Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2184017 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #1020 на: 17 Јули 2012, 13:12:32 pm »
Meтодот на палење на горивото е само еден од повеќето фактори кои го прават дизелот по економичен. Никако не е единствен, ниту круцијален.

Ништо на овој свет нема да го смени фактот дека едно литро дизел содржи повеќе џули од едно литро бензин.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1021 на: 21 Јули 2012, 13:52:35 pm »
Дизелот не е толку ефикасен и евтин
http://vozi.com.mk/panorama/dizelot-ne-e-tolku-efikasen-i-evtin.html

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #1022 на: 21 Јули 2012, 14:17:01 pm »

од се зависи колку км поминуваш и М5 можеш да возиш ако поминуваш 100 км месечно
дизелот е многу поефикасен и поефтин од бензинот нуди подобро забрзување од бензинец а троши доста помалку башка што кај нас е поефтин дизелот,е сега половен дизел тоа е мачка во вреќа,си бара повеќе нега од бензинецот,но може да се држи со бензинецот на било кој тест.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #1023 на: 21 Јули 2012, 14:40:14 pm »

Апсолутно и до збор точно !!  Британската компанија за истражувачка дејност Which смета дека автомобилите со бензински мотор се подоверливи, поиздржливи, поекономични и поевтини за одржување од оние со дизел мотор. Алал да му е на авторот...Си кажа се што имаше да се каже...:)

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #1024 на: 21 Јули 2012, 14:53:35 pm »

Апсолутно и до збор точно !!  Британската компанија за истражувачка дејност Which смета дека автомобилите со бензински мотор се подоверливи, поиздржливи, поекономични и поевтини за одржување од оние со дизел мотор. Алал да му е на авторот...Си кажа се што имаше да се каже...:)

ако земеме во предвид 100 коња дизел и 100 коња бензин и израчунаме дека дизелот троши во просек 2 литри помалку на 100км башка и тоа што е поефтин за 10 денари од бензинот ќе може да заклучуш дека заштедуваш 160 денари/100км на сервисен интервал од 8.000км ти веќе имаш заштедено 12.800ден ;)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #1025 на: 21 Јули 2012, 15:03:24 pm »
интересно ова со заштедава,ако туриш сервис на 10К км ќе искочи уште повеќе

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #1026 на: 21 Јули 2012, 15:17:41 pm »
Фино што го ќариле и го превеле текстов, ама ја утињаат математиката - ја направиле во Англија, каде што играат неколку фактори - дизелот кај нив е поскап од бензинот, работната рака е драстично поскапа него кај нас и кај нив се оданочува според загадувањето.

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #1027 на: 21 Јули 2012, 16:09:08 pm »

ако земеме во предвид 100 коња дизел и 100 коња бензин и израчунаме дека дизелот троши во просек 2 литри помалку на 100км башка и тоа што е поефтин за 10 денари од бензинот ќе може да заклучуш дека заштедуваш 160 денари/100км на сервисен интервал од 8.000км ти веќе имаш заштедено 12.800ден ;)

Абе сите поаѓате од тоа дека троши помалку...Јас поаѓам од тоа дека, помалку ке се замарам со сервиси и дека ке имам поефтино одржување на возилото. Горивото и не ми прави голема разлика. И комшијата се фалеше, еј купив Голф 4-ка TDI и насмефката му траеше само една недела, .те додека откажа турбината. Го прашвам пред некој ден, како со турбината, колку ја плати..Тој: Молчи не прашувај, несакам да видам дизел кола веќе, кожата ми ја симна, во ќар сум до врат, со турбинава...Така да 70% од дизелашите купени во увозот, имаат некој проблем со турбината или некој поголем проблем со моторот. Плус купувате мачка во вреќа,или ке се погоди, или ке го јадеш стапот дебело (како мојот сосед и уште неколку TDI фанови). Така да , бензинецот, останува мотор кој што е поверлив, поефтин за одржување, немаш проблеми зимно време со палањето итн...Незнам, ама повеќето кои што купија Golf 4TDI се покајаа, и ги шитнаа во брзо време.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1028 на: 21 Јули 2012, 16:36:36 pm »
Ти и понатаму вози си го твојот бензинец и ужувај си и теши си се со вакви текстови!

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #1029 на: 21 Јули 2012, 16:42:06 pm »
@deanMKD

комшијата твој купил стар издрнкан дизел со 500.000 каде што веќе ќарот му е изваден,а он се израдувал зошто го земал без пари
голф 4ките се многу солидни и здрави коли ама да ја купиш половна со да речеме не повеќе од 100.000 а и во тие километри да имаш доказ дека е редовно оддржавана,е од таа кола ќе видиш ќар.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1030 на: 21 Јули 2012, 17:13:32 pm »
Абе јас Голф не сакам ама во полза на вистината ќе кажам два збора.

Мој пријател некна дојде кај мене на работа да се пофали дека си купил Голф 4, дизел.

Го зел од негов роднина од Германија на кој му беше 2/ра ули 3/та кола во фамилијата.

Голфот е 2000 година, ТДИ со 116 конја ако не се лажам. Зачуван, одржан дури не ми се веруваше дека ги има тие години.

Има поминато според тоа што пишива на сервисната книшка а и на колата 127.000 км.

Редовно е менувано се што треба на колата, книшката имаше дестина исполнети страни па не ми се загледуваше да зачитувам а и германскиот не ми е баш најдобра страна.

Пријатно бев изненаден навистина и од вожњата и од ентериерот кој беше перфектно сочуван а додека го возев на автопат моторчето сосема солидно се држеше.

Дечкото ја вози веќе два месеци и му троши негде околу 7 литри на 100 км. Нема причина ама баш никаква да ме лаже. Имаше Мерцедес А класа купен од МАС пред 5 или 6 години ама не му се погоди елктрониката и нон стоп имаше проблеми па го продал и си го купил ова.

И иако се работи за Голф можам да му честитам само на изборот, поготово ко се гледа однос вложено-добиено!

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #1031 на: 21 Јули 2012, 17:33:50 pm »
@Sportex не се тешам, тоа е вистината...Ако не ти одговара уживај...како и да е и следната кола што ке ја купам ке биде дефинитивно бензинец. Мене не ми врши работа што трошело 2 литра помалку, бидејки си имам убава плата, и можам да си дозволам да возам бензинец, ти ако немаш твој проблем.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #1032 на: 21 Јули 2012, 18:01:22 pm »
@Sportex не се тешам, тоа е вистината...Ако не ти одговара уживај...како и да е и следната кола што ке ја купам ке биде дефинитивно бензинец. Мене не ми врши работа што трошело 2 литра помалку, бидејки си имам убава плата, и можам да си дозволам да возам бензинец, ти ако немаш твој проблем.

не врти не сучи момче

зборевме за економиката на возилата а ти стигна до тоа дека имаш убава плата и можеш да возиш бензинец
муебетот е дека дизелот секогаш бил и ќе биде поекономичен од бензинот,а ако имаш пари од се срце ти посакувам да си возиш некое бензинче со 300 коња и да си го правиш меракот ;)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #1033 на: 21 Јули 2012, 18:11:51 pm »
Тие што возат 3.0 TDI немаат убава плата. ;D

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #1034 на: 21 Јули 2012, 18:16:34 pm »
Тие што возат 3.0 TDI немаат убава плата. ;D