Автор Тема: Вработување  (Прочитано 780061 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7365
Одг: Вработување
« Одговори #3315 на: 08 Мај 2017, 12:26:05 pm »
А што ке направам со тоа ако зимам повеќе за мене? Работниците ке бидат незадоволни, ке ми работат фуш, ке ги изгубам добрите работници и ке изгубам муштерии поради намален квалитет и на крај ке треба да ставам клуч. Значи сам си пукам у колено. Не сум зезнал никој освен самиот себе.

Убаво си вика Зиле, гледам швајцарците и останатите заостанати западни народи пропаднаа поради тоа што го ценат работникот.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #3316 на: 08 Мај 2017, 12:28:10 pm »
Логично е газдата да се стреми да земе секогаш повеќе за себе, а и така и треба. Но работата е да се направи добар баланс помеѓу своите примања и бонуси или нормална плата за вработените.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #3317 на: 08 Мај 2017, 12:36:01 pm »
Уште да се применуваше зен будизам во капитализамот ;D Нема баланс, земај дур има е мантрата.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #3318 на: 08 Мај 2017, 13:01:24 pm »
Јасен е балансот, да добиеш најголем однос на добиено вс вложено. Ако ти во работниците вложуваш бедна плата, ќе добиеш бедни работници, кои нема да ти донесат добар профит. Ако ги преплатиш, тогаш може вложеното во нив да ти го јаде профитот, пак ништо...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #3319 на: 08 Мај 2017, 13:08:02 pm »
А што ке направам со тоа ако зимам повеќе за мене? Работниците ке бидат незадоволни, ке ми работат фуш, ке ги изгубам добрите работници и ке изгубам муштерии поради намален квалитет и на крај ке треба да ставам клуч. Значи сам си пукам у колено. Не сум зезнал никој освен самиот себе.

Убаво си вика Зиле, гледам швајцарците и останатите заостанати западни народи пропаднаа поради тоа што го ценат работникот.
Кој го цени бе? Сите имаат поише таму, какво ценење. Во само 4 минути комплетно објаснето:

Никогаш во историјата на светов не бил помалку ценет работникот. Дури и робовине ги ценеле во Америка повеќе затоа што ако цофнел роб требале да купат нов, а тука и да цофнеш утре ќе дојде некој ист како тебе за исти пари за исто све. Врвот нема ни да примети дека имало промена.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #3320 на: 08 Мај 2017, 13:42:50 pm »

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1495
« Одговори #3321 на: 08 Мај 2017, 14:09:22 pm »
Знам многу примери каде што работодавецот напишал 12 000 денари плата, огласот трае 3 месеца и никој не се јавил на огласот. Според мене тоа е добро бидејки работодавците треба да се свестат малку и да сватат дека 12000 ден. не е плата туку социјална помош. Работникот кога ќе одбие храна и превоз од тие 12000 ден. му остануваат 8000 ден епа за 8000 ден ретко кој се нафаќа да работи, треба ептен да е у зорт за да работи било што за било каква плата, ама и тие више ги нема.
Жиле , дај боже еден ден да станеш газда , да видиш како е и од другата страна и да ги плаќаш твоите вработени со плата поголема од 12 000 денари :)
Ако станам некогаш газда, тврдам дека ке се трудам да им овозможам на вработените најмногу што можам. Сепак јас зависам од нив. Во нашава држава вработените не се почитуваат воопшто. Те гледаат како потрошен материјал(има исклучоци). Башка повеќето наши газди станале газди уште пред да се родат. Наследиле фирма од тато/дедо и мислат дека можат да прават што сакаат. И тие таквите газди никогаш не биле работници и незнаат како да живееш со 12 000 ден плата.

Им се дивам на некои газди каде што вработените си ги гледаат како семејство, само проблемот е што и тие се помалку ги има.
Ќе вработиш еден , ќе почне да те краде , не бидејќи не го плаќаш туку дека му се увидела шанса а и е така навикнат па ќе ставиш камери , е тогаш па им ја нарушуваш приватноста и работат под притисок дека некој ги гледа, па ќе донесеш друг после , таман саглам све , вујко му ќе му најде со врски подобро место да клати врата, идеме даље , доаѓа трет арогантен е со клиентите , мрзлив или незнам ти што таму.во меѓувреме трчај ти нонстоп до завод пријави одјави. Ќе ти пукне филмот за кратко време , па ќе почнеш да плукаш по радничката класа како што сега плукаш по газдите :)

Не ме разбирај погрешно , поентата ми е дека е многу покомплицирано да си газда него што изгледа .
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #3322 на: 08 Мај 2017, 14:34:32 pm »
Зависи во која струка и со какви не/професионалци си имаш работа.

Најчесто во крвта на Македонецот му е да е искраде нешто што не е негово. Некогаш тоа е од фрустрација, некогаш од што му се може.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #3323 на: 08 Мај 2017, 14:42:48 pm »
uste nekoja godina moze dase najde kvaliteten kadar kaj nas koj nema da znaeme da go cenime i zadrzime i kesi zamiiinat tamu kade sto ke gi plakaat ×5 i ke gi pocituvaat.  alooo totalnite nerabotnici sto se necii deca poveke gi ceni od onie vrednite sto cela rabota mu ja vrsat. Ova vazi i za brendiranite kompanii pa se do familijarnite so po 10tina vraboteni...
osven vo srbija vo site ex JU drzavi vrabotenite se binbeter od kaj nas 😉
jas kaj sto rabotamim im kazuem na lugeto deka site mi se isti i za site se isti strogite pravila, kako za sefot se do opstiot rabotnik, lugeto toa nenormalno go cenat i si ja pocituvaat rabotata maksimalno. tije sto ne rabotam gi brkam od mojot oddel ili od rabota. ako ne mu se dopaga na pretpostaveniot jas si odaaam. taka imam zaminato od nekolku golemi proekti i ne zalam, lugeto so goodini posle toa go pamtat iako sum gi zaboravil doagaat da se pozdravat...
« Последно менување: 08 Мај 2017, 14:48:47 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2654
« Одговори #3324 на: 08 Мај 2017, 14:44:59 pm »
Финтата е тоа што работникот е заменлив. Си работиш како роб, ако писнеш има друг што чека да дојде на твое место. За најниски работни позиции.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #3325 на: 08 Мај 2017, 14:53:57 pm »
ne e nisto slucajno, zatoa sme si za nikade i doagaat u slobodni zoni da ne rabotat ko volji 😉

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #3326 на: 08 Мај 2017, 14:55:46 pm »
Таман работа да е случајно, од 400.000 луѓе ќе се најде некој што сака да работи за 12000.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #3327 на: 08 Мај 2017, 14:58:10 pm »
i nekoj so visoko obrazovanie za 15.000

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #3328 на: 08 Мај 2017, 15:06:07 pm »
Не заборавајте дека во државичкава имаме и такви кои зимаат плата, а дома седат.
Не е се така црно.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2654
« Одговори #3329 на: 08 Мај 2017, 15:25:51 pm »
Јас би кажал:
Таман работа да е случајно, од 400.000 невработени луѓе ќе се најде некој што сака да работи за 12000.