Автор Тема: Вработување  (Прочитано 600491 пати)

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5576
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Одг: Вработување
« Одговори #2580 на: 26 Јануари 2015, 13:06:24 pm »
Утре во Македонија ке преживее оној што знае занат, а не докторот на науки.
Едниот е реално работоспособен и работи и се усовршува од моментот кога матурирал.
Вториот живее до 30 и кусур години на трошок на родители и е работоспособен само на хартија.

Првиот ке ти наплати 1000 денари што дошол и за 15 минути ти поправил 2 казанчиња...вториот мора да го вработиш, да го научиш како се работи, да имаш потреба од она што го "докторирал", да не си во можност на друг начин да си го решиш проблемот, па тек тогаш да му дадеш пари од кои он ке преживее.

Движечка сила на развојот на сите земју во ЕУ се луѓето со завршено средно стручно образование, не магистрите и докторите на науки кои кај нас ги има со лопата да ги ринеш.

Нашиве не најдоа реален начин како да ги вработат луѓето со средно стручно образование па логичен чекор беше да се ослеснат и поефтинат условите за "магистрирање и докторирање", сето тоа проследено со кампања ЗНАЕЊЕТО ДА ТИ БИЛО СИЛА, ЗНАЕЊЕТО ДА ТИ БИЛО МОЌ.

Пази да не не...

+1 za muabetov za toa deka premnogu diplomirani luge imame koj pod nikoj uslov utre nema da prifatat zanaetska rabota.
Jas navistina ne znam kade i vo koj instjtucii planiraat lugevo da se vrabotat.
Sakame da podigneme standard, mora da pocneme da proizveduvame fizicki dobra i da izvezuvame, taka se sozdava bogatstvo. Nie siroti proizveduvame "mozoci" koj sedat neiskoristeni i koi gledaat da mu ja letnat od tuka.
Sekogas za primer lugevo ja gledaat Germanija, istata ja nosat na grb rabotnicite t.e. zanaetciite koi se rbetot na uspesnata nivna industrija.
I lugeto tamu ne se "plasat" da rabotat zanaetciska rabota kako sto e toa kaj nas.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
« Одговори #2581 на: 26 Јануари 2015, 13:08:04 pm »
Знаењето е сила и знаењето е моќ. Факт.

Не мешајте факултет, магистри, доктори и слично со зборот „знаење“.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #2582 на: 26 Јануари 2015, 13:20:14 pm »
+1 za muabetov za toa deka premnogu diplomirani luge imame koj pod nikoj uslov utre nema da prifatat zanaetska rabota.
Jas navistina ne znam kade i vo koj instjtucii planiraat lugevo da se vrabotat.
Sakame da podigneme standard, mora da pocneme da proizveduvame fizicki dobra i da izvezuvame, taka se sozdava bogatstvo. Nie siroti proizveduvame "mozoci" koj sedat neiskoristeni i koi gledaat da mu ja letnat od tuka.
Sekogas za primer lugevo ja gledaat Germanija, istata ja nosat na grb rabotnicite t.e. zanaetciite koi se rbetot na uspesnata nivna industrija.
I lugeto tamu ne se "plasat" da rabotat zanaetciska rabota kako sto e toa kaj nas.

За да станеш занаетчија со тапија, треба едночудо школо да завршиш во Германија.   :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #2583 на: 26 Јануари 2015, 13:24:48 pm »

Да, во право си. Ама кај нас не се бара знаење, туку се бара факултетска диплома. Што не мора да значи дека е стекната со знаење.  Тука е проблемот. :)  Прво дипломата, па после се друго.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #2584 на: 26 Јануари 2015, 13:27:30 pm »
Moze, ako baras drzavna rabota !

Vo privatniot sektor e bitno sto znaes da rabotis i dali imash iskustvo, so diplomata mozes gazot da si go izbrises samo !

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #2585 на: 26 Јануари 2015, 13:28:30 pm »

Да, во право си. Ама кај нас не се бара знаење, туку се бара факултетска диплома. Што не мора да значи дека е стекната со знаење.  Тука е проблемот. :)  Прво дипломата, па после се друго.

Да бидеме искрени, кај нас не се бара ни диплома, се бара „нешто друго“.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #2586 на: 26 Јануари 2015, 13:29:37 pm »
Да, во право си. Ама кај нас не се бара знаење, туку се бара факултетска диплома. Што не мора да значи дека е стекната со знаење.  Тука е проблемот. :)  Прво дипломата, па после се друго.

Приватниот сектор за висококвалификуван кадар бара знаење, работни навики и посветеност.
Државниот сектор бара диплома.
Сите сакаат да работат во државниот сектор затоа што гарантира плата, добри услови, и најверојатно лежење. Најголема желба на средностатистички интелектуалец е да се закачи на државна цицка.  

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #2587 на: 26 Јануари 2015, 13:30:10 pm »

Да, во право си. Ама кај нас не се бара знаење, туку се бара факултетска диплома. Што не мора да значи дека е стекната со знаење.  Тука е проблемот. :)  Прво дипломата, па после се друго.

Да бидеме искрени, кај нас не се бара ни диплома, се бара „нешто друго“.

Ако го имаш другото, дипломата е 80% земена.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #2588 на: 26 Јануари 2015, 13:31:39 pm »
Во приватен сектор најчесто (не секаде, но најчесто) имаш капиталистички крвопии кои не ти нудат никакви услови за работа и плата 50 евра поголема од минималната.

Да повторам: Девојче во Timbaland работи и сабота и недела ( и втора смена до 22:30)  со рандом бош слободен ден ( понеделник, вторник) за плата која газдата ја вади со еден продаден пар кондури.

Да му работам под тие услови, а он да ми се возика во ново Ауди?
"Џабе работи, џабе не седи?"

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #2589 на: 26 Јануари 2015, 13:35:07 pm »
Abe tie diplomi se super ako sakash da se "zakacis" za drzavna cicka kako sto rece Luki Junior. Uste malku od ona drugoto ke dodades i si zavrsil rabota.

Ama sto praime ako ne uspees da najdes drzavna Cicka so diplomata sto ja imas?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #2590 на: 26 Јануари 2015, 13:37:49 pm »
Abe tie diplomi se super ako sakash da se "zakacis" za drzavna cicka kako sto rece Luki Junior. Uste malku od ona drugoto ke dodades i si zavrsil rabota.
Ama sto praime ako ne uspees da najdes drzavna Cicka so diplomata sto ja imas?
Правец Софија, 500 евра, 20 месеци, и Ауфвидерзен.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #2591 на: 26 Јануари 2015, 13:41:13 pm »
Moze, ako baras drzavna rabota !

Vo privatniot sektor e bitno sto znaes da rabotis i dali imash iskustvo, so diplomata mozes gazot da si go izbrises samo !

Е да си ми жив и здрав чичко Спореткс. Тоа сакав да го слушнам. Јас знам дека е така и јасно ми е, но мислев дека општо владее стереотипот ДИПЛОМААААА ДИПЛОМАААА. :)

Ајде што бидна со работава, останав без војнички панталони. ;D :D

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3042
« Одговори #2592 на: 26 Јануари 2015, 18:24:41 pm »
Барам работа за постар маж или жена со големо работно искуство кои останаа без работа поради лош сплет на околности...секоја работа е добредојдена...што и да е.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #2593 на: 27 Јануари 2015, 11:00:44 am »
Утре во Македонија ке преживее оној што знае занат, а не докторот на науки.
Едниот е реално работоспособен и работи и се усовршува од моментот кога матурирал.
Вториот живее до 30 и кусур години на трошок на родители и е работоспособен само на хартија.

Првиот ке ти наплати 1000 денари што дошол и за 15 минути ти поправил 2 казанчиња...вториот мора да го вработиш, да го научиш како се работи, да имаш потреба од она што го "докторирал", да не си во можност на друг начин да си го решиш проблемот, па тек тогаш да му дадеш пари од кои он ке преживее.

Движечка сила на развојот на сите земју во ЕУ се луѓето со завршено средно стручно образование, не магистрите и докторите на науки кои кај нас ги има со лопата да ги ринеш.

Нашиве не најдоа реален начин како да ги вработат луѓето со средно стручно образование па логичен чекор беше да се ослеснат и поефтинат условите за "магистрирање и докторирање", сето тоа проследено со кампања ЗНАЕЊЕТО ДА ТИ БИЛО СИЛА, ЗНАЕЊЕТО ДА ТИ БИЛО МОЌ.

Пази да не не...

You are absofuckinglutely right !

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #2594 на: 27 Јануари 2015, 15:59:50 pm »
Vo tobako vo ki4evo baraat rabotnicka-prodavacka, akoima zainteresovani ili ako poznavate takvi slobodno pisete.