Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2552019 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #5205 на: 19 Март 2013, 21:16:44 pm »
jaс не прашав што е „добра“ суспензија, туку што е „прецизна“ суспензија.

добра суспензија знам што е не мора да ми кажувате

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #5206 на: 19 Март 2013, 21:17:56 pm »
Не сакам Голфови, но GTI -то е убаво склопен пакет. И суспзнизјата е прцизна. Можеби конкурентите како Ford RS се подобри, не сум ги возел. Но секако поубаво би ми било да возам GTI од Pasat во ист ценовен ранг.

да не бидам грешно разбран... овде дискутираме за вкусови и лично убедување... јас сум лично убеден дека никад нема да имам голф било каков и со која бројка да е, па под знак прашалник е и било кој фолксваген... причините, горе доле се пишани погоре...

филипов.. прецизн суспензија... тоа ти е нешто као термин употребен да се убедиш и себеси и другите дека има нешто добро во она за кое сите знаат дека е лошо... примерот што го даде членот: на мазен асвалт, кај што нема дупки, шахтите се рамни со патот и слично, и лада од 1970-та година ке “клизи“ и ке има прецизна суспензија...

Шахтите и дупките подеднакво го расипуваат возењто и на другите возила но таму непријатноста не може да се осети бидејки и подеднакво е непријатно и на мазно! Пливањто на прав пат не е ништо што може да се нарече уживање. Но сепак кој сака нека ужива!

Што се однесува до реномираните ревизии од Clarkson и слични, еве ќе се посчужам со реномиран извор:

http://www.topgear.com/uk/volkswagen/golf-gti/verdict

Но за мене секако е побитно јас како се осеќам во возилото отколку овој текст. Немам Голф, веројатно нема ни да го купам но овој е на високо место како авто практично но создадено за возачко уживање. Тоа мене највеќе ми се допаѓа кај оваа кола.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5207 на: 19 Март 2013, 21:27:29 pm »
ако ти плива брат кола тогаш отишле во аут амортизерите... кола не смее да плива, ама па и да тресе јајца додека возиш... хахаха... ок.. ај да не тупиме, ја испосравме темава.. тука се дискутира за дизел вс бензин...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #5208 на: 19 Март 2013, 21:31:35 pm »
jaс не прашав што е „добра“ суспензија, туку што е „прецизна“ суспензија.

добра суспензија знам што е не мора да ми кажувате
.

Еве во форд се потрудиле повеќе да објаснат, јас немам довлно маркетиншки вокабулар, но ова секако е убаво срочено:
http://www.ford.co.uk/experience-ford/FordInnovation/Technology/FordPrecisionDrive/SteeringAndSuspension

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5209 на: 19 Март 2013, 21:39:16 pm »
прецизно возење и прецизна суспензија не е исто друже... за прецизно возење ти треба добра суспензија...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #5210 на: 19 Март 2013, 21:41:37 pm »
Чим е така ОК

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #5211 на: 19 Март 2013, 21:46:55 pm »
ГТИ е ремек дело и вајарско је дело природе.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #5212 на: 19 Март 2013, 21:54:05 pm »
Ден и 1/2 е поминат како не е начната темата. Во меѓувреме, дизелашите ја намалиле разликата  :(

Едно субјективна споредба на едно дизелашиште и едно бензинче. Лично мое мислење.

Два дена возев VW Passat 2.0 TDi 140hp. Не дека сакав, ама силом прилике :)
Со оглед дека колата е 2008 или 2009 не сум сигурен, не станува збор за антички дизел.

При самото палење на колата, точно знаеш со што си имаш работа. Работи гласно и додека е ладен моторот се осеќаат вибрации. Бучен е и тоа многу и во секој режим на работа (нека ми прости ЛП, на отворено немав можност да го возам, строго градска).
Му треба прилично време за да постигне работна температура.

Максималниот вртежен момент од 320Nm, каталошки, е достапен при 1800врт/мин, во реалност повеќе е околу 2000врт/мин. А тоа е веќе скоро половина од максималниот број на вртежи со кои може да работи. Под 2000врт/мин снага нема. Односно има, ама не доволно. Да, кога ќе стигнеш до 2000 тогаш се осеќа снагата, нагло, како да те повлекол некој. И доста добро тегне во тој режим, но кратко. Смени брзина, па пак. За местење кичма е измислен  :P

Потроши 0,5 литри во просек на 2 исти рути кои ги возам во ист период и во ист стил со моето бензинче, што е одлично кога ќе се земе во предвид големината, тежината и работната зафатнина на возилото.

Едвај чекав денес да си седнам во мојата кола. Ја запалив и почекав едно 2 минути, само да ми се избистри мозокот и ушите.

Бензинчево многу полесно се движи, значи се осеќа леснотија во движењето. Двете коли имаат серво, нормално, ама дизелашиштено тежи бре и тоа тежи асално и тоа се осеќа асално на волан.
Бензинчево многу порамномерно ја развива снагата. Го нема моментот нема, нема, па безбол палка во грб. Просто кажано, ЈАС повеќе уживам и поголемо задоволство ми праат 200Nm од 1500 отколку камионските 320Nm при 2000врт/мин. Посебно што може да си сменам таму некаде горе, а не на 3500. Неморам и немам потреба, ама можам.

Верувам дека кај новите CR мотори овие маани се минато, бар од кажување и од читано. Но за мене сега за сега дизел е no, no. Се имам возено во истиот модел Пасат само 1.8TSI и многу порелаксиран е амбиентот внатре :)

Само да споменам, имав Ибица 1.9D, па Леон 1.9ТDi 110hp. Бензинчево си дојде после. И во ниеден момент не сум се покајал или сум помислил дека сум згрешил кога станува збор за бензин VS дизел.

Фала, може да почнете  :)
ауууууууу го опиша како 101 да си возел...па не верувам дека е до толку ужас :D Во споредба со ибицата и леонот дизел што си го имал какви се бучаватa и вибрациите? Исти помали или значително помали? ;D

Фала богу дека ТСИ-то ти е подобро :)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5213 на: 19 Март 2013, 22:09:40 pm »
Ova e kazano od Mr. Falangpasaurus prvi, deklariran podrzuvac na benzincite vo temava, na rodendenot na Car club. Koga go prasaa ( ne se sekavam koj bese) kako odi na sportex pikapot ? Ogovori: "nemoj da go probash podobro, ke se razocarash od se sto imas! Gazish te lepi I samo turbinata se slusa kako sviri! ;D Sorry Falanga morav da go izdadam stabot !

Za onie koi ne znaat, na sportex pikapot e dizel !
« Последно менување: 21 Март 2013, 16:17:41 pm Sportex »

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #5214 на: 19 Март 2013, 22:11:47 pm »
Ќе треба да го демонстрираш ова на патот до Белград и назад :)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5215 на: 19 Март 2013, 22:14:10 pm »
Јес аф корс !

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5216 на: 19 Март 2013, 23:46:38 pm »
Ova e kazano od Mr. Falangpasaurus prvi, deklariran podrzuvac na benzincite vo temava, na rodendenot na Car club. Koga go prasaa ( ne se sekavam koj bese) kako odi na sportex pikapot ? Ogovori: "nemoj da go probash podobro, ke se razocarash od se sto imas! Gazish te lepi I samo turbinata se slusa kako sviri! ;D Sorry Falanga morav da go izdadam stabot !

Za once koi ne znaat, na sportex pikapot e dizel !

Па ако. Јас ги поддржувам и бензинците и дизелашите. Мислам дека е јасно тоа

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #5217 на: 20 Март 2013, 00:50:43 am »
За мене значи дека ќе мидаде доволно инфомрации за патот, состојбата на возилото на тој пат и ќе ја држи линијата по која го терам без да има потреба да правам корекции поради недовлен одзив (кога колата ти „бега“ а ти не можеш да откриеш зошто - возачите на Рено лесно го препознаваат ова). Некој мисли дека е само тврда, но цврстината не е единствен услов за тоа има повеќе конструктивни предизвици од само ставање тврди федери.

Еве јас го нудам моето Рено во секое време на тест за управливост,стабилност и одзив.Се е фабричко на него,нема ни тврди федери ни останати заебанции.

Само повисокиот пакет на опрема го нуди ова

GT-Line has stiffer suspension than lower-spec models,the ride height has been lowered by 12mm, so its handling is even more accomplished, although the steering could do with more feel. Even this version’s 17-inch alloys don’t spoil the comfortable ride, although you can feel slight surface changes on the motorway, making it a bit taxing on long-distance runs.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #5218 на: 20 Март 2013, 01:02:13 am »
Хахахаха :D :D :D

што е смешно?

Психоаналитичните заклучоци на ЛП.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5219 на: 20 Март 2013, 06:49:15 am »
Ќе треба да го демонстрираш ова на патот до Белград и назад :)

За секој случај:

;D