Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1924013 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #1380 на: 26 Јули 2012, 00:42:55 am »
башка заборавате една ствар,дизелот кога го стискаш ќе стигне до 10л потрошувачка да речеме
а бензинот вади доста поголеми цифри од 10л

Пошто Филип константно се референцира кон реални ситуации (што е ок според мене), колку пати во реалноста ќе ти направи разлика стискањето на дизелот што ќе ти каже ~10 литра потрошња, и стискањето на бензинецот што ќе ти каже поише?

Ако ги возиш нормално, ќе си имаат нормална потрошувачка, т.е. дизелот ќе биде за некое литро поекономичен. Ако ги газиш, и едното и другото гутаат као змаеви. Барем у меѓувреме додека газиш бензинец, можеш повеќе да уживаш во звукот од моторот (во зависност од производителот и самиот мотор нели).
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1381 на: 26 Јули 2012, 00:45:46 am »
dodeka dizelite so tezina od 1.6 toni postavuvaat svetski rekordi vo potrosuvacka od 3 litri, benzincite so ista masa ne mozat ama bas nikako da ja spustat potrosuvackata pod 6.
Dizelot so najstrogo gazenje ke potrosi 10 litri, benzinecot bez problem kacuva 20 litri.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #1382 на: 26 Јули 2012, 00:55:06 am »
dodeka dizelite so tezina od 1.6 toni postavuvaat svetski rekordi vo potrosuvacka od 3 litri, benzincite so ista masa ne mozat ama bas nikako da ja spustat potrosuvackata pod 6.
Dizelot so najstrogo gazenje ke potrosi 10 litri, benzinecot bez problem kacuva 20 litri.

Yet again, во секојдневна реална ситуација, зашто би идел на варијанта „најстрого газење“ и колку време би можел да возиш со тој режим? (без разлика дали е дизел или бензин)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #1383 на: 26 Јули 2012, 01:07:34 am »
Лп ти покажав прееска дека не е така. Ако дизел го стегаш и троши 10, бензин ист режим нема да е над 13/14

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1384 на: 26 Јули 2012, 01:17:49 am »
pokazi mi benzinec passat, mondeo, sto trosi pod 6 litri, dizelskite izvedbi na navedenite se veke vlezeni vo ginisovata kniga so 3 litri

@Vele
Ne znam zosto bi sakal. Prasaj go mecheto ;D

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #1385 на: 26 Јули 2012, 01:28:27 am »
Новиот пасат со 1.4 тси троши 5.3 а 1.8 тси троши 5,6

Присутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #1386 на: 26 Јули 2012, 04:02:42 am »
Како и да гледате пак дизелот има само еден адут, само потрошувачката, се друго е на страна на ТБ, почнувајќи од кеифот па се натаму...
А и за потрошувачката има лек, плинот, за во градски услови, а за патувања и за повремено стискање кога ќе се има простор и време секогаш може да се префрли на бензин.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7278
« Одговори #1387 на: 26 Јули 2012, 04:19:08 am »
Како и да гледате пак дизелот има само еден адут, само потрошувачката, се друго е на страна на ТБ, почнувајќи од кеифот па се натаму...
А и за потрошувачката има лек, плинот, за во градски услови, а за патувања и за повремено стискање кога ќе се има простор и време секогаш може да се префрли на бензин.

Во поголем случај, скапа инвестиција е плин на ТБ ... Конкретно за голфот околу 1500 Е најмалку ... плус комбинирка е, 25% бензин, и 75% плин

Присутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #1388 на: 26 Јули 2012, 04:21:40 am »
Е тоа не сум го знаел...
Ама меракот е непроценлив, за се друго постои мастеркард...

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
« Одговори #1389 на: 26 Јули 2012, 08:57:45 am »
Од мое лично искуство споредбено бензин вс дизел, би одбрал во секој случај бензин затоа што:

- најмокните коли дизел и бензин што ги имам возено се голф 5 гти дсг 200кс и ауди а6 с-лине 3.0тди кватро 225кс, голфот ти влегува под кожа
-единствен мерак за кој си ги давам најмногу од парите се колите и возењето, па немислам на тоа да штедам ;)

сите тие што се тепате за дизелите зошто ви течат лигите на голфот на 2фаст и на тиграта со 500кс ;D и се вртите кога ќе збрчи некој бензинец од 3-400кс покрај вас, што не се вртите на тракторите или на багерот што копа во маало ;D

Тој што сака економичност нека си се вози со автобус, најефтино е :)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1390 на: 26 Јули 2012, 09:08:06 am »
da se vrtam po 4 cilindricna brcalka? no way. No se vrtam koga ke pomini 2.5 V6 Alfa...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #1391 на: 26 Јули 2012, 09:14:15 am »
Фер! Колега на работа има Омега V6 2.5, ништо посебно, аутоматик има, не е перформер некој, ама звукчето е фантастично.

Од друга страна, добро стокмен 4цил. со преку 300кс многу фино си звучи. Барем мене ми звучи. Секако и боксер 4 цилиндарец или 6 цилиндарец. Море бензинците убаво звучат.....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
« Одговори #1392 на: 26 Јули 2012, 09:16:44 am »
Абре и за моето уно многу мислеа дека е брмчалка, ама некои останаа :o иако е 4 цилиндрична косилица со турбо ;D и е последното дупче на свиролот :) така да кејфот што го прави бензинец неможе да го направи ниеден дизел, мооожеби ќе може новата бмв м550д да гo стигне тој филинг :) ама сепак јас би бил за М5-тче :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1393 на: 26 Јули 2012, 09:27:38 am »
-единствен мерак за кој си ги давам најмногу од парите се колите и возењето, па немислам на тоа да штедам ;)

Ова не е пробензин аргумент, туку провозење аргумент.

И јас сакам да пичкам пари на коли и возење и не штедам. Баш затоа последните две коли ми се дизели. Мене дизелот дефинитивно ми прави поголем мерак при возењето.

И да се иста цена, и да трошат исто гориво кое кошта исто денари од литар, пак би одбрал дизел токму ради гуштот.

Ако имам на картица 50.000.000 евра, би имал барем две коли, и таа што ќе ја возам цело време ќе биде голем дизел сигурно. Втората, грандтур двоседот од 500 коња, ќе ја возам поретко.

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
« Одговори #1394 на: 26 Јули 2012, 09:35:54 am »
Ај баш кажи ми што е тоа кај дизелот што ти прави голем мерак при возењето ??? 

Ти дефинитивно според мене не заслужуваш да имаш 50 000 000 евра на картица ;D