Автор Тема: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации  (Прочитано 170538 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30648
    • CARclub.mk
Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации
« Одговори #900 на: 20 Мај 2026, 20:01:41 pm »
@FiLo - Никој не е 100% сконцентриран 100% од времето. Баш за тие ситуации се овие системи. И нивното постоење и (активно или пасивно, во зависност од системот) користење не те прави полош возач.

Темпомат (било каков) е благодет. Значително го олеснува патувањето. Исто како што сензори и камери го олеснуваат паркирањето. Не ми требаат-требаат. Ама сакам да ги имам. Зошто да не ми е полесен животот?
« Последно менување: 20 Мај 2026, 20:15:22 pm zeroSignal »

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7148
« Одговори #901 на: 21 Мај 2026, 07:15:48 am »
Се сложувам, не дека не би користел и јас темпомат ако го имам, ама фокусот сепак би ми бил напред.

Многупати во кола кога сме се возеле, сопатникот ми збори, јас го слушам номрално додека разговараме, и ми вели ама ти не ме слушаш.
Велам те слушам, само фокусот го држам напред на патот додека возиме, а не главата свртена.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6313
« Одговори #902 на: 21 Мај 2026, 08:42:50 am »
Проблемот со сите системи за “безбедност” што идат после темпоматот во денешницата е, што сакаш неќеш ќе ти тупнат 5-6 илјади евра ако не и повеќе вметнати во сериската опрема на колата. Во меѓувреме ќе ти ја испорачаат со 15ки Линглонг екомкаксплус и петокрак челичен бандаш сокриен со раткапна да личи на алумински.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3441
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #903 на: 21 Мај 2026, 08:51:52 am »
Сериозно преферираш алуминиумски бандаж пред безбедносна опрема?

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6313
« Одговори #904 на: 21 Мај 2026, 09:24:51 am »
Убав збор тој преферирам. Да убаво е човек да може да преферира со опремата на возилото што го плаќа од сопствен џеб. Јас преферирам возилото да ми има адроид ауто/карплеј и темпомат, друго не преферирам да ми бутаат со сила.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3441
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #905 на: 21 Мај 2026, 09:34:01 am »
Значи несакаш да даваш пари за радари и слично ама екран да си чепкаш додека возиш нема проблем ќе се плати. Малку себично кон останатите учесници во сообраќајот.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15149
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #906 на: 21 Мај 2026, 11:43:19 am »
Сериозно преферираш алуминиумски бандаж пред безбедносна опрема?
Ова некако ми личи на тоа да тие што немаат возило со ACC се себични и не водат грижа за својата и туѓата безбедност.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30648
    • CARclub.mk
« Одговори #907 на: 21 Мај 2026, 14:48:44 pm »
Се сложувам, не дека не би користел и јас темпомат ако го имам, ама фокусот сепак би ми бил напред.

Многупати во кола кога сме се возеле, сопатникот ми збори, јас го слушам номрално додека разговараме, и ми вели ама ти не ме слушаш.
Велам те слушам, само фокусот го држам напред на патот додека возиме, а не главата свртена.

Фокусот секако дека е напред. Користење темпомат (или адаптивен темпомат) не значи дека вози колата место тебе или дека можеш да не обрнуваш внимание. Погрешно си разбрал, ако си разбрал дека е така. И темпоматот се исклучува на најмало притискање на педала за гас или кочница. Колата не „вози место тебе“ - едноставно ти помага во ситуации кога на долги релации треба да држиш гас - да не држиш гас.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2033
« Одговори #908 на: 21 Мај 2026, 21:03:28 pm »
Во 08.30 тргнав од Велес до Волос, еден ручек таму и се вратив во Велес во 18.00 со извозени 720км, возено цел пат со адаптивен темпомат на 130-140 и lane keep assist. Рацете на волан, релаксирана седечка позиција, не го осетив патот. Системите за безбедност се најдобра можна работа да се имаат на колата, ако не ти требаат можеш да ги изгасиш, ама сигурно нема.

Штом татко ми се научи да вози со темпомат и сфати дека е добро и убаво со него, а беше најголем противник, не постои никој што нема да му биде подобро.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4614
« Одговори #909 на: 21 Мај 2026, 21:06:44 pm »
Господска работа е темпоматот, поготово за на долги автопатишта, ногата како нова ќе биде :) Го увидов ова за Велигден, имав рентано форд фокус со темпомат, супер работа, многу корисна и за камери

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15149
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #910 на: 21 Мај 2026, 21:13:41 pm »
Адаптивниот знае да е напорен посебно кога има голема фрекфенција на возила барем мене ми е така,а кога сообраќајот е растеретен и флуиден е благодет.Македонија за сат и пол се стига од еден до друг крај така да таму и врата да фали на колата не а да осети во толкав пат. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2033
« Одговори #911 на: 21 Мај 2026, 22:10:14 pm »
Адаптивниот знае да е напорен посебно кога има голема фрекфенција на возила барем мене ми е така,а кога сообраќајот е растеретен и флуиден е благодет.Македонија за сат и пол се стига од еден до друг крај така да таму и врата да фали на колата не а да осети во толкав пат. ;D
Да, знае да биде особено кога ќе види возило далеку пред тебе и ќе земе да кочи, ама тогаш превземаш во свои раце и решен проблем :)

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • French diamond
Најјаки ми се тие со адаптивен наместен на 500м растојание од тој пред него, па го чекаш да претица и чекаш и чекаш и на крај го сечиш па нека го лупни носот во воланот ко е глуп ко коњ.