Автор Тема: Што може да ви се случи при купување половен автомобил  (Прочитано 22269 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
И после ми вика некој, колата ти е без клима и без АБС, а ја цениш како овие што имаат и клима и абс и се на неа...
Викам иди купи си ја...И после не ми плачи..
Тоа ти е, од вчера со дупла двојка одел а сеа сака клима и абс, и тоа за џабе..
Глупи се тие што ги продаваат колите толку ефтино...ама ај...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Mene ne mi znaci klima i ABS. I bez edno i bez drugo mozam duri i mi e poeftino za servis pomalce ima sto da se zezne i ostavi na pat.
Bez elektrika na stakla mi e super (ne mi smeta) - duri i bez servo ne bi mi smetalo.

Celta mi e najeftino odrzuvanje i posocuvan motor.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Милиони гермаци жртви на превара:

GOTOVO trećina svih polovnih automobila prodanih u Njemačkoj povezana je s prijevarama beskrupuloznih trgovaca koji manipuliraju brojače prijeđenih kilometara i varaju kupce kojima naplaćuju veće iznose za tobože manju kilometražu, objavio je njemački autoklub ADAC.

Kupci automobila česte su žrtve prijevare s kilometražom, što se teško otkriva posebice ako su manipulirani i dokumenti vozila, upozorava ADAC.

Prema informacijama kluba, posebno su pogodni za manipuliranje automobili proizvedeni nakon 2000. godine, kad su mehanički brojači prijeđenih kilometara zamijenjeni digitalnima.

Naprave za resetiranje brojača prijeđenih kilometara mogu se nabaviti za manje od 10.000 eura, a brojač je moguće manipulirati u roku od 30 sekundi, tvrdi ADAC. U međuvremenu, na tržištu se mogu kupiti i jeftiniji uređaji iz Kine.

U Muenchenu upravo traje suđenje trgovcu automobilima optuženom da je manipulirao brojače prijeđenih kilometara na desetcima luksuznih talijanskih automobila. Prema optužnici, trgovac je jeftino kupovao vozila, manipulirao ih i zatim prodavao po višoj cijeni.

U Njemačkoj se godišnje prodaju milijuni rabljenih automobila, a poznat je slučaj otkriven 2011. u Muenchenu, kad je trgovac spustio kilometražu na jednom automobilu sa 700.000 na 150.000 kilometara.

Njemački zakon propisuje da trgovac mora uzeti natrag vozilo i vratiti novac kupcu ako on dokaže da je vozilo manipulirano.

ADAC savjetuje kupcima da pomno pregledaju automobil prije kupnje, posebno ako im se čini da kilometraža nije u skladu s općim stanjem vozila. Pokazatelji manipulacije mogu biti istrošena sjedala i tepisi u automobilu.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/milijuni-nijemaca-zrtve-prijevara-trecina-polovnih-automobila-s-manipuliranom-kilometrazom/756603.aspx

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
има некој изненаден од веста? :)

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
има некој изненаден од веста? :)
Nope,

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Pa ima kako moze da nema iznenaden. Mnogu lugje ne se informirani i mislat deka od Germanija kolite se so realna kilometraza. A problemot stanuva koga kolata e odjavena vo Germanija i e spremna za izvoz, togas mozes sto sakas da pravis so kilometrazata. Mora EU da vovede nekoja legislativa i naskoro da zapocne proces kade sto ova mora da se promeni, ova e kriminal!

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Ако ја пријавиш за извоз мора да извадиш цол табли

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Затоа кола од Белгија увоз само. :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Затоа кола од Белгија увоз само. :)

Оти Белгијците секое утро си го прават ова

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
У Белгија несмее да ти ја продаде колата без претходно да и направи сервис како што треба,ако има потреба и гуми и при примопредаја мора да се помине технички.
Убав закон си имаат они за таа работа,а за враќање км се одговара на суд.
2 коли досега купено од таму.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Не, оти белгијците си имаат едно убаво законче каде секое возило се води во централен регистар на државата, поточно во архивите на центрите за технички прегледи. Километража, забелешки, дефекти заради кои возилото е вратено од технички, и тако даље.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Истото го имаат и Швеѓаните. Можете само да внесете таблица и ќе добиете информација за возилото од километража до исправност.
Бесплатно е и е online.

EDIT: https://fordonsfraga.transportstyrelsen.se/fragapaannatfordon.aspx  Еве ви линк за шведска.

Интересни податоци се добиваат кога ќе прегледате огласи на Reklama5 :)

Не сум знаел и за Белгија.

Note to my self!

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Одг:
« Одговори #58 на: 26 Јуни 2014, 19:45:47 pm »
Istovo go ima vo Latvija kaj sto ziveam. No ima edna golema razlika. Primer passat od 2000 uvezen vo 2005 od Germanija so "150.000" km pominato. I ako resil sopstvenikot da go prodade vo 2014 :) (ili nekoj prevarant) ja vrakja kilometrazata i vika ima 200.000 km. Ti ja proveruvas kolata so tablicata online i gledas na posledniot tehnicki pregled kolata ima 580.000 pominato a toj ti ja prodava so 200.000
Ama lugjevo tuka mnogu ne se informirani za ova a iskreno i ne se zamaraat.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20211
Каде онлајн?