Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2533756 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #1080 на: 23 Јули 2012, 21:14:05 pm »
Исто важи за секој сток турбо бензинец. Искрена препорака за МиТо, да се изненадите што може 1.4 бензинец да стори.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #1081 на: 23 Јули 2012, 21:27:23 pm »
Исто важи за секој сток турбо бензинец. Искрена препорака за МиТо, да се изненадите што може 1.4 бензинец да стори.

repeat: дизелот може да го направи истото со дупло помал трошок

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1082 на: 23 Јули 2012, 21:35:05 pm »
Сепак, да те потсетам само на цената на прв сервис за (ново) поло 1.6 тди:

8700 денари! (без филтер за гориво) :)

На секои 10.000км ....

Дупло помал трошок?! Не би рекол...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1083 на: 23 Јули 2012, 21:44:01 pm »
Кои се тие?! Единствено потрошувачка е категоријата во која доминира дизелот.

- момент на ниски вртежи: онаму каде што сите возиме поголемиот дел од времето!

Возам на некој регионален пат во 4 брзина 60 на саат, а пред мене шлепер смрди и брчи со 50 км/х, па треба да го претицам. Ако сум со бензинец, ќе симнам од 4 во 3 брзина, вртежите ќе ги кренам на 3-3500 и ќе стиснам на гас. Откако ќе го претркам, ќе се вратам во 4 брзина и ќе стиснам уште малце за да направам растојание меѓу мене и шлеперот. А ако сум со дизел, нема да менувам брзина, вртежите ќе останат на 1500-2000 и само ќе стиснам на гас. Откако ќе го претркам, ќе стиснам куплуг, ќе се истркалам покрај него (дизелот има поголем curb weight од бензинецот и боље ќе се тркала), ќе почекам да се оддалечам и потоа само ќе продолжам со крстарењето на 1500-200 рпм. А пошто не менувам брзина на крај побро ќе го претицам и покрај тоа што бензинецот у трета ќе повлече боље од дизелот во четврта.

- момент на ултра ниски вртежи, меѓу 1000 и 1500 вртежи: ова сите го забораваат, а е едно од најкорисните и најсимпатичните возачки својства на дизелите. Кога бензинец се гаси, дизелот брутално повлекува. Можам да излезам од паркиг без никакво пипање на педалата за гас.

- удобност: модерните дизели се просечно потивки од модерните бензинци, ако не сте знаеле. Она претицањето од погоре кај дизелот ќе биде потивко и со помалку драма.

- леснотија на управувањето: дизелите многу повеќе простуваат возачки грешки. До сега не ми се случило ниту еднаш да ми изгаси колта. Ниту еднаш! Добро, дватри пати, ама тогав експериментирав, т.е. не беше регуларно возење.

- предвидливост: како и кога влече дизелот се учи многу брзо поради речиси линеарната дистрибуција на моќноста (коњите) низ вртежите. Бензинецот знае да изненади: понекогаш со експлозии на момент на високите вртежи и ненадејно повлекување со цим, а понекогаш со потполно отсуство на влечење, т.е. црна рупа. Кај дизелот сето тоа е по мазно.

- Возење по угорници. Следниот пат кога ќе возиш на автопат, на некоја угорница, пробај да направиш грубо статистичо истражување „кои коли шибаат нагоре у левата лента, а кои се влечат во десна“ и потоа сам оцени ја статистичака сигнификантност на тезата „оние што шибаат нагоре се повеќето дизели, оние што се влечат у десна се повеќето бензинци“.

- Домет, т.е. километража меѓу два пуни резервоари. Со кордобата сди лесно вадев 1200 км автопат... нисанот дци иде бар 850 исклучиво градска. Со дизел по ретко одиш на бензинска.

Еве, ова ми текна вака набрзина, кои би биле предностите на дизел ако се занемари значајно помалата потрошувачка на пари за гориво.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1084 на: 23 Јули 2012, 21:51:57 pm »
1. Имаат турбо бензинците без проблеми. Пример. Мерц. Бенз 1.6 турбо, 115kw, 250NM, најди 1.6 дизел со повеќе - те молам.
2. Момент на ултра ниски? Истиов мотор, 250нм од 1250-4000 втежи? Доволно?
3. Никако не се солгласувам. Пример: Мерцедес Бенз 1.6 турбо. Дојди, ќе се увериш сам.
4. Дур да го навикнев полото, тди и голфот 2.0 тди, почесто ми гасеа од било кој бензинец - субјективно/нерелевантно
5. субјективна оцена, не си имал многу искуства со новите турбо бензинци (или воопшто со турбо бензинци)
6. види 5. види 1. види 2.
7. признавам.

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1085 на: 23 Јули 2012, 22:00:47 pm »
Пак не ми е јасно. Турбо бензинец vs турбо дизел. Ајде една споредба помеѓу овие две класи.
Се што поседува турбо дизелот поседува и турбо бензинецот со тоа што е поевтин, полесен, потивок, помоќен, поевтин сервис но поскапо гориво и малку повисока потрошувачка. Но затоа ја имаш силата кога ти е потребна и низ поширок опсег на вртежи, може да работи на плин (поевтино решение и тоа само на плин).

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #1086 на: 23 Јули 2012, 22:01:49 pm »
Се што наброја Симо е точно,единствена категорија каде што турбодизел е по доминантен од турбобензинец е потрошувачката,и тоа е well known fact..

@filipv
А тоа со претицувањето на регионален пат,не си свесен колку само грешиш,со атмосферец ќе ти докажам дека грешиш..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #1087 на: 23 Јули 2012, 22:14:46 pm »

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1088 на: 23 Јули 2012, 22:17:00 pm »
Да не ја заборавиме и тежината на дизел вс бензинец.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1089 на: 23 Јули 2012, 22:17:21 pm »
ОМФГ овој од Бангкок ми е идол! ;D ;D ;D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1090 на: 23 Јули 2012, 22:21:36 pm »
Mене овој со Ветот!!!!!!!!!!!!!!! Газда! Уствари тоа сум јас... Само за некоја година. :))): ):): ):) :)):0

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #1091 на: 23 Јули 2012, 22:25:25 pm »
ОМФГ овој од Бангкок ми е идол! ;D ;D ;D

Luge bez predrasudi vo zivotot be.  8)

Idi stigni gi... ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1092 на: 23 Јули 2012, 22:26:49 pm »
Јас немам со ЛПГ-то предрасуди никакви. Корветата е дефинитивно профи стокмена, оној од бангкок ми е доста сомнителен ;D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #1093 на: 23 Јули 2012, 22:30:18 pm »

Ништо посебно!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1094 на: 23 Јули 2012, 22:40:02 pm »
Јас се извинувам, а што е тоа „посебно“ што треба да го има едно супермини за да ти привлече тебе внимание? 230NM, 8s до 100 и одлично пакување, мене ми се сосема доволно. Чекам дизел конкурент со 1.4л и 230НМ, па да видиме „нешто посебно“....
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!