш нема ни да осетиш разлика без да знаеш во што седнуваш

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #6643 на: 25 Април 2013, 18:12:40 pm »
Не сум возел, ме возеле агресивно во Леон 140 коња ТДИ.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #6644 на: 25 Април 2013, 18:13:15 pm »
@Nikola X  објасни кој е субјективен + во споредбата на 1.2 тси со 1.9 сди?

Мене искрено ме заболе дали има турбо моторот, битно е колку снага има и колку ме кошта мене таа снага на 100км, а кажав погоре дека плинот ми смета од субјективна причина односно не сакам нешто што не е фабрички ставено во колата а кој нема таков проблем си фура безпари.

Сди возев и според мене е срање пошо е огромен мотор а има снага ко обичен 1.2 бензинец (без њутн метри) кога го возев на ибица на водно нагоре беше ѕвер поради фактот што превеше без турбо ама за низ град ми беше глупо да влечам мотор од 1900цц со 70 кс ако не и помалце...

Значи 1.2 TSI има ОБЈЕКТИВНИ плусеви во однос на 1.9 SDI? Или лошо те разбрав?
Инаку што се однесува до жени и бензинци, апсолутно неточно дека „жената ја качува потрошувачката“. Тоа ти е фејк муабет (као и повеќето твои досегашни на оваа тема)

Фала ти на комплименат. Жена ја искористив како синоним за лош возач без навреди...

За сди-то е мое мислење а може некој нема проблем со тоа, мене ми беше non sense толкав мотор со 70кс ама ако немаш обичај да стиснеш понекогаш претпоставувам дека нема да смета...