Автор Тема: Меѓународна Возачка Дозвола  (Прочитано 85087 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
Одг: Re: Одг: Re: Одг: Меѓународна Возачка Дозвола
« Одговори #120 на: 11 Јануари 2014, 10:58:00 am »
Така да можеме да бидеме цепачи и да глумиме судии и шварценегер или може да се обратиме во МВР или во други извори на право и да прочитаме што е пропишано.

No shit.

Интересно како тоа транзитираше од солење памет во рационално размислување, кога веќе ќе согледаш дека си се истресол, а не си бил у право.
Ne moram sekogas da sum vo pravo. Nema nisto cudno vo toa da izberam so koja doza na serioznost ke nastapam i koga ke ja smenam. A i pogresno e da rusis zid so glava kako sivonja. Forumot e zatoa tuka za da ima konstruktivna diskusija a ne da se merat jajca ili inaeti. Ti znaes kako e da se treskaat stvari cisto od od inaet i po nikoja cena ne se priznava greska ili pogresna percepcija.

Taka da ete ti. Vo nas zakon pisuva deka treba megjunarodna dozvola a retko koj ke ti ja pobara, barem od moe a i tugji iskustva. Koj saka neka plati 845 denari i neka cepa. Jas ednas samo sum izvadil a nikoj ne mi pobaral.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Меѓународна Возачка Дозвола
« Одговори #121 на: 11 Јануари 2014, 11:17:35 am »
Mene ne mi e za veruvanje celata procedura so slep itn bideki i da imalo slep ke se koristel do prviot hotel ili parking za da potoa se bara nekoe resenie.
 Mozel na nekoj da se javi da dojdi od MK so vazecka megunarodna dozvola pa da go vozi voziloto.

претходно напишав дека типов се курчеше и затоа тоа и си го доби. веројатно ако со цвилење или кажување дека не знаел, дека згрешил и слично можеше да пројде со опомена. ама ти да се курчиш на полицаец во друга држава па уште и во грција и да ги опрааш работите што власта неможе да ги опраи со децении, на некој што е шовиниситчки настроен кон тебе е во нај мала рака глупо.

поентата на целиот муабет е дека треба да имаш меѓународна дозвола и мирен да си бидеш. за 900 денари т.е. 5 евра годишно (платени за 3 години однапред) е смешно да дикутираме понатака...

фалнга...

да си кажеш свое мислење е едно. но откако ке ти посочат повеќе луге дека е грешно тоа и дека законската регулатива (посочено со линк валиден) вели нешто сосема друго а ти да продолжиш и понатака во 10-тина постови да го браниш своето “мислење“, тоа веќе не е мислење туку нешто соема друго. човек кажува мислење еднаш.. евентуално се надополнува или дообјаснува втор пат и толку....
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Одг: Re: Меѓународна Возачка Дозвола
« Одговори #122 на: 11 Јануари 2014, 11:23:02 am »
Па толку де, што сакаш повеќе?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #123 на: 11 Јануари 2014, 11:29:27 am »
ми фали фаланга твоето инсистирање.. онака како што знаеш да го исцепиш до даска... знаеш да стиснеш и да раздробиш во детали за едно те исто ама со аргументи... што се 10-15 пати повторено за тебе.. ништо... биди малку по конкретен и прецизен. во ниеден сегмент од твоите 10-15 пати кажување зашто не треба не посочи аргумент, за тоа, освен дека е пишана на англиски возачката...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #124 на: 11 Јануари 2014, 11:37:56 am »
Онак, пишав што пишав, си дадов заклучок и мислам дека доволно ја разработивме темава.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #125 на: 11 Јануари 2014, 11:38:30 am »
ама мене уште не ми е јасно... дообјасни ми...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #126 на: 11 Јануари 2014, 11:46:13 am »
Не ми е ни мене сосем јасно.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #127 на: 11 Јануари 2014, 15:03:54 pm »
Меѓународна возачка дозвола се бара насекаде. И во соседните земји и било каде надвор од матичната држава.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #128 на: 12 Јануари 2014, 03:56:01 am »
свитка кичмата фаланга... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #129 на: 12 Јануари 2014, 17:06:19 pm »
Абе убаво е да се извади меѓународна, незнаеш дали ке ти затреба, а не се у прашање големи пари па да му ја мислиш. ја пример не извадив кога идев, ме мрзеше, заборавив и слично, а не дека не сум сакал..Ама едноставно не се замарав имав толку други работи на глава да мислам, меѓународна у никој случај не ми ни текна..Уствари ми текна, ама заборавив после тоа. Кога отидов у рент а кар, си прашав, здраво можам со мојава возачка или ми треба меѓународна. Ми кажаа уживај еве ти кола. Си викам ОКЕЕЕј :) супер. извозев доста, се вратив (не ме сопре полиција, ваљда за моја среќа. Сум можел и да наебам! А може и не, незнам). Така да некој имаше пишано дека нигде нема да ти дадат да ренташ кола без меѓународна - Тотално неточно! А дека полиција ако ми побарала, е тогаш незнам, ке сум молел, кумел ке сум се праел на три ипол дека ни у рент а кар не ми побарале или што ја знам. Најверојатно ќе сум попиел убава казничка, а можеби и ќе ми прогледале низ прсти - небитно. Нареден пат онака ке си извадам, ништо не ме кошта тоа едно картонче плус да ми седи у новчаник :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #130 на: 12 Јануари 2014, 18:12:10 pm »
свитка кичмата фаланга... :)
Kicmata ne ja vitkam za nisto na svetov. A mislenjeto, stavot ili nasokata na diskusijata mozam da ja smenam zavisno od feedbackot od ostanatite forumdzii. Steta sto toa ne go pravat poveketo od clenovite.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #131 на: 30 Април 2015, 02:47:48 am »
во пресрет на престојните годишни одмори, еве го одговорот:

Меѓународната возачка дозвола задолжителна за сите кои со возило сакаат да ја напуштат Македонија. И покрај двојазичноста на новите национални биометриски возачки дозволи сепак и понатаму за управување со возило надвор од земјава ќе ви биде потребна и меѓународна дозвола. Иако бројни примери во соседството го говорат спротивното, сепак возачите не треба да бидат изненадени доколку вон границите на Македонија бидат санкционирани за непоседување меѓународна возачка дозвола.

Меѓународната возачка дозвола оди во комплет со националната возачка дозвола и нејзината важност е 3 години.

Во интерес на граѓаните, освен централата во Скопје преминот Богородица е второто место каде АМСМ ги издава сите потреби документи за излез со возило од земјава.

Тоа се меѓународната возачка дозвола, одобрение за управување на туѓо моторно возило надвор од земјата, зелениот картон и патничкото осигурување.

Граѓаните се недоволно информирани за кои држави им треба меѓународна возачка дозвола.

Иако кон крајот на 90-тите Македонија потпишала билатерални договори со Италија, Шпанија и Франција за управување со моторно возило само со поседување на национална возачка дозвола, сепат тие договори до ден денешен останале нератификувани од нивна страна.

Досегашната пракса на полициите во регионот покажуваше дека единствено македонската возачка дозвола беше потребна за управување со моторно возило. Но доколку сегашниот закон ги обврзува за проверка и на меѓународна возачка дозвола, постои голема можност доколку ја немате да се соочите со парична казна.
[/u]

http://press24.mk/dali-so-biometriskite-vozachki-vi-treba-i-megjunarodna-dozvola-1

значи за сите оние кои мислат дека не треба... е богами треба... вадете си меѓународна дозвола.. башка не е скапа и важи 3 години...

;) ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #132 на: 30 Април 2015, 07:46:52 am »
во пресрет на престојните годишни одмори, еве го одговорот:

Меѓународната возачка дозвола задолжителна за сите кои со возило сакаат да ја напуштат Македонија. И покрај двојазичноста на новите национални биометриски возачки дозволи сепак и понатаму за управување со возило надвор од земјава ќе ви биде потребна и меѓународна дозвола. Иако бројни примери во соседството го говорат спротивното, сепак возачите не треба да бидат изненадени доколку вон границите на Македонија бидат санкционирани за непоседување меѓународна возачка дозвола.

Меѓународната возачка дозвола оди во комплет со националната возачка дозвола и нејзината важност е 3 години.

Во интерес на граѓаните, освен централата во Скопје преминот Богородица е второто место каде АМСМ ги издава сите потреби документи за излез со возило од земјава.

Тоа се меѓународната возачка дозвола, одобрение за управување на туѓо моторно возило надвор од земјата, зелениот картон и патничкото осигурување.

Граѓаните се недоволно информирани за кои држави им треба меѓународна возачка дозвола.

Иако кон крајот на 90-тите Македонија потпишала билатерални договори со Италија, Шпанија и Франција за управување со моторно возило само со поседување на национална возачка дозвола, сепат тие договори до ден денешен останале нератификувани од нивна страна.

Досегашната пракса на полициите во регионот покажуваше дека единствено македонската возачка дозвола беше потребна за управување со моторно возило. Но доколку сегашниот закон ги обврзува за проверка и на меѓународна возачка дозвола, постои голема можност доколку ја немате да се соочите со парична казна.
[/u]

http://press24.mk/dali-so-biometriskite-vozachki-vi-treba-i-megjunarodna-dozvola-1

значи за сите оние кои мислат дека не треба... е богами треба... вадете си меѓународна дозвола.. башка не е скапа и важи 3 години...

;) ;)

Ако одат во комплет, зошто тогаш нема исти рок на траење како и националната?

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #133 на: 30 Април 2015, 07:50:15 am »
И зошто кошта поскапо?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6109
  • 69
« Одговори #134 на: 30 Април 2015, 08:04:07 am »
Затоа што вие тоа го баравте :D :D :D (емисијата кој ја памти)

Затоа што во државава живеат идиоти, и затоа што некој треба да се богати, и затоа што никому не му пречи тоа што дозволата трае само 3 години и чини брдо пари.

р.ѕ.
Колку за инфо. Мене во Австрија 2000 година ке ме казнеа затоа што им извадив меѓународна возачка дозвола.
Мислеа дека им покажувам тежок фалсификат и сум некој преварант. + од која држава доаѓам, + картон залепен со фолија на 100 јазици, + не го зборувам нивниот јазик а возам кола со австриски таблици.
Среќа човек со мене што живее и чија кола ја управував успеа да се разбере со нив дека тоа е меѓународна дозвола, наша македонска, и среќа што ја носев и оригиналната, онаа како од бивша југославија, па им ја дадов нахнадно.  Првично им ја дадов меѓународната, мислејќи дека е доволно :)

Инаку видете дали таа дозвола има некаков печат од државна установа или има печат од здружение, компанија или што год. Вистински фалсификат :)
« Последно менување: 30 Април 2015, 08:09:18 am SaleSk »
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.