Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1923081 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #2490 на: 22 Ноември 2012, 09:43:29 am »
V12 звучи како вселеснки пресретнувач. Може и малце боље од вселенски пресретнувач.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43720
  • Il Moderatore
« Одговори #2491 на: 22 Ноември 2012, 09:43:38 am »
@FilipV, специфичната снага (или снага од одреден волумен) на еден мотор е битен податок, без разлика ти колку сакаш да го напраиш небитен. Поготово за атмосферци. Тоа ја покажува во најмала рака ефикасноста на тој мотор, а исто така и покажува колку од напредните технологии има применето во конструкцијата на истиот. Според тебе изгледа најбитно за еден мотор е да качи од ГТЦ паркингот во втора. Ако тоа го може - моторот е набољи на свет.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2492 на: 22 Ноември 2012, 09:48:30 am »
Симо дали ти велиш дека 1.6 160кс на хонда е поефикасен или што ти ја знам, од на пример 2.0 150кс?

Споредбено дека 1.4 тси е поефикасен од рецимо 3.0 тди!? Ефикасен, помолку троши или?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2493 на: 22 Ноември 2012, 09:56:52 am »
Да, поефикасен е 1.6 160кс од 2.0 150кс. Ако станува збор за двата хондини N/A мотори, тогаш уште посигурно го тврдам ова.

1.4 тси со 3.0тди не би споредувал поради нивниот различен принцип на работа и различното искористување на горивото.
Но! ако го земам 3.0 тди моторот со 204 кс и овој последниов 3.0 со 240кс, многу е јасно повторно кој мотор е поефикасен.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2494 на: 22 Ноември 2012, 09:57:48 am »
Поефикасен, помалку троши гориво при исто оптеретување?

Јас така ја разбирам ефикасноста.

Во ефикасност може само ЛПИ плинскиве уреди ако живнат да правиме муабет за бензинци. А до тогаш само ЛПГ. Возење на бензин - е само за викенд кола. А не сме при пари за викенд коли...  :-[

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2495 на: 22 Ноември 2012, 09:59:31 am »
Ефикасност е дефинирана просто. Од помалку да добиеш повеќе.  Имаш конкретен пример на иста шасија со двата овие мотори за компарација? Баш ме интересира, можно е 1.6 да троши помалку при исто оптеретување. 

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #2496 на: 22 Ноември 2012, 10:04:39 am »
e kako be simce od 1.6 l benzinec koj ima kompresija 11-12, i dizel 1.6 koj ima kompresija 17-18 edniot trosi so 5 dusi vo kola 10l na 100 gradska a naftasot 6.5-7 l nafta da bide poefikasen....?!?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2497 на: 22 Ноември 2012, 10:05:43 am »
повеќе бомбастични атоми има во лож уљето отколку во бензинот ;)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #2498 на: 22 Ноември 2012, 10:15:32 am »
e ima ima  ;D  ;)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2499 на: 22 Ноември 2012, 11:51:45 am »
No sto se slucuva koga imaat ist soodnos na snaga/masa, povtorno vo najolsata za dizel disciplina:
http://www.zeperfs.com/duel4029-4318.htm
Иако реков дека нема да писувам сепак немозам да издржам :)

Е сега настапува моето бранење на бензинците, исто како што ти се служеше до сега. Која е оваа споредба кога разликата во Nm e поголема за 60%, и што споредуваш дизел најнов и најскап во светот, со најскапа технологија и 3 турбини, како и авто што тежи 2 тона. Уште пред 15 страни реков, за забава, уживање и остали мераци служат спортски аута со спортски (лесни) БЕНЗИН машини.

Ама како што тргна, уште малце ке почнеш и споредби на камионети, хамер, Q7 и слично за да ми докажеш дека нафташиве за нешто ги бива. Да за тегнење и само за ТОА ГИ БИВА и ништо повеќе.....

... ауу да заборавив, на бензин се ВОЗИ, на НАФТА СЕ ГРЕЕ....

abe ti da ne trolas? dvete koli se twin turbo od poslednata generacija, ednata benzinec drugata dizel, so identicni karakteristiki. Duri i na CUORE I CHLINK uslovot e ispolnet, imaat ISTA KUBIKAZA ;D ;D ;D ;D. -sto znaci deka benzinecot ima golema prednost. Se natprevaruvaat vo edinstvenata kategorija kade sto dizelot nema prednost - zabrzuvanje od mesto. Dizelot pak pobeduva!

I pak nekoj go spomna zvukot, abe ne bidete smesni, 2,3,4 cilindarski benzinec zvuci bedno ili smesno vo najmala raka. 4 cilindarskiot dizel barem e tivok na otvorena voznja, so garancija potivok pri brza voznja i posle 2 saati ne si ogluven od dosadnoto zuenje na 5000 rpm na kosilicata. Ako imaat 6 ili poveke cilindri i dvete izvedbi imaat odlicen zvuk, so toa sto benzinecot cesto ima podobar vo ekzoticnite sportski avtomobili, koi se celosno nebitni vo nasata sporedba. Narodot, plebot, a posebno makedonecot vozi kosilica so 3 ili 4 cilindri i 90ks, koja zvuci odvratno!

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2500 на: 22 Ноември 2012, 11:57:00 am »
Плебот и македонецот не напреднал многу и со дизелите. Оние кои ги купува НА НОВО се со помалку од 100кс, често и со доста помалку кс од оние во косилиците и пак имаат уште бетер мизерни перформанси.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #2501 на: 22 Ноември 2012, 12:20:37 pm »
Во повеќе наврати е докажано дека ZePerfs сајтот копа податоци од „мал мозок“, и не е релевантен за споредби. Не ги зимајте тие споредби за веродостојни.

Работата е што мојот најдобар другар има голф 4 тди со 131 коњ и го млатам како сакам..
Што не го среди како што треба со 180кс за 400еур?

Незнам,му имам спомнато,ама и вака е брз..

Во повеќе наврати е докажано дека ZePerfs сајтот копа податоци од „мал мозок“, и не е релевантен за споредби. Не ги зимајте тие споредби за веродостојни.

Работата е што мојот најдобар другар има голф 4 тди со 131 коњ и го млатам како сакам..

toj golf na drugarti e teska kanacka, najverojatno.
http://www.zeperfs.com/duel562-563.htm

Чим ти така викаш.. А ако ти кажам јас на тебе дека голфот е испод 9 0-100..?
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10963
  • 430i
« Одговори #2503 на: 22 Ноември 2012, 13:05:09 pm »
Нема победник тука :)
Може само да добиеме едно видео повеќе, чисто за евиденција :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #2504 на: 22 Ноември 2012, 13:05:50 pm »
Couldn't care less.

Не значи дека ќе се смени нешто во она што е до сега покажано и докажано барем 15 билиони пати во истава тема, нити па дека мене ќе ми се смени мислењето и/или перцепцијата за дизелите и бензинците :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.