Автор Тема: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси  (Прочитано 557457 пати)

Отсутен Azriel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 694
Одг: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси
« Одговори #1275 на: 23 Август 2017, 13:19:22 pm »
Decki, kade tocno se naogja servisot za VW kaj benzinskata Top Trejd vo Zlokukjani? Ako moze nekoj fiksen broj da pise. Na mobilen 1 mesec mi se javuva mejli.

Fala :)
Seat Leon 1.4 TSI

Присутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1276 на: 23 Август 2017, 13:32:47 pm »

фиксен немам

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #1277 на: 23 Август 2017, 21:21:15 pm »
Spored muabetive samo maslo da menuvas vo Skopje mozes da se isturis od rabota.Drugo ne ti treba.Bravos.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 277
« Одговори #1278 на: 30 Август 2017, 12:12:14 pm »
Не ми работи свирката. 60 до 80 евра ми бараат за да ми ја сменат лентата. Ок е цената или може да се пројде поефтино?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
« Одговори #1279 на: 09 Октомври 2017, 15:21:36 pm »
Убаво е целото видео да се изгледа.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #1280 на: 09 Октомври 2017, 22:23:43 pm »
Убаво е целото видео да се изгледа.

А-ууууу јеботе!
Ама изгледа Канадава има и доста така понаивни луѓе што веднаш загризуваат на јадицава.

Ме прави среќен тоа што кај нас не сум го јадел на овој начин.
Замисли, напротив - кога бев првпат во Порше/Шкода со мисла дека имам проблем со акумулатор, всушност било само порака за редовен сервис.
Младичот место да ми рече да сервисирам веднаш, само кажа "можеш да возиш и уште 5.000км ако сакаш, додека не видиш сигнал за дефект, ова ти се појавува затоа што поминала 1 година од последниот". :]
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1281 на: 10 Октомври 2017, 07:55:04 am »
Јас мислам дека ова го има и кај нас до некој степен т.е. во поблага форма, и во официјален сервис и во локална гаража. Почнувајќи од менување масло на 10.000 па сега читам дури и 7.000 некаде, менување филтри за гориво прерано, менување ребраст каиш некогаш на дупло помала километража од таа што препорачал производителот.  Истото може и кај нас да се каже, абе боље ќе сменам порано да знаам раат ќе сум од кај знаеш може се да се случи. Истата тактика е и на видеото.

Разликава во Канада што многу од вработените во сервиси си работат на % и на еден начин он само пробува максимално да ти продаде нешто на сметка на клиентите. Ги заболе нив дали требало или не требало нешто да се менува. Затоа најпаметно фискна плата ама да е солидна и нема вакви глупости да се дешаваат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1282 на: 10 Октомври 2017, 08:24:35 am »
Таму имаат многу вишок средства и полесно ги даваат парите.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #1283 на: 12 Октомври 2017, 16:13:31 pm »
Јас мислам дека ова го има и кај нас до некој степен т.е. во поблага форма, и во официјален сервис и во локална гаража. Почнувајќи од менување масло на 10.000 па сега читам дури и 7.000 некаде, менување филтри за гориво прерано, менување ребраст каиш некогаш на дупло помала километража од таа што препорачал производителот.  Истото може и кај нас да се каже, абе боље ќе сменам порано да знаам раат ќе сум од кај знаеш може се да се случи. Истата тактика е и на видеото.

Разликава во Канада што многу од вработените во сервиси си работат на % и на еден начин он само пробува максимално да ти продаде нешто на сметка на клиентите. Ги заболе нив дали требало или не требало нешто да се менува. Затоа најпаметно фискна плата ама да е солидна и нема вакви глупости да се дешаваат.

btw longlife na 2 god/20-30.000km e preporaka

bas me interesira koj proizvoditel vika na 7-10k???
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1284 на: 13 Октомври 2017, 07:32:10 am »
Па тоа го велам. Производител не го вели тоа. Локални мајсторичиња и официјални дилери во Македонија ти викаат на 10.000 дојди за промена зошто гаранцијата нема да ти важи. Класичен рекет.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #1285 на: 13 Октомври 2017, 11:05:15 am »
Сервисниот интервал за секоја земја го одредува принципалот, а не дилерот и се базира на неколку различни параметри. На пример, VW налага во Македонија филтерот за нафта да се менува на секој втор сервис. Јас ќе почнам на секој сервис да го менувам. А никој нема да ти направи проблем ако отидеш рецимо на 12.000 наместо на 10.000.

Плус, 10.000 км годишно е некој просек (или да речеме нијанса под просек) за македонски возач, а генерално возиме низ град, во тргни-застани. Интервалот е сосема во ред. Да видиш како изгледа филтер за воздух сменет на 10-12.000 км со секојдневно возење низ Скопје, ќе се изненадиш. Као цигла е.

Мене сервис на 10.000 км не ми е пречеста работа, особено бидејќи возам низ град. Да возев на отворено и да правам 30-40.000 годишно, да, ќе ми прави разлика.

Стварно не разбирам како луѓе даваат 15-20к за возило, и многу им е еднаш годишно да дадат 150-200 евра за сервис, со што ќе гарантираат подолг животен век на колата.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #1286 на: 13 Октомври 2017, 11:12:48 am »
Држи вода ова на Зеро..

Јас во Швајцарија го возам голфот цела година, отворам хауба и моторот чист како што го купив. Се провозев низ Македонија месец дена и се зачудив кога отворив хауба после тоа.
Се беше прашина два прсти. Претпоставувам истото им се дешава и на филтрите.

Така да, Волксваген дава 30к км за сервис во Германија и во други почисти земји, што кај нас не е уопште валидно.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1287 на: 13 Октомври 2017, 11:21:12 am »
Мислам дека не постојат луѓе во Македонија што даваат толку пари за ново возило а не го сервисираат на време. Самата гаранција го налага тоа. Сервисен интервал за проста работа како промена на уље и филтер за уље да речеме дека во запад е на 30.000 а и во самото упатство пишува при такви и такви услови (старт стоп, угорници, влечење приколка итн) тој интервал може да биде на 15.000. А работата е што со варијабилен интервал самиот компјутер одредува врз база на возењето (кратки вожњи, незагреан мотор) да го скрати интервалот на пола.
Значи едно е 15.000 а друго е 10.000. Направи математика со 10 идења на сервис и многу работи ќе станат јасни.

Ти возиш во Скопје претежно. Можеби некој како со твое возило вози во Македонија просечно 30.000 на отворено и 20% од тоа во Скопје. И тој ќе треба три пати во годината заради гаранција да фрла пари за џабе. Тоа ми е поентата.

Нема ништо лошо да смениш уље на 10.000 исто како што нема ништо лошо да го смениш и на 5.000 и на 2.000 и на 15.000. Ама прави голема разлика по џепот.

Промена на ребраст да речеме ако е пропишана на 140.000 или 10 години кај нас ќе ти речат дојди на 80.000 или 100.000. И демек теба да ти е мирна главата ќе отидеш и ќе ги фрлиш парите. Нели, нема ништо лошо...

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9230
« Одговори #1288 на: 13 Октомври 2017, 13:18:57 pm »
па гаранцијата на VW е 2 години, така да после има многу кои си тргаат на свој пат и сервисен план...

јас ибицата после 2 години прекинав да ја носам во Кадис, до тогаш имав 2 сервиси. Ама си ја отворив сервисната книшка со планот и што пишува тоа си сменив.

После тоа наизменично големите и побитни сервиси ги имам правено во Порше и Кадис пак по книшката е не по ја оставам колата и види дали има нешто за мењање

За Скопје е многу точно тоа што го пишува Зеро, посебно филтрите нема што да се штеди.

Многу ми се допадна што на Елантрата севисен интервал е 15к наместо 10. И така годишно правам по 18-20к од кои 90% отворено, мислам дека и на 20к да ја однесам нема мака да има со моите релации на возење

Отсутен icemann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 679
« Одговори #1289 на: 17 Октомври 2017, 13:22:59 pm »
Хм, дечките што се позади Топ Трејд бензинската према Злокуќани.

има некој линк од ова топ трејд.. некој искуство со ова? имаат машина за мењање или рачно?