Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2551274 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #4560 на: 17 Февруари 2013, 08:50:12 am »
Нема врска, ене го ренолчено со под 2л мотор е кола, мечето со 2л е ептен кола. Само нека има фенче вградено, се` се прифаќа. И 0,9 ццм e довоно за во Панда:

Цитат: fiatautopress
First of a new family of two-cylinder engines developed by Fiat Powertrain, this 0.9 TwinAir Turbo engine develops 85 HP (63 kW) at 5500 rpm of full power and a torque of 145 Nm at 1900 rpm (constant up to 3000 rpm). Moreover, if you prefer to prioritise the green aspect and lower fuel consumption, you can press the ECO key on the dashboard to limit torque to 100 Nm at 2000 rpm. This engine records 4.2 litres/100 km and CO2 emission equal to 99 g/km in the combined cycle.

Да се тепа со 1.4 hdi и со сличните од фауве, и по перформанси, и по потрошувачка. А и звукчето милина, ко` дукати да возиш ;D

zvuk na orehokrsacka

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #4561 на: 17 Февруари 2013, 19:48:52 pm »
Темава е митот за Сизиф ... досадна стана више - се провлекува уште од некои преходни форуми и нормално нема крај, пошто колите се субјективна и релативна работа, не вреди да си ги извадиме очите за тоа. Кој што си сака и колку му e чергата ќе си купи, што не значи под default дека баш тоа сакал да купи, туку дека тоа било приближното до кое можел душава да припари. Баталете ко је јачи - тоа само у ринг т.е. на стаза! Све друго е за у рекла-казала :) И ЛП сака очајно дизел, можда и ја-не одрекувам, АМА шта је ту је и глупо е да барате од некој кој што одвоил за тоа све што имал и немал, сега да се одрекне од него ... Nonsense!

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #4562 на: 17 Февруари 2013, 19:51:32 pm »
Да живеевме малку подалеку од македонијава, дизел немаше да сакаме ни пред очи да видиме.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #4563 на: 17 Февруари 2013, 19:52:30 pm »
A богами ни плин ;)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #4564 на: 17 Февруари 2013, 20:11:04 pm »
Да живеевме малку подалеку од македонијава, дизел немаше да сакаме ни пред очи да видиме.

Да беше така на запад немаше да има ни еден дизел.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #4565 на: 17 Февруари 2013, 20:14:15 pm »

Да беше така на запад немаше да има ни еден дизел.

Не баш. Дизели ќе имаше, и ќе беше (и е) избор воглавно кај оние кои не се автомобилски ентузијасти, туку кои имаат некои други потреби од автомобилот.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #4566 на: 17 Февруари 2013, 20:15:52 pm »
Па ок, ако цената ја тргнеме како фактор тогаш темава нема смисла

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4567 на: 17 Февруари 2013, 20:20:52 pm »
Koлку % од шеиците возат дизелчиња?
Има некој податок.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4568 на: 17 Февруари 2013, 20:31:38 pm »
Не баш. Дизели ќе имаше, и ќе беше (и е) избор воглавно кај оние кои не се автомобилски ентузијасти, туку кои имаат некои други потреби од автомобилот.

море, море мистифицирање... ко некоја теткица :-)

кои се тие „други“ потреби? што конкретно имаш на ум?

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #4569 на: 17 Февруари 2013, 20:48:34 pm »
Koлку % од шеиците возат дизелчиња?
Има некој податок.

Другарче во Дубаи во 3 месеци само еден дизел начекал. Мерцедес 123 реставриран.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4570 на: 17 Февруари 2013, 20:58:19 pm »

Други потреби се „преместување на луѓе без да се води сметка за уживањето во возењето“.
Инаку, конкретно на ум денес цело време ми е пролетно средување на крстарицата за да уживам повеќе во неа летоска. Нарачани се полиуретански чаури за задниот построј, а во план се и за предниот, секако и нови амортизери со 15-тина проценти појак дампинг фактор. Нови премиум спортски гуми исто така ми се во план.
Секако, дизелашите воглавно не ги занимаат вакви трошоци, им ја намалуваат оверол економијата  ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #4571 на: 17 Февруари 2013, 21:44:40 pm »
Да ние се возиме само за да се пренесеме од точка а до точка Б а вие со бензинците уживате.

Почнавте да се просерувате веќе, не само да не е интересно туку е и жалосно поготово што главен пишувач во темата е некој што би требало по дифолт да ги смирува духовите а не да ги пали.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4572 на: 17 Февруари 2013, 21:52:36 pm »
Не реков зошто вие возите. Кажав кое е моето мислење зошто ентузијатите на некој еропски (или подобро во економски поразвиена земја) автомобилски форум бираат бензинец пред дизел.

Нити разгорувам некои страсти, нити се просерувам. Бев прашан што конкретно имам на ум, тоа го разбрав како персонално прашање во стилот „како здравје денес“.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #4573 на: 17 Февруари 2013, 22:51:58 pm »
Ај ти си правиш ќеф со алфата што нема таков дизел што ќе ја замени?

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #4574 на: 18 Февруари 2013, 00:06:22 am »

Нови премиум спортски гуми исто така ми се во план.
Секако, дизелашите воглавно не ги занимаат вакви трошоци, им ја намалуваат оверол економијата  ;)
Море гумиве секого треба да го позанимаат, особено тие со дизелите.
 Моите сироти 195/65 R15 често знаат да пуштат во втора брзина при забрзување и да ме изнервираат(и нови кога беа Michelin Energy) , али нема се пари за поголеми и убави бандажи на кои е греота да не ставиш поубави гуми кои за жал ги нема до R15 дијаметар.