Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1923442 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #19815 на: 13 Септември 2018, 13:17:29 pm »
CO2 плинот има исто како бензин.

Отпадните материи од плин се CO2 и вода.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5044
  • The Spartan General
« Одговори #19816 на: 13 Септември 2018, 19:56:35 pm »
....

Имам возено слична рута и со Мондео турбо дизел со речиси ист начин на возење. Не е баш 4/100. (Ок, со него немам возено во Босна по ридиштата. Но имам возено низ Романија по ридиштата.)

Но, ја имам возено истата рута со Корола 1.4 д4д. Речиси само автопат. Возена далеку “поконзервативно“.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #19817 на: 13 Септември 2018, 20:03:41 pm »
Не си реален! ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #19818 на: 13 Септември 2018, 20:19:49 pm »
....

Имам возено слична рута и со Мондео турбо дизел со речиси ист начин на возење. Не е баш 4/100. (Ок, со него немам возено во Босна по ридиштата. Но имам возено низ Романија по ридиштата.)

Но, ја имам возено истата рута со Корола 1.4 д4д. Речиси само автопат. Возена далеку “поконзервативно“.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Благодариме за реалното возење и потрошувачка.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
« Одговори #19820 на: 24 Септември 2018, 11:33:53 am »
https://www.wsj.com/articles/porsche-drops-diesel-engines-in-wake-of-emissions-scandal-1537707000

“As a sports-car maker where diesel has traditionally played an inferior role, we have come to the conviction that we’ll continue without diesel,” Porsche said in a statement."

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #19821 на: 24 Септември 2018, 15:06:34 pm »
Полошо од ова е да возиш Порше Дизел.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #19822 на: 10 Октомври 2018, 11:38:50 am »
Денес во сатанска еу поточно Германија видов нешто што ме направи многу среќен. Тест модел на некое ново порше, и 2 други неколку километри зад него кои што имаа "прикачени" мотори на опашката. Стандарден сериски модел плус додадениот мотор. Најверојатно се работи за тест возила на водород. Пред некој месец @zlatkoa во еден моабет спомна дека таа револуција набрзо ќе се случи, и еве веќе се тестира. Пренесе интересен моабет со познат инженер од автоиндустријата кој што наскоро ќе стане реалност. Јас со нетрпение очекувам ова да стане серија. Кој има информации од сличен тип може да ги сподели, или да се отвори тема за гориво на иднината. Дизелот најверојатно наскоро ќе биде мртов, некој само треба да му каже.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #19823 на: 10 Октомври 2018, 15:55:52 pm »
Бог да ги прости дизелите: https://www.telegraph.co.uk/news/2018/10/09/berlin-court-orders-german-capital-ban-diesel-vehicles-11-major/

Вечнаја памјат!

Некои викаа „ехее има време додека дојде времето да им се забрани“. Ама некако брзо дојде...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
« Одговори #19824 на: 10 Октомври 2018, 16:19:47 pm »
Немој сега така :) Ова само за постари од еуро 6. Ем BMW реши да појача со правење дизел машини па "шомуеам на другиве шо незнаат".

https://www.express.co.uk/life-style/cars/1028868/BMW-diesel-engine-cars-UK-fuel

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3258
« Одговори #19825 на: 10 Октомври 2018, 16:22:21 pm »
Само ТУРБО БЕНЗИН луѓенца.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3776
« Одговори #19826 на: 10 Октомври 2018, 16:59:34 pm »
C 300 de, нов дизел хибрид на Мерцедес.

It mixes the brand’s latest four-cylinder 2.0-litre diesel engine with an electric motor for a combined output of 302bhp and a not-inconsiderable 700Nm of torque.

https://www.autoexpress.co.uk/mercedes/c-class/104889/new-mercedes-c-300-de-2019-review
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3258
« Одговори #19828 на: 21 Ноември 2018, 20:25:35 pm »
Дизелите допрва ќе бидат ефтини. На запад речиси и да не купува некој дизел. Со мали исклучоци.

Кога јас би купувал кола на ново, парите не си ги трошам на дизел возило.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #19829 на: 22 Ноември 2018, 09:05:10 am »
Дизелите допрва ќе бидат ефтини. На запад речиси и да не купува некој дизел. Со мали исклучоци.

Кога јас би купувал кола на ново, парите не си ги трошам на дизел возило.

Dizelite nemoze da poeftinuvaat poradi potreba od poveke tehnologija za zadovoluvanje na normi za izduvni gasovi, moze samo da poskapuvaat.
A dizelot (naftata) veke vo mnogu zemji vo Evropa e poskap od benzinot, ili ista cena. I vo sosedstvo e takva situacija, Bugarija, Srbija, a i kaj nas kaj i da e ke se izednaci cenata.

Poradi toa modelite so dizel motori ke se ofrlaat od ponuda poradi neisplatlivost.

Vo gradska klasa (Polo, Fiesta, Ibiza) veke pocna da se otfrla od ponuda. Niz gradovite vo Evropa pocnuvaat da gi zabranuvaat vozilata na dizel pogon, normalno deka modelite od "gradska" klasa ke gi otfrlat dizelite od ponuda.
Za nekolku godini mislam deka i vo kompkt klasa ke pocne da se otfrla ponuda na dizeli. Vo ova prednicat Azijatite, no i Evropskite modeli za 5-7 godini nema da gi nudat dizelite.
Ke ostane dizelot samo za pogolemite/poteski koli.