Автор Тема: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси  (Прочитано 554119 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
Одг: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси
« Одговори #2220 на: 15 Февруари 2025, 11:25:28 am »
Mal servis vo avtonova e 8/9 iljadi ne bi trebalo da ima golema razlika

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3999
« Одговори #2221 на: 16 Февруари 2025, 08:15:57 am »
Koja godina e?1.5 bluehdi mozno e da javat problem so lanecot na bregasta, ako e so pogolema kilometraza ili e zameneto ili nikad nema ni da ima problem.
Ako e domashno proveri si go vo euroimpex.
Po forumi go imam precitano ova taka da nema pravila. Ima luge po 350 iljadi pominuvaat bez nikakvi maki.

Vo princip lanecot ne go menuvaat nego smenija kakvo maslo se stava. Go vozam istiot motor vo citroen. Generalno mnogu solidno motorce so 300nm
Фала за одговорот, корисно.
Година 2020, странско -Франција. 94000км поминати.

Кога купуваш кол есапиш ризик за правилно да постапиш. Во категоријата на проценка на ризик се земаат барем два параметри, едно е веројатноста да се случи некаков дефект тоа (може да е мала) и второ е ефектот од дефектот, што во случајов е тоталка на моторот.
Правила стриктно нема, има статистика. Така работи проценката на секој производител дали ќе ги отповика сите возила на свој трошок да им го оправи ова или ќе ги остави да помине гаранција па потоа кој кава среќа ќе си има.

За детали погледни на форум каде што има објаснување како да дознаеш дали си во ризичните категории и како изгледа поправката https://www.aircrossforums.co.uk/viewtopic.php?t=1225

Можеби ќе ти помогне да донесеш самиот одлука дали воопшто има ризик и дали ти си спремен да го прифатиш.

И да, изјавите од тип „другар еден помина 350к тера нема гајале“ и „кај брат ми у фирма 3 вакви рокнаа пред да извозат 60ккм“,не се соодветни за есапење на ризик, тие само ја експлоатираат емотивната и емпатиската состојба на секој нормален човек и нереалано ја подгреваат насоката на твојата одлука.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 355
« Одговори #2222 на: 16 Февруари 2025, 10:27:05 am »
Koja godina e?1.5 bluehdi mozno e da javat problem so lanecot na bregasta, ako e so pogolema kilometraza ili e zameneto ili nikad nema ni da ima problem.
Ako e domashno proveri si go vo euroimpex.
Po forumi go imam precitano ova taka da nema pravila. Ima luge po 350 iljadi pominuvaat bez nikakvi maki.

Vo princip lanecot ne go menuvaat nego smenija kakvo maslo se stava. Go vozam istiot motor vo citroen. Generalno mnogu solidno motorce so 300nm

Се менува. Од 7мм се става ланче од  8мм.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #2223 на: 16 Февруари 2025, 10:38:18 am »
Da beshe toa reshenie na site ke go smenea. Kas duri bev spremen sam da si platam da se smeni. go imam citano mnogu problemov ima i so 8mm so imale problem.

So promena na masloto od 0w-30 vo 5w i redovno odrzuvanje golemi se sansite da nema nikakov problem.
Eve kaj mene ke vidime kolku ke istera poshto ne planiram da ja smenam kolata.

Отсутен candrax

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
« Одговори #2224 на: 17 Февруари 2025, 19:20:36 pm »
Ај уште ова да прашам, посебно за земјаците ми од Кавадарци :) Добар сервис за француски коли? Посебно за Пежовци? За не дај боже ако рокне нешто битно да не мора до Скопје да јавам.
Имам искуство со два од нив ама до сега сум имал само германски машини: Ауди + Опел. Никогаш француз.
Фала!

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
« Одговори #2225 на: 18 Февруари 2025, 10:40:25 am »
Најдобро е сам да си купиш делови (барем знаеш што си купил) и само мајстор да ти ги замени. Секако ова доколку времето ти го дозволува тоа. Филтри сам да си набавиш по можност од странство се 1/3 од цената тука. На други делови исто 20 од 25% ценовна разлика. Работната рака кај нас е лудило ако реално збориме. 100 евра и више на саат земаат ако не се работи за мал сервис.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2226 на: 18 Февруари 2025, 10:50:34 am »
Шо мислите колкав фиксен трошок има салон за возила од рангот на ВВ, Тојота, Мерцедес, Бенве, Кија и слични? Колку чинат обуките за вработени, колку чини специјализираниот алат и илјада други сравки за да сервисот добие дозвола од брендот? Ќе го цитирам членот [mention]zlatkoa [/mention] не може и qрот до крај и душата у рај, треба да се плати овластениот третман.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
« Одговори #2227 на: 18 Февруари 2025, 11:00:39 am »
Шо мислите колкав фиксен трошок има салон за возила од рангот на ВВ, Тојота, Мерцедес, Бенве, Кија и слични? Колку чинат обуките за вработени, колку чини специјализираниот алат и илјада други сравки за да сервисот добие дозвола од брендот? Ќе го цитирам членот [mention]zlatkoa [/mention] не може и qрот до крај и душата у рај, треба да се плати овластениот третман.

Маржата за сервис во овластен салон е 70 до 75%, само толку ќе кажам. Ова не е рекала, казала туку цифра од документ.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2228 на: 18 Февруари 2025, 11:03:15 am »
Ако ти чини, ако не купи си делови од интернет и сам смени си ги. Во првиот случај тие ти гарантираат за деловите и сработеното, во вториот сам сноси си ги последиците. Квалитетот на афтер маркет деловите во мк е очаен, додека овластениот сервис не смее да импровизира.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #2229 на: 18 Февруари 2025, 11:13:23 am »
@MAPJAH Само овластените во Скопје ги пуштаат на обука, другите овластени од останатите градови во државата немаат доплатено, седат пред врата и наслушнуваат од знаењето. Затоа изгледа Скопје барем двапати поскапо во овластен наспроти останатите во државата.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #2230 на: 18 Февруари 2025, 11:20:36 am »
Од тие 15200 нека се 2800 за моторчето (1800 моторчето и 1000 работна рака). Тоа се пак 13400иш МКД за редовен сервис на 1.4 литарски бензинец.

Јас во октомври платив 13000МКД за редовниот сервис на М2ката, со ДВА филтри за воздух.

Не викам ништо, чисто за споредба.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2231 на: 18 Февруари 2025, 11:26:25 am »
Ај веќе кога му ја заебавме темава на човеков да ти вратам. Сите лиценцирани сервисери одат на обука за новите модели најчесто во странство, сетоа тоа кошта пари. Тие пари треба да се извадат на некој начин. Сервисер во овластен сервис во Делчево нема иста плата и трошкови за живот како тој во Скопје, исто и трошоците димензиите и обртот на сервисот нема да му е ист. Зошто доколку сервисерот е со исто знаење и стручност како и маалскиот мајстор секогаш кога се препорачува сервисер на форумов се нагласува дека тој и тој работел во овластен па си отворил сам? Пак ќе кажам, тој салон/сервис/гаранција/логистика на бренд кошта пари, тоа треба да се плати. Сите тие луѓе што таму ти се смешкаат, климатизираната просторија додека си ја чекаш колата, кафето што го пиеш, светлото, вифито, чистачката што ќе помине после тебе, сетоа тоа е многу скапо. Нема начин да кошта исто како со делови купени од аутодок и шверцани преку граница.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
« Одговори #2232 на: 18 Февруари 2025, 11:29:34 am »
Баш поради нашиот менталитет на "ако ти чини добро" стасавме на ова дереџе како држава. Што тогаш е таа фама со цените во маркет. Ако ти чини леб 100 денари купи, ако не трпи. 

Не е работата на кој што му чини, туку дека не стрижаат кај стасаат вкучително и овластени сервиси со 75% маржа. Ако еден филтер што го плаќаш 1.000 МКД има 75% маржа, значи истиот е купен со 570 денари плус маржата на тој што го продал, па види колку е квалитетен односно колку чини да се изработи. Нова кола салон и на 50.000 да и менуваш масло ќе издржи до 150.000 колку што им е гаранцијата, проблемот е после тоа. Ако се е екстра квалитетно и супер одржувано, откако ќе помине гаранцијата, тоа возило ќе треба барем уште 150.000 да се вози со редовно одржување, а не да почне да се расипува скоро се.

И друго, не за џабе сите сервисери во овластени салони, имаат приватен сервис дома.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #2233 на: 18 Февруари 2025, 11:30:38 am »
Сите тие луѓе што таму ти се смешкаат, климатизираната просторија додека си ја чекаш колата, кафето што го пиеш, светлото, вифито, чистачката што ќе помине после тебе, сетоа тоа е многу скапо. Нема начин да кошта исто како со делови купени од аутодок и шверцани преку граница.

Значи пак е заклучокот дека цената во голема мера не е ради квалитетот на деловите или експертизата. :)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #2234 на: 18 Февруари 2025, 11:38:44 am »
@MAPJAH Скопје друга просечна плата има за разлика од цела Македонија ? Чистачката што ќе чисти после мене и во Бт во сервисот и во Ск 23500 ќе земи на крајот од месецот. Тие 5-6 механичари шо работат долу , исто :)
Се е од бес, нашле зашле, ама на милион луѓе накрцани во еден град се е можно, сњ дуе има кој да му оди и да ги правда.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html