Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2552990 пати)

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #4140 на: 11 Февруари 2013, 17:00:24 pm »
donuts само со звук од гуми?! не иде така ја мислам
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4141 на: 11 Февруари 2013, 17:05:23 pm »
ова би требало да троши ко упаљач ако се вози полека, ама пак не знам која му е макс брзина. Знам дека 0-100 му е околу 5 секунди :-)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #4142 на: 11 Февруари 2013, 17:10:48 pm »
А бе уште 6 турба да им наредат џабе им е :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4143 на: 11 Февруари 2013, 17:17:49 pm »
А бе уште 6 турба да им наредат џабе им е :D

да, да, глеам по спецификациите колку е џабе :-)

(турбото е ко измислено за дизел пошто во првиот такт дизелот стално смука ваздух колку што може - дури и на мали снаги/вртежи - за разлика од бензинец. Кај дизелот турбото е многу по кхм кхм ефикасно отколку кај дизел. кај бензинецот турбото остварува значаен ефект дури таму над 2000 рпм, што во дизелскиот речник се „високи вртежи“)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4144 на: 11 Февруари 2013, 17:19:54 pm »

Cliff notes:

The car does something strange, it changes you perception of speed.... You are driving with a quietly running engine, then you hit the pedal, oh man this car has incredible pace....The 550 does it smoother, without screaming in your face.

Vo nieden moment motorot ne e optereten, ne brci, nemas pretstava kolku brzo odis. Za razlika od vristackiot benzinec. Spored mene ova bmw ne treba da nosi M oznaka. Toa si e tradicija za sportskiot benzinec, ova e celosno drug pristap, kade snagata se razviva vo komfor.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4145 на: 11 Февруари 2013, 17:21:22 pm »
@FilipV, Се согласувам дека дизелот не ја намалува (регулира) својата моќ со гушење (throttling), за разлика од бензинците. но дека им се џабе и 6 турбовци, џабе им се:

Уклучи си ги монтирорите дома и пушти си фул скрин хаде и уживај ;) Ниту едно турбо:

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4146 на: 11 Февруари 2013, 17:31:28 pm »
Уклучи си ги монтирорите дома и пушти си фул скрин хаде и уживај ;) Ниту едно турбо:

мотор не е за гледање. мотор е за погон.

btw атмосферски дизел за мене е автомобилска нирвана. ќе им ебам матер што престанаа да го прават сди  >:( иначе моето ново ауто ***СИГУРНО*** ќе беше атм. дизел.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #4147 на: 11 Февруари 2013, 17:32:41 pm »
Abe uste 6 protivpozarni aparati da im naredat..dzabe im e.;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4148 на: 11 Февруари 2013, 17:38:35 pm »
Е со атм. дизел ќе се „усреќеше“. Сакаш да играме една игра? Атм. дизел од 2л вс атм. бензинец од 2л во секој поглед, од вртежен момент до максимална снага и перформанси? ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4149 на: 11 Февруари 2013, 17:41:43 pm »
Е со атм. дизел ќе се „усреќеше“. Сакаш да играме една игра? Атм. дизел од 2л вс атм. бензинец од 2л во секој поглед, од вртежен момент до максимална снага и перформанси? ;)

само незнајковци и инаетчии споредуваат дизел и бензин по кубикажа

ја имам предлози за други, релевантни игри, али ти нема да сакаш да ги играш.

ти ќе дозволиш споредба 1.3 ото со 1.3 ванкел? или ќе ја прогласиш за невалидна. ајде искрено речи.

или 0.7 литри двотактен со 0.7 литри четворотактен бензинец?

вака веќе не иде, очигледно не ти (ви) е јасно колку е глупава споредбата б вс д според кубикажа.

затоа, секој кој ќе направи од сега па натаму таква споредба ќе го ставам у игнор листа (ваљда има таква можност форумов) пошто не ми е интересно да се расправам со неразумности

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4150 на: 11 Февруари 2013, 17:56:05 pm »
Не не, дизел сакам. Да возам 340 и да троши 4,6. Тоа дај ми да видам или затни ја муцката ;D

so se be 340kmh? Najbrziot avtomobil na denesnicata raboti na dizel.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4151 на: 11 Февруари 2013, 18:25:28 pm »

ти ќе дозволиш споредба 1.3 ото со 1.3 ванкел? или ќе ја прогласиш за невалидна. ајде искрено речи.

вака веќе не иде, очигледно не ти (ви) е јасно колку е глупава споредбата б вс д според кубикажа.

затоа, секој кој ќе направи од сега па натаму таква споредба ќе го ставам у игнор листа (ваљда има таква можност форумов) пошто не ми е интересно да се расправам со неразумности

Ах ти пак со тој ванкел :) Ванкел ти е прикаска за себе, никој не ги спомнува реактивните мотори во прикаскава, само ти се фаќаш за фисиони и нуклерани реактори во прикаската за дизел вс бензин. Ајде, кажи со што ќе го споредиш 2.0 атмо дизел мотор. Зошто никој не ги споменува двотактните бензински мотори во прикаската?!

НОРМАЛНО е да се споредуваат дизели и бензинци по кубикажа. НОРМЛАНО како што сум јас нормален.  Затоа што дури во некои изведби и кај некои производодители околу ист блок се градат двата. Исти градбени елементи имаат, клип, цилиндер, глава со вентили брегаста осовина. исти се помошните агрегати, пумпа за гориво, алтернатор, па во некои случаи и менувач! Затоа се споредуваат. Значи двата мотори имаат многу повеќе сличности отколку разлики. на 4000 вртежи со полна гас и едниот и другиот внесуваат во своите цилиндри исто количество воздух. Затоа се споредуваат. НЕ се баби и жаби туку се баби и тетки. А ти слободно стави го пола форум во игнор, пошто верувам дека барем 50% мислат ко` мене.  Еве јас на пример не се уплашив дека ќе ме ставиш на игнор. (е*ати заканата)  >:(
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4152 на: 11 Февруари 2013, 18:31:51 pm »

Ах ти пак со тој ванкел :) Ванкел ти е прикаска за себе, никој не ги спомнува реактивните мотори во прикаскава, само ти се фаќаш за фисиони и нуклерани реактори во прикаската за дизел вс бензин. Ајде, кажи со што ќе го споредиш 2.0 атмо дизел мотор. Зошто никој не ги споменува двотактните бензински мотори во прикаската?!

НОРМАЛНО е да се споредуваат дизели и бензинци по кубикажа. НОРМЛАНО како што сум јас нормален.  Затоа што дури во некои изведби и кај некои производодители околу ист блок се градат двата. Исти градбени елементи имаат, клип, цилиндер, глава со вентили брегаста осовина. исти се помошните агрегати, пумпа за гориво, алтернатор, па во некои случаи и менувач! Затоа се споредуваат. Значи двата мотори имаат многу повеќе сличности отколку разлики. на 4000 вртежи со полна гас и едниот и другиот внесуваат во своите цилиндри исто количество воздух. Затоа се споредуваат. НЕ се баби и жаби туку се баби и тетки. А ти слободно стави го пола форум во игнор, пошто верувам дека барем 50% мислат ко` мене.  Еве јас на пример не се уплашив дека ќе ме ставиш на игнор. (е*ати заканата)  >:(

Znaci ti ne si normalen ;D

Vistina, poidiotsko nesto od sporedba po kubikaza ne postoi. No neka stoi zatoa sto e smesno, i zatoa sto ne veruvam deka nekoj ozbilno go svaka toa. A posekako vo sporedbata pomegu 335i i 335d dizelot povtorno e posilen, taka sto i toj argument, kolku i da e retardiran, povtorno e na stranata na dizelot.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4153 на: 11 Февруари 2013, 18:32:41 pm »

НОРМАЛНО е да се споредуваат дизели и бензинци по кубикажа. НОРМЛАНО како што сум јас нормален.  Затоа што дури во некои изведби и кај некои производодители околу ист блок се градат двата. Исти градбени елементи имаат, клип, цилиндер, глава со вентили брегаста осовина. исти се помошните агрегати, пумпа за гориво, алтернатор, па во некои случаи и менувач! Затоа се споредуваат. Значи двата мотори имаат многу повеќе сличности отколку разлики. на 4000 вртежи со полна гас и едниот и другиот внесуваат во своите цилиндри исто количество воздух. Затоа се споредуваат. НЕ се баби и жаби туку се баби и тетки. А ти слободно стави го пола форум во игнор, пошто верувам дека барем 50% мислат ко` мене.  Еве јас на пример не се уплашив дека ќе ме ставиш на игнор. (е*ати заканата)  >:(

Znaci ti ne si normalen ;D

катастрофа :-(

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4154 на: 11 Февруари 2013, 18:40:19 pm »
Ах ти пак со тој ванкел :) Ванкел ти е прикаска за себе,

точно. И ДИЗЕЛ Е ПРИКАСКА ЗА СЕБЕ.

никој не ги спомнува реактивните мотори во прикаскава

точно, затоа што е подеднакво глупаво ко споредување б вс д со иста кубикажа. Само што во случајот со реактивните мотори тоа е ОЧИГЛЕДНО, а тука не е толку очигледно (клипови, вентили еј па исто е бе.... кажа лаикот или инаетчијата)

Ајде, кажи со што ќе го споредиш 2.0 атмо дизел мотор.

со бензински/ванкел/двотактен/етц.... мотор со иста максимална снага или - во комерцијален контекст - со иста цена.

Зошто никој не ги споменува двотактните бензински мотори во прикаската?!  

јас ги спомнав во претходниот пост,не виде?

НОРМАЛНО е да се споредуваат дизели и бензинци по кубикажа

не, симо НЕ Е нормално. И-С-Т-О како што не е нормално да се споредуваат ванкел и ото по кубикажа. б вс д споредуваат само бенсински фанатици во недостаток на други аргументи.

Затоа што дури во некои изведби и кај некои производодители околу ист блок се градат двата.

Што има везе тоа? И ото и ванкел имаат исти свеќици... па што?

барем 50% мислат ко` мене.

Опааа, пред некоја недела замена на тези, сега аргументум ад популум... Браво, од убо - поубо.

Еве јас на пример не се уплашив дека ќе ме ставиш на игнор. (е*ати заканата)  >:(

нема таква можност форумов, разгледав :-\