Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2551284 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #4230 на: 11 Февруари 2013, 21:27:03 pm »
BTW, FilipV мануелен менувач НЕ Е КОНВЕРТЕР НА ТОРК! Колку торк од мотор, толку торк на тркала.

аииииии каков кикс! ова ти е бетер од волуметриската ефикасност!

менувачот не е НИШТО ДРУГО од конвертер на торк!

ме тераш да се запрашам дали воопшто знаеш што е торк :-(

Моја грешка, знаев дека ќе има реакција, намерно не едитирав, за да објаснам на што мислев. Твојот конвертер на торк го протолкував како хидромеханички torque convertor, што се користи во автоматските трансмисии.
Механичкиот менувач е конвертор на торк.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4231 на: 11 Февруари 2013, 21:28:40 pm »
немој пеер така да ми правиш, ме обли ладна пот. немој жифти све! :-(

чекај, чекај... што има врска дали трансмисијата е автоматска или мануелна?!??!!

торкот на моторот Н И К О Г А Ш не е истиот со торкот на тркалото! СЕКОГАШ е различен. Колку различен зависи од трансмисијата, ама СЕКОГАШ е различен.

Н И К О Г А Ш не е „колку торк на радилица толку на тркала“

пер не ме дупи

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #4232 на: 11 Февруари 2013, 21:29:07 pm »
Site moi poraki se potkrepeni so fakti. Site brojki proizleguvaat od linkovi, koi ne sakam sekogas da vi gi prezentiram. Verojatno imam izneseno najmnogu fakti od site na forumot, i verojatnmo imam postirano najmnogu linkvi od site na forumov. Treba malce i vie da pobarate nesto.

Пожелно е на тема како оваа, сите факти да бидат поткрепени со докази. Немаат сите време да бараат на интернет.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4233 на: 11 Февруари 2013, 21:30:09 pm »

Се извињавам :) Не беше намерно, се занесов :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
« Одговори #4234 на: 11 Февруари 2013, 21:36:12 pm »
плус дизел е боље за демонстрации, помалце троши!! ;D
овие со бензинци што демонстрираат по улициве сигурно пцујат сеа коа се покачи бензинот
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #4236 на: 11 Февруари 2013, 21:51:50 pm »

dizelaš

Opaki becar tj. deran koji ne koristi prezervative iz razloga sto ne moze da upase i muda.

;D ;D :D

Ова за Спортекс

Толку од муабетов твој Cuore, да не заборавиме дека после 20 тисуќа година твојава коцка мава дупло ЦО2, Топилница не и е рамна!

Џабе зборење, донеси нужникот и да му се изнасе*ам.

Си имаш ти црвено коцкасто веце не ти треба моето, а ќе речеш ај донеси ми нешто од имачка, ќе ти донесам тоалетна хартија со лого на нужник од италија со број 155.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #4237 на: 11 Февруари 2013, 21:54:26 pm »
BTW ако може едно 10 дневен бан за дас модератор Симо пошто сите до еден што возиме дизел не испонарече лажговци, да не беше Зеро класен и он ќе го папаше!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4238 на: 11 Февруари 2013, 21:55:35 pm »

чекај, чекај... што има врска дали трансмисијата е автоматска или мануелна?!??!!

торкот на моторот Н И К О Г А Ш не е истиот со торкот на тркалото! СЕКОГАШ е различен. Колку различен зависи од трансмисијата, ама СЕКОГАШ е различен.

Н И К О Г А Ш не е „колку торк на радилица толку на тркала“

пер не ме дупи

Точно, не те дупам, грешка моја. Постојат посебни уреди кои не се нарекуваат „менувачи“ туку „торк конвертори“. Од 16.00 се расправам со вас, више почна мозок да шмелцуе, одма сакав да го едитирам постот, но си реков дека не е  фер, и дека е подобро да објаснам покасно.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #4239 на: 11 Февруари 2013, 21:57:25 pm »
Не ви фатија рацете и прстите пена од штракање по тастатурите ;D ;D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #4240 на: 11 Февруари 2013, 21:57:51 pm »
Симо радно време си истерал, свака част :)

Џабе се трудиш во оваа борба со ветерници. До сега на ниту еден од форумиве на кои сум поактивен член не сум сретнал љубители на дизел, као мотори за уживање и подобра опција во повеќето сегменти од бензин. Али Македонија е земја на чудата :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #4241 на: 11 Февруари 2013, 21:58:39 pm »
Де бе па ти луѓето озбилно си ја сватиле дадената обрска! :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4242 на: 11 Февруари 2013, 21:58:50 pm »

BTW ако може едно 10 дневен бан за дас модератор Симо пошто сите до еден што возиме дизел не испонарече лажговци, да не беше Зеро класен и он ќе го папаше!

Под услов тие десет дена секој ден со мене да седиш у чамо на 4-часовно лаење за дизели и бензинци  :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #4243 на: 11 Февруари 2013, 22:00:10 pm »
За жал јас немам толку слободно време како тебе иако би сакал! Сори !

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #4244 на: 11 Февруари 2013, 22:03:17 pm »
Еден пример од Ф1 трките, конкретно мотор од Тојота, кој за воља на вистината не го паметам како нешто успешен. For example, the 2006 2.4 litre Toyota RVX-06 V8 engine produces 552 kW (740 bhp) at 19,000 rpm and outputs 274 Nm of torque giving the engine a 14.3 bar (1.43 MPa) mean effective pressure.Извор http://formula1-dictionary.net/engine.html . Очекувано и реално, торк нема некоја особена потреба освен ако не се влече голем товар како брод, тенк и слично. Во модерните дизелаши со голема кубикажа и два три турбополначи има логика и дизелско гориво за да стане брзооден дизел, инаку нормално аспириран би бил на ниво на МБ 190D. И да, http://formula1-dictionary.net/torque.html вели понатаму In much simpler terms.
 Power is the amount of energy that the engine can transfer with respect to time... (That's where you get your pickup from)
 Torque is the load carrying capacity.
 So it depends on your need. The more acceleration u want, the more power you need... whereas, in case u need to carry load around you need more torque.
 The rpm indicates at what rpm the engine can deliver the max power/torque.
 Petrol cars are good in delivering their power, whereas diesel engines in delivering their torque.