Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2184192 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #1215 на: 24 Јули 2012, 18:48:41 pm »
Епа затоа зимно време на дизелот ке му туриш малку бензин, пример на 50 литра нафта, 5 литра бензин, знам таткоми така има праено на службените возила, особено на транспортерот и мака нема, не осека возилото, а зимно време пали одма и си работи без проблеми. Е сеа дали современите дизели ке прават проблеми ако малку му туриш бензин незнам, зашо транспортерот е обичен дизел

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #1216 на: 24 Јули 2012, 18:52:58 pm »
Е да немаше -20,ама имаше -15,и зимоска палевме огин под колите (сите ние кои возиме дизели) за да запалат!
Дечки не праите празни муабети,повеќето од нас возиме common rail дизели кои многу ретко или воопшто не користат греачи,дури и на -15'C...

Прочита што напишав погоре?

Дизелот МРЗНЕ на -9.5 степени, зависно од адитивите и смешата направена во рафинеријата ова својство може да се одложи на -15, -20, -25, -30 па дури и на -45 степени.

Греачите не играат улога во мрзнењето на дизелот.

Абе и водата во разладниот систем мрзне на 0 степени било да е бензинец или дизел затоа се става антифриз да не мрзне, истото ти е и со нафтата затоа се ставаат адитиви од кој го спречуваат згуснувањето и мрзнењето.
 А ако ти кажам дека се има случено и бензин да замрзне што ќе кажеш тогаш? Не знам од која причина ама ете замрзна, и доста со тие приказни не се овие предкоморни дизели да не палат, зимава на другарот астра ф 1.8 не палеше па ја палевме со мојот дизел и тоа треба да значи дека бензинците не палат дизелите палат?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #1217 на: 24 Јули 2012, 18:55:21 pm »
common rail не прави никаков проблем доколку му ставиш бензин,само што нема потреба од тоа

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #1218 на: 24 Јули 2012, 18:58:42 pm »

Абе и водата во разладниот систем мрзне на 0 степени било да е бензинец или дизел затоа се става антифриз да не мрзне, истото ти е и со нафтата затоа се ставаат адитиви од кој го спречуваат згуснувањето и мрзнењето.
А ако ти кажам дека се има случено и бензин да замрзне што ќе кажеш тогаш? Не знам од која причина ама ете замрзна, и доста со тие приказни не се овие предкоморни дизели да не палат, зимава на другарот астра ф 1.8 не палеше па ја палевме со мојот дизел и тоа треба да значи дека бензинците не палат дизелите палат?

Тогаш ќе ти кажам дека или колата на другар ти не чини или во бензинот имало вода. Бензинот НЕ МРЗНЕ за разлика од дизелот. Бензинот (безоловниот) не може да замрзне.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1219 на: 24 Јули 2012, 18:59:17 pm »
Е да немаше -20,ама имаше -15,и зимоска палевме огин под колите (сите ние кои возиме дизели) за да запалат!
Дечки не праите празни муабети,повеќето од нас возиме common rail дизели кои многу ретко или воопшто не користат греачи,дури и на -15'C...

Дали еднаш-два пати се има уклучено греачот на Фиестата овие 4 години...

Тогаш ќе ти кажам дека или колата на другар ти не чини или во бензинот имало вода. Бензинот НЕ МРЗНЕ за разлика од дизелот. Бензинот (безоловниот) не може да замрзне.

Замрзнува на -150. Ама прекинува да испарува доста пред тоа, а и прекунува да гори заради истото.  8)

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #1220 на: 24 Јули 2012, 19:17:05 pm »
Бензинец

Not a valid youtube URL
Дизел

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #1221 на: 24 Јули 2012, 19:21:12 pm »
common rail не прави никаков проблем доколку му ставиш бензин,само што нема потреба од тоа

Епа бензинот би му дошол како адитив пошто нели не мрзне, затоа и таткоми има така праено, на дизел малку да му се тури бензин зимно време за да нема проблеми при палење, и значи се доаѓа до заклучок, зимно време дизел не пали ако нафтата замрзне, а ако не е замрзната, а не запали, ондак не чинат грејачите, и затоа грејачи максимум 2 сезони терај ги, и после 2 сезони и да се добри, смени ги за секој случај, затоа дизелот си бара малку поодговорно да се однесуваш со него

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #1222 на: 24 Јули 2012, 19:40:56 pm »
од толку читање можам да заклучам дека тој што вози дизел(у случајов и јас),за него секогаш дизелот ќе биде подобар,а истото важи и обратно,без разлика колку и какви аргументи да се извадат на маса

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1223 на: 24 Јули 2012, 19:43:49 pm »
argumentite na tie sto velat deka benzinecot e podobar:
'sega zaklucivme deka benzinecot vo se e podobar, taka?'

;D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #1224 на: 24 Јули 2012, 19:47:07 pm »
Единствен логичен заклучок е дека турбодизелот ќе биде подобар избор за тој што сеедно му е за забрзувањето и ебените њм,а улога му игра потрошувачката..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #1225 на: 24 Јули 2012, 19:51:52 pm »
LP јас веке им признав..... ме убедија бензинот е подобар. Само што треба повеке да платиш

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1226 на: 24 Јули 2012, 19:59:57 pm »
LOL

Abe ti lesen si bil za ubeduvanje, da te ubedam da mi poklonis 10tina iljadi evra ;D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #1227 на: 24 Јули 2012, 20:02:37 pm »
така само кажувам..... длабоко во мене сеуште го мислам спротивното.

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #1228 на: 24 Јули 2012, 20:28:37 pm »
Единствен логичен заклучок е дека турбодизелот ќе биде подобар избор за тој што сеедно му е за забрзувањето и ебените њмулога му игра потрошувачката..

Точно,баш затоа и ми треба дизел!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1229 на: 24 Јули 2012, 20:29:21 pm »
Бензинец

Not a valid youtube URL
Дизел

::)