Симо конкретно не зборував за 3 брзина и тој менувач од бмв. Се извинувам ако дошло до некаква забуна. Дај да не се правиме наивни. Значи ти си со твојот автомобил мануелен 6 степен менувач возиш 50км/ч во 3 брзина во град. Сакаш веднаш да претекнеш некој во најбрзо можно време и стигнеш до 75км/ч на пример. Јас со 2.0 тди 190кс во ауди а4 го правам тоа 102.5% побрзо од тебе односно за пократко време сум го престигнал автомобилот/автомобилите пред мене. Ти за да го имаш истото или подобро забрзување треба да ставиш на пример во 2 брзина. Знам дека тебе не ти е проблем тоа да ставиш во 2 брзина, но тоа не е поентата на разговорот. Барем никој тоа не го оспорува.
Друга работа, сега автоматиков на бмв пу пу неважи а од уста не го извадивте автоматикот кај алфата 2.4 и го споредувате цело време со твојот автомобил. 
Многу работи не ти се јасни очигледно, многу напамет зборување. Но добро, твое си е. 8 степен DSG, е тука за да го искористи максималниот потенцијал на моторот. Тоа не може да се случи со 6 степен мануелен, уште помалку со класичен аутоматик.
Видовме дека BMW 3 со моторот што го имаш ти во твојот кец, и мануелен 6 брзинец, има прилично изедначени перформанси во однос на 159 тби. Нијанси се во прашање
Баш ме занима ете, ауди А4 со 190кс. Белки ќе најдеш споредба.
Гледај ги само зелената и сината линија. Замисли дека двајцата се наоѓаат во пренос што ги носи на редлајн до 180km/h.
На Симо алфата има огромна предност до 86 км/ч. Во тој момент се изедначуваат и понатаму Мики има многу мала предност додека да стигнат до 140 км/ч, за потоа пак Симо да добие мала предност.
Моторите се многу слични по перформанси, предноста на ниски вртежи на бензинецот е солидна, она што јас мислам дека го успорува 159-ката на Cuore е автоматикот и тежината. Но битната работа е да се види дека сите оние што се колнат во Nm, торк и „лепење за седиште“, може и практично да видат дека значително поголемиот торк на дизелот не придонесува за подобри перформанси во однос на бензинецот.