Автор Тема: Вработување  (Прочитано 780940 пати)

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
Одг: Вработување
« Одговори #3300 на: 06 Мај 2017, 11:41:00 am »
Ебате банката на М$ платформа, зaшто за з/ОС ќе им бараат тон пари за администрација
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #3301 на: 06 Мај 2017, 11:51:42 am »
Мене не ми е јасно зошто плата не пишуваат, демек зависи од кандидатот? Или е толку ниска што не сакаат да се срамат
Зошто сакаат да исцедат што пониска највеќе што можат. И ако има 10 кандидати сместа да ги шкартираат горните 5 и да бираат од долните 3-4.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #3302 на: 06 Мај 2017, 11:56:29 am »
А зошто да пишуваат, ако си компетентен за местото пријависе побарај си колку сметаш односно за колку би работел.

Тоа е тоа

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #3303 на: 06 Мај 2017, 15:07:39 pm »
А зошто да пишуваат, ако си компетентен за местото пријависе побарај си колку сметаш односно за колку би работел.

Тоа е тоа
Затоа што е законски и треба да пишува колкава е платата.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #3304 на: 06 Мај 2017, 18:10:18 pm »
Воопшто не е законски задолжително, од кај па тоа?

Може да пишува нешо као мин или макс плата, ама ни е воопшто задолжително

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #3305 на: 06 Мај 2017, 20:41:19 pm »
Воопшто не е законски задолжително, од кај па тоа?

Може да пишува нешо као мин или макс плата, ама ни е воопшто задолжително
Законот за работни односи член 24 став 1 во врска со условите што се бараат за вршење на работата при давање јавен оглас од страна на работодавачот :

,,Кога работодавачот вработува работници по пат на јавен оглас, должен е во јавниот оглас да наведе:

– паричниот износ на основната нето плата за работното место за кое се бара работник;

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3345
Вработување
« Одговори #3306 на: 06 Мај 2017, 21:47:57 pm »
Член 24 став 1 ос ЗРО е тотално апсурден. Основната нето плата може да биде исто колку што е минималната плата, отприлика 9000 денари.

Работникот со бонуси може да заработи 35000 месечно.

Која е поентата да наведеш минимална нето плата?

Работникот може но и немора да ја зема таа плата од 9000 денари.

Седнал некој шупак и пишувал закони и ми текнало да стави дополнителен член и став што апсолутно е без врска.

Законот за работно односи е полн со бесмислености и глупости што во некои ситуации го прави тотално неприменлив.

Башка што има еден куп дупки што можеш да ги злоупотребува и работникот и работодавецот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #3307 на: 06 Мај 2017, 22:32:02 pm »
Нека го испочитува законот, и нека стави 9к плата, па да видиме дали некој ќе му се јави. Битна работа е дали има казна за непочитување. Ако нема, исто ко да не постои членот.
Многу закони се апсурдни, ама тоа не значи дека не треба да се почитуваат. А ќе се почитуваат, само доколку има санкции за кршење.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #3308 на: 07 Мај 2017, 12:22:21 pm »
Знам многу примери каде што работодавецот напишал 12 000 денари плата, огласот трае 3 месеца и никој не се јавил на огласот. Според мене тоа е добро бидејки работодавците треба да се свестат малку и да сватат дека 12000 ден. не е плата туку социјална помош. Работникот кога ќе одбие храна и превоз од тие 12000 ден. му остануваат 8000 ден епа за 8000 ден ретко кој се нафаќа да работи, треба ептен да е у зорт за да работи било што за било каква плата, ама и тие више ги нема.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1495
« Одговори #3309 на: 08 Мај 2017, 01:38:10 am »
Знам многу примери каде што работодавецот напишал 12 000 денари плата, огласот трае 3 месеца и никој не се јавил на огласот. Според мене тоа е добро бидејки работодавците треба да се свестат малку и да сватат дека 12000 ден. не е плата туку социјална помош. Работникот кога ќе одбие храна и превоз од тие 12000 ден. му остануваат 8000 ден епа за 8000 ден ретко кој се нафаќа да работи, треба ептен да е у зорт за да работи било што за било каква плата, ама и тие више ги нема.
Жиле , дај боже еден ден да станеш газда , да видиш како е и од другата страна и да ги плаќаш твоите вработени со плата поголема од 12 000 денари :)
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен amater

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 159
« Одговори #3310 на: 08 Мај 2017, 01:55:46 am »
ако не си способен на вработените да има даваш плата со која би имале нормален живот тогаш не се ни курдисувај газда
сакаш џип да возиш, а на вработените тешко им е плата да им дадеш

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #3311 на: 08 Мај 2017, 02:39:59 am »
Na toj vraboten sto kje mu ja vadis dusickata so pamuk za 12000 den da mozes ti da se kurcis so dzipovi, vikendici, letuvanja po spanija ebati gazdata takov... Nazalost povekjeto gazdi se takvi.
Bitno gazdata po cel den u kafana i oko nemu trepnue dali negoviot vraboten so taa plata voopsto kje go izgura mesecot a on cehot vo kafana mu e 12000 i uste baksis kje ostavi demek on e toj glavniot.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #3312 на: 08 Мај 2017, 06:53:17 am »
Жиле , дај боже еден ден да станеш газда , да видиш како е и од другата страна и да ги плаќаш твоите вработени со плата поголема од 12 000 денари :)
Ако станам некогаш газда, тврдам дека ке се трудам да им овозможам на вработените најмногу што можам. Сепак јас зависам од нив. Во нашава држава вработените не се почитуваат воопшто. Те гледаат како потрошен материјал(има исклучоци). Башка повеќето наши газди станале газди уште пред да се родат. Наследиле фирма од тато/дедо и мислат дека можат да прават што сакаат. И тие таквите газди никогаш не биле работници и незнаат како да живееш со 12 000 ден плата.

Им се дивам на некои газди каде што вработените си ги гледаат како семејство, само проблемот е што и тие се помалку ги има.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #3313 на: 08 Мај 2017, 08:32:52 am »
Ако станам некогаш газда, тврдам дека ке се трудам да им овозможам на вработените најмногу што можам. Сепак јас зависам од нив. Во нашава држава вработените не се почитуваат воопшто. Те гледаат како потрошен материјал(има исклучоци). Башка повеќето наши газди станале газди уште пред да се родат. Наследиле фирма од тато/дедо и мислат дека можат да прават што сакаат. И тие таквите газди никогаш не биле работници и незнаат како да живееш со 12 000 ден плата.

Им се дивам на некои газди каде што вработените си ги гледаат како семејство, само проблемот е што и тие се помалку ги има.
Абе ти тврди колку сакаш дур не дојде јајцето под газот. И за себе наместо 700 еур ќе си речеш абе чекај малце јас 2100 можам да зимам ако овие зимаат по 250 наместо 400... хммм...

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #3314 на: 08 Мај 2017, 12:18:01 pm »
А што ке направам со тоа ако зимам повеќе за мене? Работниците ке бидат незадоволни, ке ми работат фуш, ке ги изгубам добрите работници и ке изгубам муштерии поради намален квалитет и на крај ке треба да ставам клуч. Значи сам си пукам у колено. Не сум зезнал никој освен самиот себе.