Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2550888 пати)

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #4155 на: 11 Февруари 2013, 18:44:46 pm »
Симо само еден мисли ко Филип,а неможе цел форум да е нернормален а само 2 да се паметни.
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4156 на: 11 Февруари 2013, 18:54:13 pm »
Симо само еден мисли ко Филип,а неможе цел форум да е нернормален а само 2 да се паметни.

напротив. НИКОЈ РАЗУМЕН не споредува бенз вс диз со иста кубикажа. Само на автомобилските форуми стално има групица фанатици по бензинци на кои УЛТИМАТИВНИОТ аргумент им е „бензинец со иста кубикажа како дизел е појак“.

Ајде КОНЕЧНО некој да ми одговори на ова прашње, ама со конкретен, јасен и недвосмислен одговор: зошто ФИА не става бенз и диз и ванк со иста кубикажа во исти натпреварувачки категории? Зошто?

Ајде ве молам на ова одговор. Ама не со замена на тези, туку БАШ на ова прашање да одговорите. Глупи се у фиа? Не чуле они дека исти блокови има и во б и во д?

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #4157 на: 11 Февруари 2013, 18:58:01 pm »
Изглеа не чуле за тебе.
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #4158 на: 11 Февруари 2013, 19:04:24 pm »
@Лошко, од тебе и не очекував нешто поинтелигентно, а посебно со мешањето на турбашите во прикаскава.

@FilipV, ајде - по твое. Иста снага. 1.9 пежо дизел со 70кс. вс 1,4 пежо со 75кс. Во 306-ка. Тебе ти оставам да се занимаваш со бројките.

-----------
За тебе НЕ Е ИСТО колку што за мене Е ИСТО. И ти набројав од кои причини. Сосема валидни и регуларни. Еве пак:

1. принцип на работа, усис, компресија, енергетска експанзија и издув.
2. Огромен број на исти концепциски елементи: Коленасто вратило, цилиндер со клип, вентили и нивни распоред, претворање на линеарното во кружно движење итн.
3. Исто количество на обработен воздух при ист број на вртежи.

А да видиме што е различно?
Погонското гориво и
Начинот на иницирање на експлозијата.

Значи, имаме ПОВЕЌЕ сличности од разлики.

50-те % од форумов беше за на игнор листа, никој не рече дека некоја група е во право или не е во право (затоа е и магичната бројка од 50%). И нема врска со народските аргументи, бидејќи моите аргументи се подеднакво силни колку и твоите. Потсети ме за замена на тезите од пред некоја недела те молам?

BTW, свеќица за Ванкел: http://i231.photobucket.com/albums/ee253/ttenroca/rx8spark1.gif

Едиснтвено поради начинот на иницирање на експлозијата за вас е неразумна споредбата по кубикажа. К`моон кој е тука луд?!
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4159 на: 11 Февруари 2013, 19:09:49 pm »

напротив. НИКОЈ РАЗУМЕН не споредува бенз вс диз со иста кубикажа. Само на автомобилските форуми стално има групица фанатици по бензинци на кои УЛТИМАТИВНИОТ аргумент им е „бензинец со иста кубикажа како дизел е појак“.

Ајде КОНЕЧНО некој да ми одговори на ова прашње, ама со конкретен, јасен и недвосмислен одговор: зошто ФИА не става бенз и диз и ванк со иста кубикажа во исти натпреварувачки категории? Зошто?

Ајде ве молам на ова одговор. Ама не со замена на тези, туку БАШ на ова прашање да одговорите. Глупи се у фиа? Не чуле они дека исти блокови има и во б и во д?
ФИА никогаш не стави атмо дизели во тркачка игра. ЗОШТО?
А сега одговор на твоето прашање. Затоа што ФИА е организација која се грижи за рамноправност на возилата кои се такмичат. Затоа, земајќи ја во предвид надмоќноста на бензинските мотори, дозволи дизелите кои би се тркале да имаат турбо. Секако, ако бензинците имаат турбо, тогаш треба да биде со помала кубикажа, или да бидат на друг начин ограничени (често пати рестриктори на усис и рестриктори на број на вртежи).
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4160 на: 11 Февруари 2013, 19:14:20 pm »
simo ti toa seriozen si okolu sporedbata po kubikaza ???

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4161 на: 11 Февруари 2013, 19:16:02 pm »
Дај ми аргумент зошто не би бил. Ефикасноста поради компресијата и поголемата калорична вредност во литар гориво е на ваша страна.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4162 на: 11 Февруари 2013, 19:17:43 pm »
nesto okolu vrtezite ke da bese. izgleda ednio vrtese na 5000 rpm, drugiot na 20.000.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #4163 на: 11 Февруари 2013, 19:18:13 pm »
Ааааа а убаво ви еееее?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4164 на: 11 Февруари 2013, 19:18:29 pm »

dizelaš

Opaki becar tj. deran koji ne koristi prezervative iz razloga sto ne moze da upase i muda.

;D ;D :D

Ова за Спортекс

Толку од муабетов твој Cuore, да не заборавиме дека после 20 тисуќа година твојава коцка мава дупло ЦО2, Топилница не и е рамна!

Џабе зборење, донеси нужникот и да му се изнасе*ам.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #4165 на: 11 Февруари 2013, 19:19:49 pm »
И ја се согласувам дека неможе да се споредуваат мотори по кубикажа пошто еве ви прост пример, неможете да споредите мотор од југо 45 со 903 cm и мотор од спарк со 876 cm пошто технологијата на вбризгување на горивото е различна кај едниот и другиот мотор и затоа спаркот има нешто поголема снага од југото, а станува збор за 2 атмосферски мотори, затоа најреална е споредбата на мотори со горе доле иста користена технологија и силина

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4166 на: 11 Февруари 2013, 19:23:45 pm »
nesto okolu vrtezite ke da bese. izgleda ednio vrtese na 5000 rpm, drugiot na 20.000.

Е баш затоа мој лошко дизелот е инфериорен. Баш затоа. Затоа што не може да се заврти. Ајде, еве ќе ги земеме бензинче од фауве (твоите омилени) групација, тие се вртат таму, едвај нешто над 5000. (голф 4) Исто така земи го СДИ од истата групација. И тој е тука некаде, околу 4.500 вртежи. (за 500 проблем не праам). Спореди ги бројките, имаат иста кубикажа релативно ист број на вртежи, бујрум. Спореди.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #4167 на: 11 Февруари 2013, 19:25:50 pm »
И ја се согласувам дека неможе да се споредуваат мотори по кубикажа пошто еве ви прост пример, неможете да споредите мотор од југо 45 со 903 cm и мотор од спарк со 876 cm пошто технологијата на вбризгување на горивото е различна кај едниот и другиот мотор и затоа спаркот има нешто поголема снага од југото, а станува збор за 2 атмосферски мотори, затоа најреална е споредбата на мотори со горе доле иста користена технологија и силина

Па не збориме за технологија со разлика од 85 години.
Спореди 1.9д со 1.8/1.6 бензин од иста година на производство. Бензинецот ќе го порази во секој поглед освен во потрошувачка.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4168 на: 11 Февруари 2013, 19:27:52 pm »
cudna nekoja si inferiornost.

2012 BMW 535i
2979 cm3 Line 6
Valvetronic
Twin Turbo
Power: 306 PS
Torque: 400 Nm
Curb weight: 1685 kg
Top speed: 250 km/h
0-100 km/h (s): 5.8
0-1 km (s): 25.1
Fuel consumption: EU urban/extra-urban/comb.:
11.1 / 6.3 / 8.1 l/100km

2012 BMW 535d
2993 cm3 Line 6
Twin Turbo
Power: 313 PS
Torque: 630 Nm
Curb weight: 1725 kg
0-100 km/h (s): 5.5
0-1 km (s): 24.5
Fuel consumption: EU urban/extra-urban/comb.:
6.5 / 4.8 / 5.4 l/100km

Da go vklucime vo igra i posilniot 3 litarski dizel:

2012 BMW 550xd
2993 cm3 Line 6
Twin Turbo
Power: 380 PS
Torque: 740 Nm
Curb weight: 1905 kg
0-100 km/h (s): 4.7
0-1 km (s): 23.7
Fuel consumption: EU comb.:
6.4l/100km

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #4169 на: 11 Февруари 2013, 19:28:28 pm »

Па не збориме за технологија со разлика од 85 години.
Спореди 1.9д со 1.8/1.6 бензин од иста година на производство. Бензинецот ќе го порази во секој поглед освен во потрошувачка.

Со право се лути филипв, ке правам споредба на мотори со иста силина, кубикажата не е битна, пошто одредена сила на мотор може да се извлече и со 1.4 и со 2.0