Башка и да не ги мешаш, т.е. да напишеше „моќност“ наместо „енергија“, пак немаше да бидеш во право бидејќи ЕДЕН литар дизел ќе произведе повеќе моќност од ЕДЕН литар бензин.
Колку повеќе?
Иако бензинот како гориво има калорична вредност 45.8 MJ/kg а дизелот нешто помала 45.5 MJ/kg ,сепак дизел горивото е нешто погусто и има 36.9 MJ/litre наспроти бензинот кој има 33.7 MJ/litre
Разликата е многу мала. Ама од друга страна дизелот е за 10-20% поефикасен од бензинецот. Ама ако земеш дека бензинецот е многу пофлексибилен и може да развие поголем број на вртежи дури за 4 пати (повеќе експлозии во секунда = повеќе сила) тогаш бензинецот ќе потрошии повеќе гориво и повеќе сила ќе извади.
Не фаланга не,малку да ти упростам,јас сум посилен (дизел) ти си помалку силен (бензин) и имаме еден чекан и кршиме еден камен.Јас(дизел) со 5 удари ке го скршам каменот,посилен сум,покалоричен,а ти истиот камен ке го удриш 12 пати,а со тоа значи дека ти си истрошил повеќе гориво а исто количество на енергија сме потрошиле за истата работа но ти со повеќе удари а јас со помалку.Е тоа е калоријата,моќноста.Не можеш да ги сватиш работите.