Автор Тема: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси  (Прочитано 577533 пати)

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20827
Одг: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси
« Одговори #1140 на: 11 Април 2017, 20:21:58 pm »
Се јавувам да закажам редовен сервис во Аутомобиле за Пунто дизел, се информирам за цена и не знам што ме натера му викам извини, какво уље ставате? 5w-40 ACEA A3/B4 ми вика, на Шел. Од кај бе мајсторе такво најдовте, нели треба да е Селениа и нели по сите можни спецификации и инструкции од Фиат треба да се стави 5w-30 ACEA C2? Што има врска ми вика, нема веќе Селениа од фабрика, од последниот сервис ти такво возиш, такво имаме, ок е, немаш гајле. Супер, а јас со полна доверба во нив, сум си пиел кафе на раат дур сум чекал сервис и сум бил убеден дека колата ми е средена по сите стандарди.

Колку што знам, ако Пунтото ти е со ДПФ, тогаш треба С2. Иначе А3/В4 би требало да си е сосема океј.

Селениа е под Петронас веќе подолго време. Не знам дали тоа им игра некаква улога или не. Башка, Шел ти ставаат, а не Приста Оил ебаго :)
« Последно менување: 11 Април 2017, 20:35:42 pm velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 248
« Одговори #1141 на: 11 Април 2017, 20:38:13 pm »
Се јавувам да закажам редовен сервис во Аутомобиле за Пунто дизел, се информирам за цена и не знам што ме натера му викам извини, какво уље ставате? 5w-40 ACEA A3/B4 ми вика, на Шел. Од кај бе мајсторе такво најдовте, нели треба да е Селениа и нели по сите можни спецификации и инструкции од Фиат треба да се стави 5w-30 ACEA C2? Што има врска ми вика, нема веќе Селениа од фабрика, од последниот сервис ти такво возиш, такво имаме, ок е, немаш гајле. Супер, а јас со полна доверба во нив, сум си пиел кафе на раат дур сум чекал сервис и сум бил убеден дека колата ми е средена по сите стандарди.

Колку што знам, ако Пунтото ти е со ДПФ, тогаш треба С2. Иначе А3/В4 си е сосема океј.

Селениа е под Петронас веќе подолго време. Не знам дали тоа им игра некаква улога или не. Башка, Шел ти ставаат, а не Приста Оил ебаго :)

Не знам како да дознаам дали е со ДПФ, се што прееска успеав да видам е дека е Еуро 4.

Присутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1142 на: 11 Април 2017, 20:46:23 pm »
Кој мотор, која година?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
« Одговори #1143 на: 11 Април 2017, 20:47:35 pm »
1.3 75 cv  2012 god

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1144 на: 11 Април 2017, 20:57:08 pm »
Интересно, сегде кај што проверив (Selenia, Liqui Moly, Motul), така вика, 5W-30 С2/С3, нигде не се спомиња А3/В4.

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
« Одговори #1145 на: 11 Април 2017, 21:13:47 pm »
Точно. Еве слика и упатството што вика. 5w-40 од Шел со C2 не постои колку што можам да видам по интернет.
Не знам дали да им ја однесам зошто ич не ми се замара со посебно купувани делови па да ги носам по локални мајстори, плус и плочки треба да менувам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44483
  • Il Moderatore
« Одговори #1146 на: 11 Април 2017, 21:20:21 pm »
Никад не знаеле АутоСК со уљата шо праат искрено ;D Уште кога сакаа на Stilo-то да ми стават Selenia 20K, а по спецификација требаше Selenia K или подоцна KPE.

Сега преминаа на Shell, што и не е така лоша варијанта, но пронајди си го препорачаното уље од Shell, и кажи им тоа да ти го стават во мотор. Во упатството ти пишува која FIAT-ова спецификација треба да задоволува уљето, веројатно нешто као FIAT  9.55535- S1.
Тоа е најбитното.
Оваа табела може да ти помогне да видиш кое Shell уље задоволува спецификација за твојата кола. http://shell.univarlubricants.se/wp-content/uploads/2014/07/Shell_Helix_Horizon_From_to_Folder_NO_7-korr-1.pdf

Или на сајтов: http://www.shell.com/motorist/find-the-right-oil.html

Ако ти понудиле (и ставиле) уље кое ја задоволува спецификацијата, немаш проблем. Во фактурата сигурно ти пишува и што уље ти шитнале.

Едит: Сега видов дека си пишал. Shell Hellix Ultra Professional AP-L ти ја задоволува спецификацијата.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
« Одговори #1147 на: 11 Април 2017, 21:35:25 pm »
Знам дека правото е Shell Hellix Ultra Professional AP-L проверив уште сабајле, само што господата го немаат. Само 5w-40 кое е со а3/b4 колку што јас можам да најдам, тоа го ставаат као демек без проблем.
« Последно менување: 11 Април 2017, 21:49:13 pm Ducky »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11839
  • Архитект

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44483
  • Il Moderatore
« Одговори #1149 на: 11 Април 2017, 21:46:56 pm »
Знам дека правото е Shell Hellix Ultra Professional AP-L проверив уште сабајле, само што господата го немаат. Имаат само 5w-40 кое е со а3/b4, кое си го ставаат као демек без проблем.
Барај си уље кое е соодветна замена за WR P.E. До пред нова година знам дека имаа WR P.E. пошто пријател мој правеше сервис на 2.4 JTDm со тоа уље. Ако сега немаат, не го прави сервисот кај нив. Или набави си од Фас Вас, па однеси им го, и кажи им со твое уље нека го направат сервисот.

Постои бе......

http://www.shell.co.uk/motorist/oils-lubricants/helix-for-cars/helix-fully-synthetic/shell-helix-ultra-professional-ap-l-5w-30.html

Ете, имало и поефтина варијанта :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SLY

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #1150 на: 11 Април 2017, 22:27:19 pm »
И јас го имам истото искуство со Аутомобиле ск, на ново Гранде Пунто 1.2 од прв сервис ми ставаа Selena gold 10w40 полусинтетика место Selena  kpe 5w40 фул син., препорачано во упатството за користење на возилото. Имав целосна доверба во овластениот сервис се додека не го проверив упатството. На мојата забелешка почнаа да ми раскажуваат приказни дека 10w40 било подобро за топли краишта како мк и дека 5w40 било многу тенко, течно како вода и полошо за мојата кола, ќе го трошела. Од тогаш немам влезено кај нив. Selena kpe воопшто го немаа во сервис , само Selena k. И голдот и к се ок масла ама тоа е друг муабет. Овластен сервис мора строго да се придржува до фабричките препораки, посебно кај новите возила или барем да го информира однапред потрошувачот за некаква отстапка.

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
« Одговори #1151 на: 11 Април 2017, 22:47:51 pm »
 osmica8 ова баш нигде не ми се појави, добро е штом има.  Ќе одам на закажаниот термин и ќе барам да видам дали е ова  уље, ако не е строго по спецификација, палам кола и бегам.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1152 на: 12 Април 2017, 09:02:14 am »
Земи си Пакело 5w-40 има и супер цена. Мислам е 2400денари за 5 литри.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
« Одговори #1153 на: 12 Април 2017, 09:34:27 am »
Се мислам, за мојата е 5w-30 acea c2 2800 5 литри.
Инаку ова што го најде osmica8 е c3, препорачано за бензинскиот мотор.
Ова е препорачаното од Шел, HELIX ULTRA PROFESSIONAL AP-L 5W­30 ACEA C2, PSA B71 2290. Meets the requirements of Fiat 9.55535S1
« Последно менување: 12 Април 2017, 09:40:26 am Ducky »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11839
  • Архитект
« Одговори #1154 на: 12 Април 2017, 10:34:37 am »
Истото е линкувано од мене... C2