Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2552322 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #4200 на: 11 Февруари 2013, 20:33:54 pm »
Недостасува само еден фабрички тим кој ќе испорача турбо бензинец и доволно пари. А ќе биде и тоа.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4201 на: 11 Февруари 2013, 20:43:22 pm »
Audi do 2005 se natprevaruvase so benzinski motor. Dizelot sto go pretstavi vo 2006 bese pobrz, imase 5kmh pogolema prosoecna brzina, sto mu ovozmozi da kompletira 10kruga poveke.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4202 на: 11 Февруари 2013, 20:44:50 pm »
Второ прашање, дали НЕКОГАШ си возел нешто со преку 350Nm торк, а да не тежи преку 1,5 тони?

идемо даље, а? прво замена на тези, после аргументум ад популум, а сега е на ред anecdotal evidence, а?

Нејсе, ДА, Симо, имам возено не една, туку две коли кои тежат околу тонипол и имаат преку 350нм торк:  seat exeo 2.0 CR TDI (пробно возење пред да се одлучам за нисанот) и кога бев на гости во аустралија возев Holden Commodore бензинец v8 5.0 со околу 150 коња и тоа го возев бааги, сигурно 2000 км напраив. И двете коли имаат баш токолу, околу 350 Nm. И осетот на папучата за гас беше подеднакво феноменален на двете (ако добро ме држи сеќавањето, меѓу двете возења има десетина години).

Mногу е пријатно да се вози лесна кола со голем момент на радилица. Многу!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4203 на: 11 Февруари 2013, 20:46:10 pm »
Audi do 2005 se natprevaruvase so benzinski motor. Dizelot sto go pretstavi vo 2006 bese pobrz, imase 5kmh pogolema prosoecna brzina, sto mu ovozmozi da kompletira 10kruga poveke.
Ако имаа турбо бензински мотор, можеби ќе беше исто или подобро ;) НО видоа дека турбото има потенцијал, па го искористија :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4204 на: 11 Февруари 2013, 20:52:48 pm »
Dozvoleno e da se natprevaruvaat i turbo benzinci spored pravilata na FIA:

turbo dizel do 3.7 litri
turbo benz do 2.0 litri.

Sto ne doveduva do soodnosot na kubikaza od 1.75. Znaci slobodno sporeduvaj gi po kubikaza Simce, koristejki go ovoj koeficient.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4205 на: 11 Февруари 2013, 20:58:41 pm »
From 2006 to 2010, the regulations were as follow:

LMP1 No limits on the amount of cylinders in an engine. Naturally aspirated petrol engines have a maximum engine capacity of 6000cc. Diesel engines are allowed a maximum of 5500cc with two-stage charging device. Turbocharged petrol engines (limited to only a single stage charging device) are allowed 4000cc with a maximum of 8 cylinders. All prototypes have a minimum weight of 900 kg and 90L of fuel capacity.

Хм.. :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #4206 на: 11 Февруари 2013, 21:00:37 pm »
Хм... се некако мислам дека ФилипВ и Лошко даваат информации за кои слушнале ама после првите 2 реченици им се изгасил телевизорот. Или информации кои ги прочитале, ама после првите 2 реда им се изгасил компјутерот.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4207 на: 11 Февруари 2013, 21:02:30 pm »
Хм... се некако мислам дека ФилипВ и Лошко даваат информации за кои слушнале ама после првите 2 реченици им се изгасил телевизорот. Или информации кои ги прочитале, ама после првите 2 реда им се изгасил компјутерот.

не знам за другите, ама јас не разбирам што сакаш да кажеш со ова.

дали можеш поубаво (со повеќе зборови и без фигуративен говор) да ја презентираш својата поента?

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #4208 на: 11 Февруари 2013, 21:05:20 pm »
Дека информациите кои ги презентирате, се вртат околу една иста работа, а и повеќето се информации за кои сте слушале, ама не сте дослушале. Давате информации за кои само вие двајца тврдите дека се точни и секој цитат на Симо од некоја друга поверодостојна страна, за вас е неточна.
И се фаќате за едно те исто како мува на г***о.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4209 на: 11 Февруари 2013, 21:05:43 pm »
Bojan J pocna da pisuva poraka, no razumot mu fati virus ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4210 на: 11 Февруари 2013, 21:07:37 pm »
Дека информациите кои ги презентирате, се вртат околу една иста работа, а и повеќето се информации за кои сте слушале, ама не сте дослушале. Давате информации за кои само вие двајца тврдите дека се точни и секој цитат на Симо од некоја друга поверодостојна страна, за вас е неточна.
И се фаќате за едно те исто како мува на г***о.

дали можеш да бидеш по конкретен? што точно имаш на ум? што е тоа што сме слушнале, а не сме дослушнале?

кои се тие информации кои само ние двајца (?) тврдиме дека се точни? дали можеш да приложиш цитат евентуално?

се обидувам да те разберам што сакаш да кажеш

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #4211 на: 11 Февруари 2013, 21:10:17 pm »
Ќе го цитирам последниот зашто ако ги барам сите ќе треба да останам 3 дена буден.

turbo dizel do 3.7 litri
turbo benz do 2.0 litri.

Sto ne doveduva do soodnosot na kubikaza od 1.75. Znaci slobodno sporeduvaj gi po kubikaza Simce, koristejki go ovoj koeficient.

LMP1 No limits on the amount of cylinders in an engine. Naturally aspirated petrol engines have a maximum engine capacity of 6000cc. Diesel engines are allowed a maximum of 5500cc with two-stage charging device. Turbocharged petrol engines (limited to only a single stage charging device) are allowed 4000cc with a maximum of 8 cylinders. All prototypes have a minimum weight of 900 kg and 90L of fuel capacity.

Поентата ми е да давате информации кои ќе ги подржите со факти и докази.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4212 на: 11 Февруари 2013, 21:11:38 pm »
@Filipv, Comodore-to што си го возел, гарантирам дека било блиску до 2 тона (ако не и преку) во тежина, а за ексеото рече дека била кратка тест вожња, но ќе ја сметам за релевантна. Значи, да, убаво е да имаш 2 миљони њутн метри, но во секојдневното возење јас сум сигурен дека на возило од 1,5 тон или помалку, 300Nm се она што максимум ќе го корситиш во 95% од случаевите. останатите 5% кога ќе сакаш да шлајфнеш, да зачадиш гума или сл, ќе искористиш и 2 милиона торкови. Поентата е ИСТА како со снагата. Во секојдневниот живот, ќе користам 20% од 6000кс, но 5% од времето, ќе уживам во сите 6000кс грабајќи по кривулести патчиња.

Ако имам југо со 45кс, веројатно за да се придвижам нормално, сета снага ќе ја користам во 80% од секојдневното возење, цедејќи ја прва и втора брзина. Исто ко` ти со твоето 1.5 дци што го стискаш цело време за да му ги ивадиш сите 200 торкови на секое тргнување од семафор.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4213 на: 11 Февруари 2013, 21:11:55 pm »
Ќе го цитирам последниот зашто ако ги барам сите ќе треба да останам 3 дена буден.

turbo dizel do 3.7 litri
turbo benz do 2.0 litri.

и каде е тука проблемот?

турбото ефективно ја зголемува кубикажата. затоа постои турбо.

@Filipv, Comodore-to што си го возел, гарантирам дека било блиску до 2 тона (ако не и преку) во тежина, а за ексеото рече дека била кратка тест вожња, но ќе ја сметам за релевантна. Значи, да, убаво е да имаш 2 миљони њутн метри, но во секојдневното возење јас сум сигурен дека на возило од 1,5 тон или помалку, 300Nm се она што максимум ќе го корситиш во 95% од случаевите. останатите 5% кога ќе сакаш да шлајфнеш, да зачадиш гума или сл, ќе искористиш и 2 милиона торкови. Поентата е ИСТА како со снагата. Во секојдневниот живот, ќе користам 20% од 6000кс, но 5% од времето, ќе уживам во сите 6000кс грабајќи по кривулести патчиња.

Не друже, поентата не е иста. Мењачот е конвертер на момент, а не на снага. Доволно е да убацам брзина или две погоре и ЛЕСНО ќе го потрошам целиот момент на радилицата.

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
« Одговори #4214 на: 11 Февруари 2013, 21:13:47 pm »
слушнете прво поминува дизељ после бензинче ;D

i plus
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...