Автор Тема: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси  (Прочитано 480196 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
Sto ako e od bure?

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1316
Sto ako e od bure?
па може во бурето да се досипи х уље.некако немам поверење ако е во буре.
а во кантиче затворена тапа...исто е ама не е исто

п.с.ова дека сум имал лошо искуство со сервисот на мида.затоа вака реагирам.
однсена кола за промена на уље и филтер,вратена без промена на уљето/филтер.
ај на поверење,овластен сервис(нема да те заебат).
ама во случајот излегов заебан.
не дека сега пљукам по сервисот,еве нека ме викнат ќе им објаснам.се надевам дека дечкото,црниот што работел во мазда порано ќе биде фер и да им каже што виде со свои очи.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Ти секако нема да видиш дали кантичката има затворена тапа. Може и во кантичката да се тури

Отсутен maci

• Редовен
епа затоа,ако се толку фер и сакаат да имам доверба во сервисот,
кога ќе се менува уљето нека ме викнат на лице место да ја видам кантичката фабрички затворена и филтер нов, како го монитарат пред мене па тогаш ќе напишам убави зборови за нив.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
Sto ako e od bure?
па може во бурето да се досипи х уље.некако немам поверење ако е во буре.
а во кантиче затворена тапа...исто е ама не е исто

п.с.ова дека сум имал лошо искуство со сервисот на мида.затоа вака реагирам.
однсена кола за промена на уље,вратена без промена на уљето,ај на поверење,овластен сервис(нема да те заебат).
ама во случајот излегов заебан.
не дека сега пљукам по сервисот,еве нека ме викнат ќе им објаснам.се надевам дека дечкото,црниот што работел во мазда порано ќе биде фер и да им каже што виде со свои очи.

Кој беше моментот што те натера да помислиш дека маслото не е сменето? Дали филтерот беше сменет или не? Дали само бојата на маслото те натера да мислиш дека не е сменето масло? Колку километри помина откако се посомнева дека не ти е сменето маслото?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен maci

• Редовен
книшката не е до мене да ти пишам точни км,
ама ќе се потрудам да ти објаснам.
колата кога ја купив имаше поминато 2-3000 км,ама претходно стоена скоро година дена на плац и решив да сменам уље.
ја однесов да ми сменат во мида,ми ја враќаат вика сменето уље и филтер.си платив....
после кога дојде време да менувам(13000-15000) ја носам да ми сменат и случано доле тој дечкото што го спомнав ја вади шипката од уљето и гледа на шипката само на врвчето црно,одма му се смени фацата.не е можно на нова кола толку да троши уље.
значи јас сум возел цело време со првото уље и прв пат сум сменил на 13-15000км.друга логика нема.

се договоривме во меѓу време да проверувам дали ќе падне нивото под нормала ако падне да отидам да видат што е проблемот кај го губи уљето.
до сега проверувам и нема мрднато од нивото.ама уљето го сменија пред мене.

ова го имам прочитано тука на форумот од еден дечко што исто му се случило.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен mmm121

• Сениор
ако не си проверил после првиот сервис дека уљето не е сменето тогаш се друго е претпоставка од твоја страна. Неможеш да бидеш сигурен и никој неможеш да обвиниш. Не сакам ова да звучи како да бранам некого.

п.с Ти сакаш да кажеш дека 13-15 иљади км не си ја дигнал хаубата и шипката за уље?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14232
  • Пудингот на шоферството
Јас досега 5 пати во цел живот имам проверено масло.Додуша секогаш брат ми го правел тоа наместо мене,ама па на нова кола да провервам тоа никогаш.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен mmm121

• Сениор
а што ако е нова не треба да се проверува? Јас кога ја купив првото нешто кога ми ја предадоа ми покажаа како се отвара хауба и како се проверува уље и вода :D

Отсутен MecheTo

• Легенда
Да купам нова кола,последно нешто шо ќе ми падни на памет е да проверувам масло,антифриз и сл...

Отсутен mmm121

• Сениор
ништо не те кошта, а може да те спаси од нервози и маки.

Отсутен MecheTo

• Легенда
Точно така,ама табиет да го еам. :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
@maci, немам ништо со мида или против нив, ама во случајов, не би можел да заклучам дека не ти смениле масло, поготово после (повеќе од) 10.000 поминати км. Нова кола, знае да потроши повеќе првите неколку илјади километри, тоа го пишува во сите (или претежно во сите) упатства, за потоа потрошувачката да се стабилизира. Ако они решиле да ризикуваат гаранција, пошто верувам дека со толку мала километража колата имала гаранција за 50-60е, тогаш бизнис планот им е многу лош.
Не е ОК со вакви претпоставки и квази докази, одма да напаѓаш. Едно е да изразиш сомнеж, и следниот пат да си бараш тоа што си бараш, а друго е да обвинуваш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Си имаат таква навика салоните, пример фирмата ми е помеѓу метро и вива, пежо експерт оставен на редовен сервис во еуроимпекс на 500 метара - звонат  готово е дојдете да го земете од редовен сервис, го зимаме паркираме во фирма и следното палење компјутерот свири уље нема, проверуваме под минимумот уљето и старото уље оставено само филтерот сменет.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
Мене ми се деси истото ко на @maci, на прв сервис со поминати 8.500км не ми беше променето уљето а ми беше наплатено. Кај дедото (пред 6-7 год) на мондеото и фиестата платени, а не сменети, водна пумпа, дискови, плочки. Уште ги чува фактурите, ама џабе. Задњи пут кога бев во ми-да пред година дена лично слушнав како сервисерот го прашува надредениот да му сменам уље или само да го пишам, а одговорот веќе го знаете. Според мене ми-да тешко дека во скоро време ќе си го поправат имиџот за сервисот.