Автор Тема: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации  (Прочитано 139457 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации
« Одговори #780 на: 08 Април 2024, 08:59:22 am »
Него сакам да сменам метлички за шофершајбна. Мислам дека овие веќе не ги бива. Совет кај да најдам подобри?

Супер идеја за МТАГ
Печатам се во врска со вињетите
Оникс обавезно

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #781 на: 08 Април 2024, 09:03:38 am »
Многу се стресираш за такво малечко патување со релативно нова кола. Само бензин и гас!! Носи си кеш пари и пасошот да не го заборавиш.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #782 на: 08 Април 2024, 09:05:20 am »
Него сакам да сменам метлички за шофершајбна. Мислам дека овие веќе не ги бива. Совет кај да најдам подобри?

Супер идеја за МТАГ
Печатам се во врска со вињетите
Оникс обавезно

Нарачај му на Андреј нови оригинал, подобри нема ја мислам од оригинал, а и нема да те коштаат многу.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #783 на: 08 Април 2024, 09:17:12 am »
Брисачи БисОил Бош се знае.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #784 на: 08 Април 2024, 15:27:56 pm »
Многу се стресираш за такво малечко патување со релативно нова кола. Само бензин и гас!! Носи си кеш пари и пасошот да не го заборавиш.

Не, веќе возачката метличка не ми брка работа, ме нервира. Остава трага на пребришување. Иначе, тоа е планот. Ич не се замарам реално.

Онака основни работи што нели треба да се направат и ете совет за граничен премин подобар да не дремам со саати, такви некои хакови.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #785 на: 08 Април 2024, 16:52:17 pm »
За натака ќе си провериш гужва на граница Србија - Хрватска на Бајаково преку https://m.hak.hr/kamera.asp?g=2&k=1, ако има гужва оди преку Товарник (исто имаш камери).

Незнам дали на граница Хрватска - Словенија сеуште има полициска контрола (иско е Шенген воведоа контроли), ако има гужва заобиколуваш малиот премин кај Брегана и тоа е тоа, нагоре шибаш без проблем.

Патарини можеш кеш или картица, само ќе пратиш на која рампа влегуваш по таблите. Вињета онлајн од официјалните сајтови.

Препорака за Бош метлици и од мене.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
« Одговори #786 на: 08 Април 2024, 17:02:14 pm »
За натака ќе си провериш гужва на граница Србија - Хрватска на Бајаково преку https://m.hak.hr/kamera.asp?g=2&k=1, ако има гужва оди преку Товарник (исто имаш камери).

Незнам дали на граница Хрватска - Словенија сеуште има полициска контрола (иско е Шенген воведоа контроли), ако има гужва заобиколуваш малиот премин кај Брегана и тоа е тоа, нагоре шибаш без проблем.

Патарини можеш кеш или картица, само ќе пратиш на која рампа влегуваш по таблите. Вињета онлајн од официјалните сајтови.

Препорака за Бош метлици и од мене.
Ја еднаш преку Богојево зацепав. 10 мин на граница чекав. 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #787 на: 08 Април 2024, 19:22:04 pm »
Стај си интернет и гас. Ако пак не си врзан со време, ако има изгледи за гужва цепаш Илок/Бачка Паланка/Вуковар/Винковци.... Таман и некој ручек да истераш низ Србија. Од таму преку Жупања гаааас па или Брегана или ако си ептен авантурист преку Ријека се убацуваш у Словенија. Па у Ријека исто убав ручек да си истераш.. Па преку Козина цепаш накај Љубљана/Крањ/Блед и ако не ти се плаќа тунел на Караванките цепаш преку Лојбел граден од логораши под нацистите и од таму се пушташ по феноменален пат до Клагенфурт на езерото.

Од таму цепаш по А11/А10 Тауернаутобан правец Залцбург.... После преку Германија/Регензбург за Прага. Таму обавезно два три дена да се лока ждере и шета. После назад преку Брно за Виена... А кога си во Виена, цепај и Братислава. Па после Нови Сад курци палци... Има еден куп локални премини кадешо нема никој/нема гужва...

Вака по сеќавање, ако отворам карта ептен ќе биде голема и широка. Ама пак ќе ти кажам, нова кола имаш... Само бензин и гаааас.... И вози по пропис во Австрија.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #788 на: 08 Април 2024, 19:53:46 pm »
Стај си Waze да не се стресираш ептен за камерите, али у Австрија секако да си пазиш. Вињети види си онлајн, само имај на ум дека за Австрија мора да ја земеш најкасно 14 дена пред да возиш по нивните патишта, заради заштита на потрошувачи, демек да не сакаш да ја откажеш (вака беше во 2021ва, ептен безвезе). А можеш и на влез у Аустрија да ја купиш, а прашај можда може и на влез во Словенија да земеш и за двете држави. За гранични премини ако имаш интернет е лесно, ќе си видиш на google maps и на камери ако има.
Пошто имаш нова кола, верувам уште под гаранција, види дали имаш и мобилна гаранција или како и да е точно, мислам со тоа нема да ти треба асистенција на пат, ама провери ги условите најдобро.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #789 на: 08 Април 2024, 19:57:57 pm »
Na malite premini se pominuva li so MK pasos?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #790 на: 08 Април 2024, 20:29:30 pm »
Нормално дека да. Македонскиот пасош е ОК за патување по Европа и светот. Тоа што политикантите се затуцани и нас не дупат во здрав мозок е друг муабет.

Словенечка вињета си купувам онлајн. Мн им е добра страницата. Уствари си ја купувам кога пијам кафе/го мочам во Австрија/Хрвартска во зависност од кој правец патувам. А Австриска, директ се зема на Караванки на рампата од словенечка страна кога плаќаш тунеларина. За Чешка?словачка исто може онлајн од нивните портали да се купи.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #791 на: 08 Април 2024, 20:49:50 pm »
Имаш апликација BorderWatcher за телефон, симни и цепај.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #792 на: 08 Април 2024, 21:05:02 pm »
Нормално дека да. Македонскиот пасош е ОК за патување по Европа и светот. Тоа што политикантите се затуцани и нас не дупат во здрав мозок е друг муабет.

Словенечка вињета си купувам онлајн. Мн им е добра страницата. Уствари си ја купувам кога пијам кафе/го мочам во Австрија/Хрвартска во зависност од кој правец патувам. А Австриска, директ се зема на Караванки на рампата од словенечка страна кога плаќаш тунеларина. За Чешка?словачка исто може онлајн од нивните портали да се купи.
Deka muabeti sum slusal kao na malive(selski) premini nemozelo. Samo za lokal naselenie bla bla

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #793 на: 08 Април 2024, 22:22:58 pm »
Тоа мислам беше за време корона, не можеше баш секаде да се помине, и не само со МК пасош, туку за сите беше така.
Добро што спомна Луки за Чешка дека треба вињета, ќе си цепав така. Швајцарците исто имаат добар онлајн систем за купување вињети.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #794 на: 08 Април 2024, 22:59:14 pm »

Deka muabeti sum slusal kao na malive(selski) premini nemozelo. Samo za lokal naselenie bla bla

До пред да влезе Хрватска во Шенген беше така. Сега се поминува без застанување, рампи се отворени и нема никој. Често одам за Птуј и не ми се исплати да купувам вињета за 30km во Словенија, па ги користам таквите премини.