Автор Тема: Вработување  (Прочитано 777698 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Вработување
« Одговори #1350 на: 18 Мај 2014, 18:14:16 pm »
ne e problem vo kapitalizmot, problem e sto nekoe prodavnice za gevreci ke zatvorat UJP UPM zuuuta traka ke opnat, a tuka imas strajk zaradi neplateni saati a drzavata kuuuti kaoo pickiiiaa...
mu se praj drzava na onoj jadniot burekcijaa so gevrecii ... ili ko ke mi dojde mene ke mi kaze zakonite na RM
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1351 на: 18 Мај 2014, 18:40:35 pm »
Работата за празник и во Недела е посебна категорија и е регулирана со закон.

Хм... во фирмата каде што работев порано („Оне“) за викенди и празници се исплаќаше најнормална дневница. Пари екстра се даваа само за прекувремена работа. Иначе, ако имаш според договор 40 часа неделно, парите се тие, без оглед кога ќе ги изработиш тие 40 саати. Дали во понеделник меѓу 9 и 17 или во сабота меѓу полноќ и 8 сабајле - сеедно - тие се парите.

100 денара саат ?

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2309
« Одговори #1352 на: 18 Мај 2014, 19:28:39 pm »
Работам во една фабрика,од тие странските владини инвестиции.Штрајкот што беше пред некоја ден,беше заради неисплатени бонуси за работа во празник,но тоа беше капка која ја прели чашата.Инаку во таа владина инвестиција до пред штрајк се работеше секој ден,7 дена во неделата во три смени.За да бидат прави пред законот во извештајот прикажуваат само 32 прекувремени работни часа месечно,другите прекувремени часеви ги плаќаат како позитивна корекција.Во работниот договор дефинирани се 40 редовни работни часеви неделно,законот дозволува плус 8 часови неделно прекувремена работа,или до 190 часеви прекувремени на годишно ниво.Овој закон не важи во дрекселмаер.
Со закани се тераат работниците да работат и во недела.Има еден оддел кој работи секој ден по 10 и 12 часа,а инспекциите ги нема никаде.
Платата на 90% од вработените излегува 11000-12000 со секој ден работа во месецот.

Инаку во Кавадарци има и една фирма каде да работиш е ризик по животот,каде не важи никаков закон.Тоа е ИГМ трејд.Таму се работи во смени,и тоа од трета смена се оде втора па од втора прва,секој ден,значи да појаснам,денес си трета смена од 22 часот,се враќаш утре дента во 06 и истата ден во 14 часот си втора,во 22 завршуваш и понаредната одиш прва смена од 06ч.Таму нема никакви стандарди за безбедност,ниту заштитни шлемови,обувки ништо,секој се снаоѓа како знае и умее.И тоа за плата од 12000 ден. платена преку трансакциска и понекогаш 5 -6 000 ден на рака дадени.Тешки повреди се секојдневна работа таму,а смртните случаи не се ништо неочекувано.Имам пријател кој пред некоја година на третиот ден од работата му паднаа две масивни метални греди на нозете,има траен инвалидитет и до пред месец дена одеше по судеви за на крајот да испадне крив и да ги подмири сите трошоци.Гостуваше во Миленко шоу,погледнете од 1:15 е дечкото,кој поради нашиот ни прекрасен судски систем правдата почна да ја бара по медиумите.Убаво погледнете го видеото и проценете сами.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1353 на: 18 Мај 2014, 19:51:23 pm »
Ако се сеќам средивме за Амц, толку беше полошо ?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1354 на: 18 Мај 2014, 20:15:08 pm »
Ти исплатиле прекувремено некогаш? Неизбежно е да има техничко лице барем 1-2 часа прекувремено во месецот, во најмала можна (и замислива) рака.

Не. Финтата која ја правеше менаџментот беше „работната задача која ти беше дадена се завршува за 8 саата, тоа што ти си останал 4 саата плус значи дека не си доволно способен. Биди среќен што ја толерираме твојата неефикасност, а ти уште пари за прекувремено бараш“.

А ако просто станеш и си идеш на крај од работно време - утре ќе ти ќењаат зашто не е завршено.

Иначе, јас вообичаено имав по некој саат прекувремено секоја ден, а не секој месец. Не памтам кога сум се вратил дома у четириипол. Све шес-седум.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #1355 на: 18 Мај 2014, 21:39:52 pm »
Steta za deckovo.Gospod da mu pomozi.Zgresil edinstveno sto ne zel nekoj advokat koj e pogolem mafijas od niv.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #1356 на: 18 Мај 2014, 21:58:06 pm »
Aleksandar drugar golema greska ni e vo ovoj slucaj vednas topkata da mu ja prefelame na gospod. Gospod nema sa mu pomogne na ovoj covek so traen invaliditet, mu treba pari zada zibee... Dokolku odgovorniot za ova ne odgovara i ponatamu ke se slucuvaat ovoj tip na dozivotni povredi.
Se nadevam deka pravilno ke me razberete deka gospod nema vrska so ova, nego samo go rentaat za svoi potrebni tiJe sto profitiraat od toa... ;)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #1357 на: 18 Мај 2014, 22:09:13 pm »
Aleksandar drugar golema greska ni e vo ovoj slucaj vednas topkata da mu ja prefelame na gospod. Gospod nema sa mu pomogne na ovoj covek so traen invaliditet, mu treba pari zada zibee... Dokolku odgovorniot za ova ne odgovara i ponatamu ke se slucuvaat ovoj tip na dozivotni povredi.
Se nadevam deka pravilno ke me razberete deka gospod nema vrska so ova, nego samo go rentaat za svoi potrebni tiJe sto profitiraat od toa... ;)

Vo pravo si. Toa bese samo edna uzrecica koja vo Bitola ja upotrebuvame koga ima nekoj golema  maka.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1359 на: 18 Мај 2014, 23:37:36 pm »
Браво, сега една тужба па да се чешаат долго време.
Патем, зошто гинат добри луѓе а не гинат ајдуциве по фабрикиве, тоа не можам да сфатам.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4113
« Одговори #1360 на: 19 Мај 2014, 09:23:25 am »
Ти исплатиле прекувремено некогаш? Неизбежно е да има техничко лице барем 1-2 часа прекувремено во месецот, во најмала можна (и замислива) рака.

Не. Финтата која ја правеше менаџментот беше „работната задача која ти беше дадена се завршува за 8 саата, тоа што ти си останал 4 саата плус значи дека не си доволно способен. Биди среќен што ја толерираме твојата неефикасност, а ти уште пари за прекувремено бараш“.

А ако просто станеш и си идеш на крај од работно време - утре ќе ти ќењаат зашто не е завршено.

Иначе, јас вообичаено имав по некој саат прекувремено секоја ден, а не секој месец. Не памтам кога сум се вратил дома у четириипол. Све шес-седум.

Мислам дека многумина останале после работно време да си довршат работи ко не стигнале да ги завршат. Но тоа е различно од доаѓање на празник (бидејќи е работа за празник без разлика дали е во тие 40часа), или доаѓање на повик или интервенција во случај на планирано и непланирано ангажирање надвор од стандардното работно време.

Регулацијата во законот не е толку лоша. Лошо е тоа што тие што треба да ги бранат правата на обесправравените најчесто се ујдисуваат со другата страна така да „пропустите“ не се во пишаната форма туку во нивното директно намерно изигрување во соработка со оние кои треба да го контролираат извршувањето.

Тука најголем „грев“ носат синдикалните организации, и локални и глобални. Бидејќи тие се промовираат како браник на правата, но најчесто останува да работат како организатори на „полутики јагнешко“.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #1361 на: 19 Мај 2014, 09:28:55 am »
Полутки, целутки, рибарски дозволи. Да се релаксираш од работниот ден.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4113
« Одговори #1362 на: 19 Мај 2014, 09:30:10 am »
Браво, сега една тужба па да се чешаат долго време.
Патем, зошто гинат добри луѓе а не гинат ајдуциве по фабрикиве, тоа не можам да сфатам.

Големите (доволно моќните) корпорации плаќаат мнгукратно повеќе од плата на работникот за доволно доби адвокатски екипи да им направат есап на ризикот. Сега ако некој од вработените се реши да тужи и добие, казната за работодавецот ќе биде „кикирики“. За останатите работници кои ќе помислат да штрајкуваат наредниот пат ќе биде „набивме 30 на кол минатиот пат, сега вие ако сакате пробајте пак“.

Во земја кога голиот газ тешко се покрива тие го можат тоа. Единствен спас е системско бранење на правата, штом се остава на поединци тие обично немаат ниту сила ниту можност за тоа. Денес овој работник веќе не може на рацка од дуќан да земе леб, млеко, зејтин оти знаат дека нема работа а должи веќе.

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 591
« Одговори #1363 на: 19 Мај 2014, 18:15:07 pm »
Lugje ako firmata vo koja rabotis redovno plakja danoci, ne ja zakaca bilo kakva inspekcija.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #1364 на: 19 Мај 2014, 19:59:32 pm »
kade na netov da naletate na kompanijata pisete komentar za toa sto se sluci vo makedonija... na site biznis portal I linkedin ... mo MK im e gajle nadvor ke mora da porabotat na PR'ot...
« Последно менување: 19 Мај 2014, 20:14:12 pm RedEco »