Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1922880 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43719
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #2745 на: 23 Ноември 2012, 13:35:33 pm »
Добро филип, колку воздух примаат овие два мотори во споредбава на 2200 вртежи во минута? Колку снага имаат овие два мотори во тој режим на работа? Може лесно да заклучиш според обртниот момент прикажан во споредбата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2746 на: 23 Ноември 2012, 13:38:25 pm »
Сума сумарум, бензинец е бољи.

Може клуч на темава? ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2747 на: 23 Ноември 2012, 13:38:54 pm »
Не, само сакав уште еднаш да го завртам кругот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
  • Пораки: 1518
« Одговори #2748 на: 23 Ноември 2012, 13:40:10 pm »
^ очигледно не си возел дизел
mozebi ne sum vozel  ama sigurno znam deka nesakam dizel :D
iam probano fiat stilo 1.9 JTD koliceto e son motorceto fino si raboti ama nesakam dizell :D ne gi biveT :D
« Последно менување: 23 Ноември 2012, 13:50:49 pm SAXO Mac »

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #2749 на: 23 Ноември 2012, 13:42:28 pm »
Најдобро е да се направи мотор кој ке согорува мешавина од нафта и бензин и така сите срекни и задоволни, на 1500 вртежи да корне асфалт и се така до 8 000 вртежи, притоа да вади убав звук во високи вртежи, а на ниски да не се ни слуша дека работи, и најважно, да не троши  ;D И сите срекни и задоволни  :D

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #2750 на: 23 Ноември 2012, 13:43:07 pm »
iam probano fiat stilo 1.9 TDI koliceto e son motorceto fino si raboti ama nesakam dizell :D ne gi biveT :D

Не ти се свиѓалo дека со мотор од  Голф,иначеее...

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3465
« Одговори #2751 на: 23 Ноември 2012, 13:46:11 pm »
 :D :D :D :D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2752 на: 23 Ноември 2012, 13:46:45 pm »
Баш ме занима како се спредува твојот омилен SDI со мотор со од бензински мотор со соодветна кубикажа. Чисто онака спортски. Атмо вс атмо.

http://www.autoevolution.com/carcompare.php?id1=4548&id2=3551

Знам за тебе не е валидна споредбата, за тебе беше валидна турбо де вс атмо бенз, ама чисто спортски сакав да ги споредам.....

за мене е валидна споредба меѓу два мотори кој примаат слична количина ваздух во единица време. Уште колку пати ова да гпо вторам? Истиот принцип на кетегоризација го има и FIA и цел свет. САМО ТУКА не важи.

Сите мотори кои при максималните вртежи примаат (тропам сеа) X литри ваздух у секунда се во иста категорија.

Значи, не е ЗА МЕНЕ невалидна споредбата. Споредбата Е невалидна. Сети се на ванкел и аман више со овие глупости споредување бенз и диз според кубикажа. АМАН!

уствари не знам зашто ти реплицирам кога не се ПОКАЈА ГОРКО за монументалната глупост која ја одвали со ефикасноста :-)

Да ги споредиме според цена ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2753 на: 23 Ноември 2012, 13:50:52 pm »

уствари не знам зашто ти реплицирам кога не се ПОКАЈА ГОРКО за монументалната глупост која ја одвали со ефикасноста :-)
Ова сега го прочитав - веројатно едитиран накнадно постот...нема везе

Добро, ете глупост сум тропнал, монументлана. Не можам да се покајам зошто сум глупав и не догледувам каде е глупоста. Те молам објасни ми.

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
« Одговори #2754 на: 23 Ноември 2012, 13:51:18 pm »
iam probano fiat stilo 1.9 TDI koliceto e son motorceto fino si raboti ama nesakam dizell :D ne gi biveT :D

Не ти се свиѓалo дека со мотор од  Голф,иначеее...
HAHAH fala na ispravka mahinalno pisano :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2755 на: 23 Ноември 2012, 13:52:30 pm »
Мама ми вика дека воопшто не сум глуп :)

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
« Одговори #2756 на: 23 Ноември 2012, 13:53:52 pm »

Ова сега го прочитав - веројатно едитиран накнадно постот...нема везе

Добро, ете глупост сум тропнал, монументлана. Не можам да се покајам зошто сум глупав и не догледувам каде е глупоста. Те молам објасни ми.
aahahahahaha
simo чurish?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2757 на: 23 Ноември 2012, 13:54:17 pm »

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2758 на: 23 Ноември 2012, 13:55:26 pm »
Добро филип, колку воздух примаат овие два мотори во споредбава на 2200 вртежи во минута? Колку снага имаат овие два мотори во тој режим на работа? Може лесно да заклучиш според обртниот момент прикажан во споредбата.

лееееееле инат еjј (фејспалм)

значи, уште еднаш: два мотори кои при *МАКСИМАЛНИТЕ* вртежи смукаат исто ваздух се во иста категорија. 2200 рпм не се максимални ни кај едниот ни кај другиот.

Ако двата мотора се атмосферци, дизелот се врти до макс 4500 а бензинецот до макс 7500, тогаш 1900 кубика дизел треба да го споредуваме со 1900/(7500/4500)=1140 кубика бензинец. И да, бензинецот ќе има малку поголема МАКСИМАЛНА снага, дизелот ќе има бааги поголема ПРОСЕЧНА снага (ради дистрибуцијата на моментот).

Знам, затоа што две години истовремено возев 1.9 сди со 68 коња и калос 1.2 со 75 коња.

Ако и двата мотора се турбо, тогаш е истата математика (затоа цело време трубам дека турбо-нетурбо не менува ништо во вечната дизел/бензин дебата)

бензинец горивото го пали со свеќица. тоа значи дека можеш у принцип арбитрарна количина гориво да му сипеш (дали ќе изгори целото е друга приказна). Дизелот го пали со бојл-мариотов закон и количината која може да ја запалиш е концепциски ограничена. Аман!

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2759 на: 23 Ноември 2012, 13:55:58 pm »
Те молам објасни ми.

сериозен си?