Автор Тема: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации  (Прочитано 130117 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
Одг:
« Одговори #450 на: 01 Октомври 2016, 11:51:33 am »
Како интернет експлорер. :) :) Добар е за да симнеш асален браузер. ;) ;) ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации
« Одговори #451 на: 01 Октомври 2016, 12:12:12 pm »
Ќе повторам, кој е заинтересиран, нека ми пише ќе се повозиме.
Ти будала си, да си трошиш бензин џабе.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #452 на: 01 Октомври 2016, 12:48:42 pm »
Тоа е, Македонија економски лидер, платите плафон, треба да си будала Спарк да возиш :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43936
  • Il Moderatore
« Одговори #453 на: 01 Октомври 2016, 13:54:20 pm »
Никој не ги коментира можностите. Ама па, кој што има можност едвај спарк да купи, зошто би идел до Владивосток со истиот?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1792
« Одговори #454 на: 01 Октомври 2016, 17:34:10 pm »
Никој не ги коментира можностите. Ама па, кој што има можност едвај спарк да купи, зошто би идел до Владивосток со истиот?

Бачко кој можности бе? Ја рецимо Спаркот си го купив нов за 7000 евра од салон. Пола од познавачиве возат канти од 1500-1800 евра и ме убедуваат дека сум згрешил. Па уште едвај еј.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #455 на: 01 Октомври 2016, 17:48:39 pm »
Не разбирам што се вреѓаш. Ти веруваш дека си направил вистински избор за твоите 7000, ама тоа не значи дека спаркот е кола која е удобна, или која барем ги задоволува критериумите што ги наведов кои мене би ми биле потребни за до Владивосток. За оверлендинг праиме муабет. Треба да поминеш десет дена по 12 саати во возилото за да стигнеш. Евентуално треба и да се вратиш.

Некој има можност на ново да купи Спарк, некој има можност за тие пари да купи одличен Митсубиши лансер на старо, и да му останат 500е... Кој како ќе си одлучи. Ако треба до Владивосток да одам, и ако буџетот за кола ми е 7000е, ја би го земал Лансерот на Велештрумф без око да ми трепне, спарк не би ни погледнал.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #456 на: 01 Октомври 2016, 18:13:55 pm »
Dosta go vregate sparkot kolata e izmislena za vo grad. 99,5 nema da trgnete nakaj Vladivostok 80% ne proagate povise od 200 km so edno sednuvanje ako ne trgnete nakaj halkidiki.
Sparkot e zkon kolice za niz Skopje. E malce e malecko za otvoren pat ali pak vrsi rabota i se stiga.
Koga treba poveke kilometri da svrtam niz sk iskacam so sparkot i 80 posto mi e polesno. Koga vlagam u klinika so alfata smrt.... slabo vrti pogolema trgni 500 puti ke zamirisa lamela  mesto tesko ... so Sparkot pickin dim.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #457 на: 01 Октомври 2016, 18:23:16 pm »
Не разбирам што се вреѓаш. Ти веруваш дека си направил вистински избор за твоите 7000, ама тоа не значи дека спаркот е кола која е удобна, или која барем ги задоволува критериумите што ги наведов кои мене би ми биле потребни за до Владивосток. За оверлендинг праиме муабет.

Остај ги ти километрите. На Ск-Вв гледај како на 40 дена по 6-8 саата позади волан (толку отприлика искача со возење по знаци)

Ако можеа стоќецови да ја параат Африка или спачеци од европа до килиманџаро - може и Спарк по нов, мазен асфалт до Владивосток. Да не издржам 8 саати треба некоја ептен хард-кор неудобна кола да биде, а спарк не е таква.

Знам, ова не е аргумент за удобноста на Спарк, но - како што исправно забележа Bravo - многу други коли (постари) би биле полош избор.

Спарк си е екстра, само ако нема повеќе од двајца унутра и ако можеш убаво да го оптегнеш седиштето. Кола ко и секоја друга (во рамки на мала толеранција). Удобноста СИГУРНО не е ден-и-ноќ разлика од некоја астра или пунто. Има, но не толкава огромна ко што ја зборите.

(да не рипнат одма се паметњаковичи, не викам дека од сите аспекти спарк е скоро исто ко пунто, зборам САМО за удобноста и колку време ќе издржи човек пред да му прекурчи._

Дај ми исправен и стегнат спарк со клима - утре тргам.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #458 на: 01 Октомври 2016, 18:32:58 pm »
Тоа со стокецевите и спачеците, ги викале експедиции на времето, не оверлендинг :)
Веројатно има и полош избор од Спарк, ама зошто да одиме во тој правец? Убаво тргнавме во вистинскиот. Лада 110 со променета електрика и седишта, и се` што е подобро од тоа. А не што е полошо. Ете, имаше идеи мерц 124, аудито пред некоја страна не беше лошо, дури и за преспивање може да се прилагоди, итн.. Зошто ако веќе го размишљам тој пат, да ја изберам најлошата варијанта за патување?

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #459 на: 01 Октомври 2016, 18:46:35 pm »
Тоа со стокецевите и спачеците, ги викале експедиции на времето, не оверлендинг :)
Веројатно има и полош избор од Спарк, ама зошто да одиме во тој правец? Убаво тргнавме во вистинскиот. Лада 110 со променета електрика и седишта, и се` што е подобро од тоа. А не што е полошо. Ете, имаше идеи мерц 124, аудито пред некоја страна не беше лошо, дури и за преспивање може да се прилагоди, итн.. Зошто ако веќе го размишљам тој пат, да ја изберам најлошата варијанта за патување?

У контекст на "едвај" уше една споредба да ти напраам

Ти си сакал 159ка така? Ама си немал да ја купиш нова па твоите "едвај" спечалени 15000 евра си ги дал за кола која 5 години некој ја јачал и ја уживал. Ти "едвај" си купил 159ка со 200 коња. Ја рецимо немав илузии што можам да добијам за моите пари и затоа отидов да го купам тоа што во моментот можам да си го дозволам. Ја купив Спарк по пуна цена без илузии.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #460 на: 01 Октомври 2016, 18:54:40 pm »
Добро, може сум згрешил што не земав нов спарк, наместо половна 159-ка со 200кс.. Еве, ветувам ќе размислам на таа тема...

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #461 на: 01 Октомври 2016, 18:56:36 pm »
Добро, може сум згрешил што не земав нов спарк, наместо половна 159-ка со 200кс.. Еве, ветувам ќе размислам на таа тема...

Дај боже следната да ти биде нова со 300кс.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #462 на: 01 Октомври 2016, 19:00:15 pm »
Дај боже следната кола да ти биде некоја по ќејф, па макар и некоја година извозена.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #463 на: 01 Октомври 2016, 19:27:53 pm »
Дај боже следната кола да ти биде некоја по ќејф, па макар и некоја година извозена.
Ќе биде. На пролет. Пак нова.

Присутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16735
  • Keep it 100
« Одговори #464 на: 01 Октомври 2016, 20:31:07 pm »
Си има зошто Спарк беше најефтина нова кола од сите на пазарот.