Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2171451 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #480 на: 12 Јануари 2012, 19:18:02 pm »
Што има врска колку кубици е моторот?

Вложено (бензин)/Добиено (график на моќност)= Добар мотор.

Присутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #481 на: 12 Јануари 2012, 19:24:19 pm »
И јас не можам да сванам што сака да каже фаланга,не можеме да најдиме заеднички јазик.Секој работодавец од својот работник го бара следново,да работи што поефикасно,да не се матка натаму наваму без концепција за помалку пари,така и дизелот поефикасен е и помалку троши од бензинот за било која извршена работа.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #482 на: 12 Јануари 2012, 19:26:19 pm »
како и да ја вртиме дизелот пружа повеке задоволство по литар потрошено гориво....... со други зборови турбо дизел што троши 10 на 100 (пример 3.2 цди) ке си игра играчки со бензинец што троши 10 на 100. (пример 1.8 тфси)

Ај ти се молам образложи дали отворено или град.
320 CDI може 10 на отворено да ги троши, во град мало морген.

Ако збориме за 10 на отворено, малце треба да се зголеми кубикажата на турбо бензинот, а тогаш играње играчки не е опција. :)
E class 2005 320CDI на 150km/h на рамно на отворено покажува 5.8l/100km на борд.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #483 на: 12 Јануари 2012, 19:27:03 pm »
И јас не можам да сванам што сака да каже фаланга,не можеме да најдиме заеднички јазик.Секој работодавец од својот работник го бара следново,да работи што поефикасно,да не се матка натаму наваму без концепција за помалку пари,така и дизелот поефикасен е и помалку троши од бензинот за било која извршена работа.

Пак ти шеташ пријателе.

Што има врска тоа. Гледаш Дени шо убави примери дава.

Работодавецот може и шупче да ми бара, што има врска тоа :D Ако ме разбираш :D

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #484 на: 12 Јануари 2012, 19:28:18 pm »
како и да ја вртиме дизелот пружа повеке задоволство по литар потрошено гориво....... со други зборови турбо дизел што троши 10 на 100 (пример 3.2 цди) ке си игра играчки со бензинец што троши 10 на 100. (пример 1.8 тфси)

Ако збориме за 10 на отворено, малце треба да се зголеми кубикажата на турбо бензинот, а тогаш играње играчки не е опција. :)
E class 2005 320CDI на 150km/h на рамно на отворено покажува 5.8l/100km на борд.

јас останав без зборови колку таа кола пружа задоволство за малце литри по 100 км

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #485 на: 12 Јануари 2012, 19:29:14 pm »

јас останав без зборови колку таа кола пружа задоволство за малце литри по 100 км
Еден од најниските коефициенти на отпор во автомобилизамот, спарен со фантастичен мотор. Што очекуваш...

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #486 на: 12 Јануари 2012, 19:29:38 pm »
дизелот секогаш ке има повеќе енергија наспроти бензинот гледајќи од страна на волумен бидејќи нели во 1 литар дизел има повеќе енергија отколку во еден литар бензин.
Е ај сега. Има логика ова што го зборуваш? Во 1л дизел има повеќе енергија ама пак дизелот троши помалку литра и затоа има помалку енергија.

Прочитај убаво и размисли.Во 1 литар дизел има повеќе енергија отколку во еден литар бензин.Значи со 1 литро бензин ке сработам помалку отколку со 1 литар дизел од проста причина што бензинот е помалку калоричен.Сваќаш
Тука треба да вклучиш и параметар Единица време. Значи во еден литар бензин на час има повеќе енергија отколку во еден литар дизел на час. За еден час бензинецот ќе потроши повече литри бензин за разлика од дизелот. Па така нормално, бензинецот има подобри перформанси од дизелот а поголема потрошувачка.

Оф, оф, оф, од каде да почнам?

ЕДЕН ЛИТАР нафта содржи повеќе енергија отколку ЕДЕН ЛИТАР бензин. Бензинците се во состојба да потрошат повеќе литри гориво во единица време затоа што се вртат на повисоки вртежи. Инаку, калоричната вредност на дизелот е ПОГОЛЕМА отколку на бензинот.

Доколку земеш две тенџериња и во секое од нив ставиш по еден литар вода, под едното запалиш еден грам дизел а под другото еден грам бензин, водата во тенџерето под кое што гори дизел ќе се загрее на повисока температура.

Инаку, „еден литар бензин на час“ има потполно исто ЕНЕРГИЈА колку што и еден литар бензин годишно или колку еден литар бензин во милисекунда. МОЌНОСТА е различна, но ЕНЕРГИЈАТА е иста.

Си помешал некои работи.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #487 на: 12 Јануари 2012, 19:30:38 pm »

точно!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #488 на: 12 Јануари 2012, 19:32:14 pm »
1.4 tsi (122) кај голф е  17.700
2.0 тди(140)                   20.000

За хендлингот се тркаме ли,секој ден,секој пат кога возиш?
Абе ај ;D
Т ги кажуваш цените на цели возила. Ај пиши ги цените намоторите па да видиш. Може не е дупло ама е драстично.
А за тркање немој да ми кажуваш дека дизелот со потежок мотор има ист understeer како и бензинецот. Ајде ти се молам. Пресметај колку има разлика во моментум (кинетичка енергија) за контролирање дизел во движење а колку има бензинец во движење.

каква врска има андерстирот со моментот???

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #489 на: 12 Јануари 2012, 19:32:37 pm »

Еден од најниските коефициенти на отпор во автомобилизамот, спарен со фантастичен мотор. Што очекуваш...

ништо Дени само бев позитивно изненаден...... и од брзината и од потрошувачката. Исто бев изненаден и од А6 3.0 тди......

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #490 на: 12 Јануари 2012, 19:33:27 pm »
Фаланга де баш ме интересира,никако не можам да го сварам погоре болдираното,не знам зошто.Или било кој кој знае да го образложе истото. ??? ???

Не можеш да го свариш бидејќи „енергија во литри на час“ нема никаква физичка смисла. бесмислено е.

Фаланга меша моќност (изразена во вати) со енергија (изразена во џули), а мислам дека ни концептот за момент (сила, њутни) не му е баш до крај јасен. Sorry фаланга.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #491 на: 12 Јануари 2012, 19:47:28 pm »
Не ми е јасно дали глумите нешто тука или јас не се изјаснувам како треба. Ако за еден час бензинецот изгори повеќе бензин од дизелот нели значи тоа дека ослободил повеќе енергија? Ај одговорете на ова прашање прво.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #492 на: 12 Јануари 2012, 19:49:36 pm »
Не ми е јасно дали глумите нешто тука или јас не се изјаснувам како треба. Ако за еден час бензинецот изгори повеќе бензин од дизелот нели значи тоа дека ослободил повеќе енергија? Ај одговорете на ова прашање прво.
Бензинот ќе изгори повеќе бензин, а ќе даде исто енергија како дизелот (кој ќе изгори малку помалку нафта).

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #493 на: 12 Јануари 2012, 19:51:57 pm »

Ти не се изразуваш како што треба. Прво викаш „ЕДЕН литар бензин на час има повеќе енергија отколку во ЕДЕН литар дизел на час“ (значи исто литри), а сега викаш „повеќе бензин“.

Башка мешаш енергија и моќност.

Башка и да не ги мешаш, т.е. да напишеше „моќност“ наместо „енергија“, пак немаше да бидеш во право бидејќи ЕДЕН литар дизел ќе произведе повеќе моќност од ЕДЕН литар бензин.

Бензиниците, за иста кубикажа, имаат повеќе коњи од дизелите САМО и САМО поради тоа што се вртат на повеќе вртежи. Доколку исти кубикажи се вртат на исто вртежи - дизелот генерира поише коњи.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #494 на: 12 Јануари 2012, 19:52:44 pm »
Бензинот ќе изгори повеќе бензин, а ќе даде исто енергија како дизелот (кој ќе изгори малку помалку нафта).

точно. За исто коњи, дизелот ќе потроши помалку литри пошто има повеќе енергија во еден литар отколку бензинот.