Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1994265 пати)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #15615 на: 16 Јуни 2015, 23:07:26 pm »
Ноу проблем. Еве го.

Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #15616 на: 16 Јуни 2015, 23:32:20 pm »

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3936
« Одговори #15617 на: 16 Јуни 2015, 23:39:26 pm »
Конечно вистинскиот график.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #15618 на: 17 Јуни 2015, 00:26:39 am »
Според графиков ако возите двајцата до 4500 вртежи на Мики алфата ќе биде во предност, а ако возите до неограничени на Симо ќе биде во  предност, или грешам?

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #15619 на: 17 Јуни 2015, 00:44:17 am »
Гледај ги само зелената и сината линија. Замисли дека двајцата се наоѓаат во пренос што ги носи на редлајн до 180km/h.

На Симо алфата има огромна предност до 86 км/ч. Во тој момент се изедначуваат и понатаму Мики има многу мала предност додека да стигнат до 140 км/ч, за потоа пак Симо да добие мала предност.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #15620 на: 17 Јуни 2015, 00:59:09 am »

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #15621 на: 17 Јуни 2015, 01:05:57 am »
Која зелена и сина? Најгорните? Ова со km/h не го сваќам  ;D
Прашањето ми беше, било да ја имам едната или другата кола редко кога ќе ја возам над 4500 врт. (5% од времето да речеме). Што да купам?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #15622 на: 17 Јуни 2015, 01:10:44 am »
бензинец... пошто дизел ако го возиш 5% од времето над 4500 обртаи, ке го стопиш и заебеш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #15623 на: 17 Јуни 2015, 07:13:15 am »
Симо ти со твојот бензинец возиш 60км/ч во 3 брзина. Јас со дизел 2.0 184 коња исто така. Стискам педала за гас до крај и во самиот старт дефинитивно те поминувам. Тоа е тоа, супериорноста во такви услови нема што да се дискутира. Дизелот како дизел има повеќе моќност на ниски обрати.  Нормално ти можеш да ставиш во втора и да се правиме сите тркачи ама филип мислам збори за реални услови.

Duel : Alfa Romeo 159 1750 TBI vs BMW 120 dA (F20)
Дури 16 коња помалку а разликите како да кажам....повеќе од очигледни.

За да е очигледно треба вака :)
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

извор:
http://f20.1addicts.com/forums/attachment.php?attachmentid=929481&stc=1&d=1382288579
http://vtech.pl/katalog/logo/Alfa_Romeo_Brera_1.75TBi_200CV_Chip_manual_2009r.jpg

edit: Да не ви ги обележев графите, гарант ќе речевте дека тој што ја намалува предноста на високи вртежи е бензинецот :)

Ова твоево е одлична споредба на двата мотори. За (негова)среќа, vlatko.klp има дуал клач 8степен аутоматик менувач, кој може да го искористи подобро потенцијалот на моторот во однос на 6 степен мануелен менувач. Нема збор, неговото возило е со супериорни перформанси, но тие доаѓаат пред се` од менувачот. На таа кола, 3та брзина врска си нема со 3тата брзина на мојата кола.

Сори за дабл пост. Ама за да биде појасно, подобро да стои вака.
Симо конкретно не зборував за 3 брзина и тој менувач од бмв. Се извинувам ако дошло до некаква забуна. Дај да не се правиме наивни. Значи ти си со твојот автомобил мануелен 6 степен менувач возиш 50км/ч во 3 брзина во град. Сакаш веднаш да претекнеш некој во најбрзо можно време и стигнеш до 75км/ч на пример. Јас со 2.0 тди 190кс во ауди а4 го правам тоа 102.5% побрзо од тебе односно за пократко време сум го престигнал автомобилот/автомобилите пред мене. Ти за да го имаш истото или подобро забрзување треба да ставиш на пример во 2 брзина. Знам дека тебе не ти е проблем тоа да ставиш во 2 брзина, но тоа не е поентата на разговорот. Барем никој тоа не го оспорува.

Друга работа, сега автоматиков на бмв пу пу неважи а од уста не го извадивте автоматикот кај алфата 2.4 и го споредувате цело време со твојот автомобил.  :)
Симо убаво си кажав јас дечкото не размислува што и како пишува, а ти тргна да му објаснуваш за спец. снага и стара и нова технологија. :)
Каде со вакви ќе тераш озбилна дискусија на форум, троловите си се приклучија еден на друг игнорирајќи ја најреалната споредба која можеше да се најде во која ќе бидат споредени само и САМО моторите.

Јас пак очекував дека некој од стручњациве кои паѓаат у несвест на Нм ќе ми разјасни зашто е тоа така како што е, ете и ќе тестираме заедно ако сакате, и на вага ќе одиме, се што сакате. Ептен ме интересира каде е проблемот, односно разликата.
Ти пак почна да пишуваш  :D Не издржа 2 страни и повторно почна да пишуваш прикаски. Читај и учи си. Твојата и на многумина тука слепост да воочат дека не се разговара кој агрегат е подобар побрз или незнам што, туку дека дизелот на пониски обртаи сакал неќел има повеќе торк. Затоа шлеперите и автобусите не се бензинци. Алергија ве фаќа па употребувате зборови како паѓаме во несвест на нм (торк) и такви некои глупости. Колку страни се испишаа на темава и пак неможе една цивилизирана дискусија да се направи од арогантни ликови како тебе. Затоа уште еднаш за твое добро воздржи се од пишување и научи како да комуницираш на едно повисоко ниво.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43928
  • Il Moderatore
« Одговори #15624 на: 17 Јуни 2015, 07:45:20 am »

Симо конкретно не зборував за 3 брзина и тој менувач од бмв. Се извинувам ако дошло до некаква забуна. Дај да не се правиме наивни. Значи ти си со твојот автомобил мануелен 6 степен менувач возиш 50км/ч во 3 брзина во град. Сакаш веднаш да претекнеш некој во најбрзо можно време и стигнеш до 75км/ч на пример. Јас со 2.0 тди 190кс во ауди а4 го правам тоа 102.5% побрзо од тебе односно за пократко време сум го престигнал автомобилот/автомобилите пред мене. Ти за да го имаш истото или подобро забрзување треба да ставиш на пример во 2 брзина. Знам дека тебе не ти е проблем тоа да ставиш во 2 брзина, но тоа не е поентата на разговорот. Барем никој тоа не го оспорува.

Друга работа, сега автоматиков на бмв пу пу неважи а од уста не го извадивте автоматикот кај алфата 2.4 и го споредувате цело време со твојот автомобил.  :)

Многу работи не ти се јасни очигледно, многу напамет зборување. Но добро, твое си е. 8 степен DSG, е тука за да го искористи максималниот потенцијал на моторот. Тоа не може да се случи со 6 степен мануелен, уште помалку со класичен аутоматик.
Видовме дека BMW 3 со моторот што го имаш ти во твојот кец, и мануелен 6 брзинец, има прилично изедначени перформанси во однос на 159 тби. Нијанси се во прашање
Баш ме занима ете, ауди А4 со 190кс. Белки ќе најдеш споредба.

Гледај ги само зелената и сината линија. Замисли дека двајцата се наоѓаат во пренос што ги носи на редлајн до 180km/h.

На Симо алфата има огромна предност до 86 км/ч. Во тој момент се изедначуваат и понатаму Мики има многу мала предност додека да стигнат до 140 км/ч, за потоа пак Симо да добие мала предност.

Моторите се многу слични по перформанси, предноста на ниски вртежи на бензинецот е солидна, она што јас мислам дека го успорува 159-ката на Cuore е автоматикот и тежината. Но битната работа е да се види дека сите оние што се колнат во Nm, торк и „лепење за седиште“, може и практично да видат дека значително поголемиот торк на дизелот не придонесува за подобри перформанси во однос на бензинецот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #15625 на: 17 Јуни 2015, 08:00:25 am »
Споредба за жал неможам да најдам сеуште, веројатно дека моторот е доста понов за разлика од овие другиве. Јас ти зборам за 6 степен мануелен менувач со 2.0 тди 190кс. Не гледам никакво напамет зборување. Гледам бројки и донесувам заклучок врз основа на тие бројки. Ако не е така, тогаш и ти зборуваш напамет и за жал повторно ја избегнуваш мојата поента.

Пасат или Ауди сеедно со тој мотор има 400нм од 1900 до 3300 обрати, за разлика од алфата која има исто така 400нм но почнуваат на 2000 обртаи а до колку неможам да најдам податок. Ако имаш, слободно сподели. Значи од старт таа разлика од 100 обртаи во град прават огромна разлика и тоа е она што зборувам. Ти за истото забрзување ќе ставиш еден степен подолу.

И нормално дека значително поголемиот торк не придонесува за подобри перформанси во однос на бензинецот. Работата е друга и сите си знаете, ама ај :)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #15626 на: 17 Јуни 2015, 08:16:32 am »
Проблемот е што нема една спортска патека, ги вадиме сите колите, без разлика дизел или бензин, правиме трак деј. Па да видиме колку е силен дизелот, колку е силен бензинецот.

На крајот гнетеме ладно пиво и споредуваме.  :)

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
« Одговори #15627 на: 17 Јуни 2015, 08:45:58 am »
Не ни имаме патека а ќе споредуваме на неа...

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43928
  • Il Moderatore
« Одговори #15628 на: 17 Јуни 2015, 09:44:29 am »
Споредба за жал неможам да најдам сеуште, веројатно дека моторот е доста понов за разлика од овие другиве. Јас ти зборам за 6 степен мануелен менувач со 2.0 тди 190кс. Не гледам никакво напамет зборување. Гледам бројки и донесувам заклучок врз основа на тие бројки. Ако не е така, тогаш и ти зборуваш напамет и за жал повторно ја избегнуваш мојата поента.

Пасат или Ауди сеедно со тој мотор има 400нм од 1900 до 3300 обрати, за разлика од алфата која има исто така 400нм но почнуваат на 2000 обртаи а до колку неможам да најдам податок. Ако имаш, слободно сподели. Значи од старт таа разлика од 100 обртаи во град прават огромна разлика и тоа е она што зборувам. Ти за истото забрзување ќе ставиш еден степен подолу.

И нормално дека значително поголемиот торк не придонесува за подобри перформанси во однос на бензинецот. Работата е друга и сите си знаете, ама ај :)

Да ги видиевме бројките споредбено, не ќе беше лошо....тогаш може да „не збориме на памет“. Да ги преклопиме кривите на торк.

100 обртаи разлика во развивање на максималниот торк ништо не значат. Ќе се изгубат во различни димензии на гуми, да не зборуваме за менувачки однос. Да видиме крива, да видиме како е до 1900 обртаи кај едниот и како е до 2000 обртаи кај другиот. Ако пасатот нема ништо до 1500 обртаи, а нагло крева торк до 1900, е полоша варијант отколку линеарно да крева од 1000 до 1900. Едно може да бидеш сигурен, дека на лер односно при 1000 обртаи (каде што турбото нема влијание), моторот со поголем капацитет има поголем торк.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #15629 на: 17 Јуни 2015, 09:58:28 am »
Баџанакот мој вероватно ке си купи Астра ГТЦ 1.9 дизел од 150 коња по моја препорака.
Имаше и други аута во игра али нормално дека мора да Опел ако сака да ми стапне во куќа. ;D