Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531361 пати)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #6585 на: 25 Април 2013, 11:55:03 am »
Чим гОЈДО се активира во темава на страната на косиличарите, баталете ја веќе ! ;D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6586 на: 25 Април 2013, 12:10:34 pm »
Зарем не го виде она all other things being equal?? За украс ли го пишиував? :-(
За украс го пиша.
Едностанво неможе да бидат икјуал ни приближно икјуал од многу причини, меѓу кои клучни се:
1) Имаат тотално различни менувачи со различни преносни односи и различна ефикасност
2) Дали ќе успеат да ја постигнат максималната моќност во последниот степен зависи од катаљарда фактори. Едноставно можно е отпорот на воздухот во одредена точка да биде доволно голем за да го спречи моторот да развива повеќе вртежи односно снага
3) Кривите на снагите на двата мотори се различни

Цитат
Зарем не го виде она all other things being equal?? За украс ли го пишиував? :-(
И да земеме дека сите останати фактори се фиксни, пак максималната снага ќе зависи од тоа колку е оптоварен моторот, како и од менувачот, т.е. неговата ефикасност во степенот во кој се вози.

Цитат
Секогаш постои дискрепанца помеќу декларираната и реалната потрошувачка. Таа дискрепанца е типично поголема кај бензинците отколку кај дизелашите. Па затоа, во реалноста, 2.0 SDI ќе потроши помалце од 1.2 TSI. Ако не ти се верува и треба доказ, прашај некој што има SDI колку му троши и прашај некој со 1.2 TSI колку му троши, па спореди. Јас нема да ти кажам пошто (од за мене нејасни причини) не ми веруваш. И нека биде така, јебем ли га.
Јас можам да го кажам и обратното. На пример на Доџ Калибер 2.0 ЦРДИ му извадив над 10l/100km просечна потрошувачка во град (по извозени неколку стотини километри). Тоа е отстапка поголема од 20% од пропишаната. На истото возило друг шофер му извади просек во град под 8l/100km. Значи игра улога начинот на возење, како и местото каде се вози.

Цитат
На ултракратки дистанци 2.0 SDI забрзува подобро, што е многу корисно во градска вожња или за претицање запрежни коли и камиончиња на регионален пат.
На секакви  дистанци 1.2TSI ќе го прегази 2.0SDI во сите можни сценарија кои можеш и неможеш да ги замислиш. Едноставно при било кои вртежи и било каков товар 1.2TSI располага со многу повеќе снага(од 1.5 до 2 пати) од 2.0SDI.

Цитат
Прашање за дискусија е кој е бољи звук: на тракторче или на скутерче? Ствар на вкус е. Меѓу трактор и фераро бирам ферари, ама меѓу трактор и скутер бирам трактор.
Се слагам дека  2.0SDI звучи ко трактор, а посебно зимно време кога го палиш од сабајле. Но 1.2ТSI не звучи ко скутер, т.е. не звучи. Треба ептен да го газиш за малку да го чуеш и звукот кој се слуша според мене е неспоредливо порафиниран.

Цитат
Што „одржување“?
Цени на редовни и нередовни сервиси.

Цитат
Да. бензинецот е по лесен, али што ми е гајле? Нема на руки да го носам? Битно ми е како иде колата и колку троши. АКО иде добро и ако троши малку - нека тежи колку сака.
Не знам тебе колку ти е гајле, ама мене не ми е сеедно дали од една брзина до 0 ќе закочам за 40 метри или за 35. Не ми е сеедно дали и колку ќе ме изврти возилото на влажен или подмрзнат пат. Не ми е сеедно колку брзо ќе ми ги изеде гумите, плочките и дисковите.

Цитат
На исто минати километри, SDI ќе генерира повеќе микроскопски честички, а бензинецот повеќе цо2.
Ај сега оди провери ги бројките и јави се повторно.

Цитат
Дополнувам: атмосферскиот дизелаш ќе има поодлучен одазив на папучата за гас поради немањето на турбо и ќе биде подобар на ултра-ниски вртежи (во кои со дизелаш не ретко се упаѓа при граско возење)

Ахахахаха, каков добар виц...

Со максимален торк од 140NM на 2200 вртежи, т.е. средни вртежи за 2.0SDI ти мислиш дека 2.0SDI ќе даде подобар одзив од 1.2ТСИ кој веќе на ниски 1500 вртежи има вртежен момент од 175NM кој трае до 4100 вртежи.
Ахахахахаха....

« Последно менување: 25 Април 2013, 12:20:57 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6587 на: 25 Април 2013, 12:37:25 pm »
Цитат
И да земеме дека сите останати фактори се фиксни, пак максималната снага ќе зависи од тоа колку е оптоварен моторот, како и од менувачот, т.е. неговата ефикасност во степенот во кој се вози.

Максималната снага не зависи од менувачот. Максимална снага може да се постигне и во прва и во шеста брзина. Максимална снага е секое сценарио во кое моторите се на максимум вртежи, а при тоа моментот за тие вртежи е најголем можен. Тоа теоретски може на стрмна угорница и во рикверц да се постигне.

Исто и максималната брзина не зависи од менувачот (ова прееска го преќутев во лажна надеж дека ќе придонесам да го ублажиш карачкиот тон со кој ми се обраќаш). Максималното забрзување зависи од менувачот, т.е. за колку време ќе се постигне максималната брзина, но колкава ќе биде таа не зависи од менувачот, освен ако не е некој многу идиотски менувач кој практично не постои.

Значи игра улога начинот на возење, како и местото каде се вози.

Точно, а SDI стимулира штедлив начин на возење, па оттаму во реалноста ќе потроши помалку од 1.2 TSI. Земи реалистично сценарио на тргни-застани низ град... или крстарење со 120 на саат на блага угорница на аутопут... И даље мислиш дека 2.0 SDI ќе троши повеќе? (не се мачи да одговориш на ова, реторско е прашањто)

Едноставно при било кои вртежи и било каков товар 1.2TSI располага со многу повеќе снага(од 1.5 до 2 пати) од 2.0SDI.

Не баш. Под 1500 вртежи моментот кај 1.2 TSI нагло, многу нагло паѓа. За разлика од него, 2.0 SDI има корисен момент дури и под 1000 вртежи. Нема многу момент, но тоа што го има е употребливо (моторот НЕМА да се загрцне и да угаси).

Цитат
Да. бензинецот е по лесен, али што ми е гајле? Нема на руки да го носам? Битно ми е како иде колата и колку троши. АКО иде добро и ако троши малку - нека тежи колку сака.
Не знам тебе колку ти е гајле, ама мене не ми е сеедно дали од една брзина до 0 ќе закочам за 40 метри или за 35. Не ми е сеедно дали и колку ќе ме изврти возилото на влажен или подмрзнат пат. Не ми е сеедно колку брзо ќе ми ги изеде гумите, плочките и дисковите.

Ни мене не ми е сеедно, таман работа, затоа го пишав црвеноно. Изгледа повторно за украс. Како кочи и како се понаша колата на влажен пат спаѓа во општата категорија „како иде колата“.

Цитат
На исто минати километри, SDI ќе генерира повеќе микроскопски честички, а бензинецот повеќе цо2.
Ај сега оди провери ги бројките и јави се повторно.

Ултимативно треба да се провери реалноста, а не декларациите на произведувачот и нивните маркетинг оддели. Во реалноста 2.0 SDI ќе троши просечно помалку гориво од бензинецот, па оттаму и оддавањето greenhouse gasses ќе му биде вкупно помало. Верувај дека ако 1.2 tsi во реална употреба трошеше макар микрограм помалце гориво од сди, сите таксисти ќе возеа 1.2 тси и ниту еден немаше да вози дизел, пошто таксистие по новчаник ги опиња реалната, а не декларираната потрошувачка.

Со максимален торк од 140NM на 2200 вртежи, т.е. средни вртежи за 2.0SDI ти мислиш дека 2.0SDI ќе даде подобар одзив од 1.2ТСИ кој веќе на ниски 1500 вртежи има вртежен момент од 175NM кој трае до 4100 вртежи.

Да, бидејќи респонсот е инстант и тотално предвидлив, за разлика од тси-то кое има турбо како дополнителен параметар во равенката. Пак ли да повторуваме дека не е толку важно колкав е моментот (пошто имаме мењач) колку што е важно како е распореден низ просторно-временските оски (а не само „рпм“ оската)? Мислам дека и ти самиот имаш објаснувано на оваа тема. Сега кога те читам ко некој друг да ги пишувал тие работи.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #6588 на: 25 Април 2013, 12:50:47 pm »
1. SDI со својата тромост стимулира штедливо возење. Тоа не е предност на моторот.
2. Под 1500 вртежи воопшто не го возиш бензинецот. Едноставно нема потреба од тоа. И не е толку нагло. Јас сум сигурен дека на 1000 вртежи има барем 80% од максималниот торк. Не најдов набрзинка граф за 1.2, ама еве и овој за 1.4 е показно добар:

Може да видиш дека на 1000 вртежи има над 160Nm, од максимални 200 на 1500.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6589 на: 25 Април 2013, 13:04:19 pm »
1. SDI со својата тромост стимулира штедливо возење. Тоа не е предност на моторот.

Како за кого. Ако е тромав, но истовремено доволно жив за 99% од возачките ситуации - I'll take тромав.

Скоро 10 години возев SDI, поминав со него 140.000 километри и сито и решето и *никогаш* не дојдов во ситуација да кажам „бреее, како не беше појак моторов, баш би сакал појак од ова да е“. За разлика од него, со астрата 1.4 на брат ми во само едно возење до охрид неколку пати си реков „леле ама е тромав моторов везе нема“ и морав да го држам на цца 3000 рпм за да има инстант-одазив на гас макар приближен на оној на SDI-то.

Бирам SDI во секој дел од денот и ноќта. Вие не морате :-) али немојте да ми се смеете ја ако го бирам, пошто имам многу добри причини за тоа. Чисто шоферски причини, настрана потрошувачката.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6590 на: 25 Април 2013, 13:13:35 pm »
Максималната снага не зависи од менувачот.
Ма дај!!!!

Цитат
Because of the Inertia effects you can get different results by running in different gears. Engine HP and Torque are independant of what gear you are in, apart from some of the large Japanese motorcycles which have power limiting applied to the lower gears. Basically the bikes rotational inertia effects increase in the lower gears, the net result is less apparent HP. This effect varies. The bigger and heavier the rear wheel assembly is the bigger the difference.
http://www.triplezeecycles.co.nz/Articles/Dyno%20Compare.html

Цитат
Максимална снага може да се постигне и во прва и во шеста брзина.
И таа ќе биде различна!

Цитат
Максимална снага е секое сценарио во кое моторите се на максимум вртежи, а при тоа моментот за тие вртежи е најголем можен. Тоа теоретски може на стрмна угорница и во рикверц да се постигне.
Не сватив што сакаш да кажеш, ама ми смрди на глупости.

Цитат
Исто и максималната брзина не зависи од менувачот (ова прееска го преќутев во лажна надеж дека ќе придонесам да го ублажиш карачкиот тон со кој ми се обраќаш).
Напротив, максималната брзина за еден ист мотор зависи токму од менувачот. Покрај ефикасноста, т.е. загубите, многу поважен фактор е како преносниот однос на менувачот во последната брзина се поклопува со моќноста на моторот која ја испорачува на тркала.

Цитат
Максималното забрзување зависи од менувачот, т.е. за колку време ќе се постигне максималната брзина,
Не знам што ти значи тоа максимално забрзување, ама од менувачот зависат забрзувањата, меѓузабрзувањата и крајната брзина. Не знам како ова не ти е јасно, ама мене ми изгледа банално и глупо да ти го објаснувам. На гугл имаш бар 10 милиони објаснувања за истово.

Цитат
Точно, а SDI стимулира штедлив начин на возење, па оттаму во реалноста ќе потроши помалку од 1.2 TSI.
Земи реалистично сценарио на тргни-застани низ град... или крстарење со 120 на саат на блага угорница на аутопут... И даље мислиш дека 2.0 SDI ќе троши повеќе? (не се мачи да одговориш на ова, реторско е прашањто)
Мижи асан да ти баам! ООО SDI стимулира штедливо возење,ооо ТSI стимулира нештедлив начин...

Цитат
Не баш. Под 1500 вртежи моментот кај 1.2 TSI нагло, многу нагло паѓа. За разлика од него, 2.0 SDI има корисен момент дури и под 1000 вртежи. Нема многу момент, но тоа што го има е употребливо (моторот НЕМА да се загрцне и да угаси).
Ова ти се информации од прв рукав? Значи На 1.2TSI моментот нагло паѓа под 1500 вртежи, а на 2.0SDI нагло расте? Аха, важи. Значи ти ќе убрзаваш со 2.0SDI до 1000 вртежи за да го искористиш неговиот корисен момент. Браво!

Цитат
Ни мене не ми е сеедно, таман работа, затоа го пишав црвеноно. Изгледа повторно за украс. Како кочи и како се понаша колата на влажен пат спаѓа во општата категорија „како иде колата“.
Можеш да ги испревртуваш работите кои си ги пишал како сакаш, ама неможеш да ги смениш Њутновите закони. Полесно возило застанува за пократка траекторија, помалку се извртува на влажен и подмрзнат коловз, помалку ги троши гумите, плочките и дисковите, помалку ги упропастува амортизерите и друго. Значи неможе да биде сеедно дали е полесно возилото или не!

Цитат
Ултимативно треба да се провери реалноста, а не декларациите на произведувачот и нивните маркетинг оддели.
Ама што има да проверуваш! Нели си знаеш и без да провериш?

Цитат
Во реалноста 2.0 SDI ќе троши просечно помалку гориво од бензинецот
Од кај ги купи гравчињата?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #6591 на: 25 Април 2013, 13:23:48 pm »
Леле какво COMBO од постови направивте еј :)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #6592 на: 25 Април 2013, 13:39:40 pm »
premnogu slobodno vreme imate za da se zamarate za nesto sto nema nit kraj nit kraen zaklucok :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6593 на: 25 Април 2013, 13:52:18 pm »
Максималната снага не зависи од менувачот.
Ма дај!!!!

Да, да. Извади максимана коњажа во шеста, јас ќе ти ја извадам истата коњажа у рикверц (само да најдам соодветна угорница).

Mоже наместо „не зависи од менувачот“ требаше да напишам „не зависи од степенот на пренос на менувачот“. Иначе, менувачот си има паразитски губитоци и тука нема збор. Ама максимална снага ТЕОРЕТСКИ може да се извади во секој степен на пренос.

Цитат
Because of the Inertia effects you can get different results by running in different gears. Engine HP and Torque are independant of what gear you are in, apart from some of the large Japanese motorcycles which have power limiting applied to the lower gears. Basically the bikes rotational inertia effects increase in the lower gears, the net result is less apparent HP. This effect varies. The bigger and heavier the rear wheel assembly is the bigger the difference.

Цитат
Максимална снага може да се постигне и во прва и во шеста брзина.
И таа ќе биде различна!

Зошто би била? Замисли дека на некој мотор максималната снага му е 6000 рпм * 150 нм. Зошто не би можел тој мотор на некоја угорница да постигне 6000 рпм и 150 нм?

Цитат
Максимална снага е секое сценарио во кое моторите се на максимум вртежи, а при тоа моментот за тие вртежи е најголем можен. Тоа теоретски може на стрмна угорница и во рикверц да се постигне.
Не сватив што сакаш да кажеш, ама ми смрди на глупости.

Ова сакам да кажам: моторот може да испродуцира максимум коњи (максимум рпм*торк) во повеќе сценарија. Можеш при максимална брзина во шеста на рамен автопат. Можеш и на стрмна угорница во втора. Можеш и на многу стрмна угорница во прва (треба да биде ептен погодена угорницата, но во принцип е можно). Во торк графиците ја не гледам ставка „однос на пренос“. Има само торк и рпм.

Квалификативите ти ги преќутувам стрпливо, ама тоа не може вечно да трае. Само не знам зашто со таков тон ми се обраќаш. Нешто си ми лут? Можеш да бидеш малку по културен, ја не сум ти куоре.

Напротив, максималната брзина за еден ист мотор зависи токму од менувачот. Покрај ефикасноста, т.е. загубите, многу поважен фактор е како преносниот однос на менувачот во последната брзина се поклопува со моќноста на моторот која ја испорачува на тркала.

Во време на мотори со ecu, секој менувач кој не го дизајнирал ментално ретардирано мајмунче е таков.

Еве вака да пробам: замисли дека на иста кола и ставаш малку повисоки гуми. Дали со тоа малку ќе ја зголемиш максималната брзина? Или можеби само малку ќе го зголемиш времето потребно да се постигне една те иста максимална брзина?

Зголемување на крајната брзина со зголемување на крајниот пренос функционирало порано, кај фичо и сл, кога конструкторите морале да го „бараат“ оптималниот engine load на најразлични начини, меѓу другото и со степените на пренос. Сега, со ecu, и ОСОБЕНО кај модерните турбаши кои имаат мање-више „равна“ торк линија, мали промени во степенот на пренос не влијаат на крајната брзина. Ограничувачки фактори се максималната коњажа од една и разните отпори од друга страна.

Не знам што ти значи тоа максимално забрзување

Максимално забрзување е максималниот отклон кој ќе го покаже замислен динамометар на кој е прицврстен замислен тег. Или, со други зборови, колку максимално ќе те залепи за седиште. Со менување на односот на запчаниците можеш со иста снага да добие различни „лепења“ за седиштето. Но не и различна крајна брзина. „Максимално забрзување“ = „максимален торк на погонските тркала“.

ама од менувачот зависат забрзувањата, меѓузабрзувањата и крајната брзина. Не знам како ова не ти е јасно, ама мене ми изгледа банално и глупо да ти го објаснувам. На гугл имаш бар 10 милиони објаснувања за истово.

Забрзување - да. Меѓузабрзувања - да. Максимална брзина - не. И мене ми изгледа банално и глупо ова да го објаснувам. Дали ако наместо 215/55 ставам 215/65 ќе ја зголемам максималната брзина? Плиз на ова одговори со „да“ или „не“.

Поголемите тркала (и со тоа ефективно менување на односот) ќе донесат поголема максимална брзина ако колата вози низ вакум. Размисли.

Дали при максимална брзина модерните ecu коли се на максимум рпм? Уште една „да“ „не“ питалица.

Цитат
Во реалноста 2.0 SDI ќе троши просечно помалку гориво од бензинецот
Од кај ги купи гравчињата?

Реков „во реалноста“, што значи дека нема потреба од гледање на гравчиња.
« Последно менување: 25 Април 2013, 14:02:30 pm filipv »

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #6594 на: 25 Април 2013, 13:56:54 pm »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #6595 на: 25 Април 2013, 14:01:08 pm »

Како за кого. Ако е тромав, но истовремено доволно жив за 99% од возачките ситуации - I'll take тромав.

Скоро 10 години возев SDI, поминав со него 140.000 километри и сито и решето и *никогаш* не дојдов во ситуација да кажам „бреее, како не беше појак моторов, баш би сакал појак од ова да е“. За разлика од него, со астрата 1.4 на брат ми во само едно возење до охрид неколку пати си реков „леле ама е тромав моторов везе нема“ и морав да го држам на цца 3000 рпм за да има инстант-одазив на гас макар приближен на оној на SDI-то.

Бирам SDI во секој дел од денот и ноќта. Вие не морате :-) али немојте да ми се смеете ја ако го бирам, пошто имам многу добри причини за тоа. Чисто шоферски причини, настрана потрошувачката.
Не ти се смееме што го бираш, носталгија е опасна работа,  туку што го браниш тврдоглаво. А сиротиот ни со 1.4 косилица не може да се носи (освен во потрошувачка).
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6596 на: 25 Април 2013, 14:03:38 pm »
Не ти се смееме што го бираш, носталгија е опасна работа,  туку што го браниш тврдоглаво. А сиротиот ни со 1.4 косилица не може да се носи (освен во потрошувачка).

Да, ако косилицата ја одржавам цело време на 3000+ рпм тогаш го шие SDI-то.

Али во реалноста никој не вози така (освен јас пошто сум носталгично навикнат на инстант-одговор од папучата за гас)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #6597 на: 25 Април 2013, 14:07:59 pm »
Луѓето што ги боли ташак колку им троши колата и што не и се плашат и те како си ги возат бензинците. Земи пример од некој што има бензинец службен, си шибаат ги пукаат и не им дреме, воопшто го нема она, леле колава е трома на 1100 обртаи, пошто на толку работи само при тргање. И за чудо кога возиш така еден бензински мотор повеќе трае, не се гуши, зошто се вози така како што е и наменет.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6598 на: 25 Април 2013, 14:09:33 pm »
Луѓето што ги боли ташак колку им троши колата и што не и се плашат и те како си ги возат бензинците. Земи пример од некој што има бензинец службен, си шибаат ги пукаат и не им дреме, воопшто го нема она, леле колава е трома на 1100 обртаи, пошто на толку работи само при тргање. И за чудо кога возиш така еден бензински мотор повеќе трае, не се гуши, зошто се вози така како што е и наменет.

Нормално дека повеќе ќе трае така. Нема тука ништо чудно.

Но и понатаму стојам на ставот дека бензинците вообичаено се возат меѓу 2 и 3 илјади рпм. Погледнете си у обртометрите следниот пат и видете во кој опсег стрелката ќе поминува најголем дел од времето.

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 448
« Одговори #6599 на: 25 Април 2013, 14:57:17 pm »
Само едно можам да кажам  тие што имаат дизел од нив 50% и повеќе сакаат да возат бензин!!!